A mi Erzsébetvárosunk

Garay tér 20. - régi piac

2016. június 09. - amier

A Garay téren korábban már itt működő piac helyén 1929 és 1931 között épült fel a vásár- csarnok Szabó Jenő építész és Krendsei Géza fővárosi műszaki tanácsos tervei alapján. Az épületegyüttes egy kétszintes fedett vásárcsarnokból és két oldalán a főtengelyre merőle- gesen elhelyezett üzletpasszázsok sorából állt.

garay_piac1.jpg

garay_piac4.jpg

A nyeregtetős csarnok mindkét oldalára impozáns kapuépítmény került, lépcsőzetes tornyok alján a kapuk, felette üvegezett, a két szintben csökkenő méretű hasábok. A háromhajós vásárcsarnok és a keresztirányú passzázsok vasbetonvázas szerkezetűek, nyerstégla kitöltő falakkal.

garay_piac2.jpg

garay_piac3.jpg

Az 1970-es évek elején korszerűsítették, a Garay utca felőli oldalon a kor szokásaihoz képest nagy ABC-jellegű üzletet alakítottak ki, majd az 1990-es évek végén az udvar nyitott piacterét is lefedték.

garay_piac5.jpg

garay_piac6.jpg

Az épület az évek során eléggé rossz állapotba került, felújítása helyett 2003-ban az önkormányzat bezárta. Az épületet lebontották, helyébe magánbefektető a felszín alatt négy, fölötte pedig kettő, valamint a sarkokon további négyszintes Garay Plazát építtette fel. A piac egy szinten működik tovább, a többiben szolgáltatók, vendéglátók, lakások, mélygarázs kaptak helyet. A Garay tér ezzel a komplexummal lényegében véve megszűnt,  a térre emelt épület föléje emelkedik a környező házaknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr678794454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rugovicsvalagba 2017.12.28. 13:09:20

Még egy kép -az új épülettel- bele férhetett volna a poszt illusztrációi közé.

amier 2017.12.31. 02:13:15

@Rugovicsvalagba: Ez igaz, de terveink szerint az új üzletház - fotókkal együtt - egy külön posztba fog felkerülni, ahol összelinkeljük a régi és az új piacot.
süti beállítások módosítása