A mi Erzsébetvárosunk

526. Fasori séta (2)

2016. április 08. - amier

És akkor most – Sancho Panza királyságában tett kis kitérő utánfolytassuk az előző részben megkezdett sétánkat. Azok kedvéért, akik lemaradtak, ne adj’ isten elveszítették volna a fonalat: korábban ilyen-olyan kontextusban szóba került Városligeti fasor (lásd.: emlékpark és gimnázium) így aztán jó ötletnek látszott végigbattyogni a Fasoron és megnézni azt közelebbről, illetve annak a kerülethez tartozó oldalát. Az előző részt a Székács-villával fejeztük be – innen haladunk most tovább a Bajza utca felé.

fasor29-1.jpg

fasor29-2.jpg

A Városligeti fasor 29. szám alatt álló külsőlépcsős, verandás emeletes villa, 1900 körül épült, házban lakott egészen haláláig Basch Gyula (1851-1928) festőművész. 2007 óta pedig itt működik a Fasori Református Kollégium Csipkebokor Óvodája.

fasor2527-1.jpg

A mellette lévő, 25/27. számú 1400 négyszögöl nagyságú telken még nem is olyan régen a Wellisch Alfréd tervezte és 1900-ra felépítette Pesti Izraelita Hitközség egykori árvaháza (majd átépítve MECHLABOR székház) állt. Aztán 2008-ban az egész bontásra került, ma egy hatalmas parkolót „csodálhatunk” meg a helyén, átlátni egészen a Damjanich utcáig…

fasor23-1.jpg

A 23. szám alatt újabb villaépület látható, ezt Schwartz Izidor számára 1902 és 1903 között Vidor Emil tervezte – itt hosszú időn át (2003-ig) lakásóvoda működött.

fasor17-1.jpg

Egy házzal odébb (Városligeti fasor 17/21.) találjuk a Fasori Evangélikus Gimnázium 1904-ben elkészült épületét. A mellette álló, vele egybeépült templom tervezője és kivitelezője is Petz Samu volt. Az egytornyú, részben téglaburkolatos, kőtagozatos evangélikus templom a gimnáziumnál egy évvel később, 1905-ben épült fel neogótikus stílusban, bejárata fölött Róth Miksa mozaikja látható.

fasor17-2.jpg

fasor17-5.jpg

Az ablakokat szintén Róth Miksa készítette, aki a fasori templom ablakait a legjelentősebb művei között említette meg könyvében.

fasor15-1.jpg

fasor15-2.jpg

És akkor el is érkeztünk a Bajza utca sarkához, ahol 2008-ban adták át a Reformáció emlékparkban álló, Lestyán Goda János készítette emlékművet. A négy különböző magasságú oszlop felülnézetből egy keresztet formál, és a reformáció 4 alapvető, a bűntől való megváltásra vonatkozó jelmondatát jelképezi.

Nos, eddig tartott mai sétánk, innen folytatjuk majd. Addig meg akit esetleg ennél részle- tesebben is érdekel ezen házak, telkek története, az itt egy részüket már megtalálhatja. A képeket pedig (és még egy párat) nagyobb méretben most is feltettük az fb-oldalunkra…

További szép napot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr728579858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása