A mi Erzsébetvárosunk

Kertész utca 27.

2016. február 15. - amier

A telekre először 1871-ben Mühlich (Mülich) Lajos kívánságára építettek egy új, emeletes lakóházat Schusbeck Pál terve alapján. Ezt az épületet dr. Hajcsi György, neves pesti ügyvéd megvásárolta és lebontása után 1905-ben Karvaly Gyula tervei szerint (és kivi- telezésében) felépíttette háromemeletes eklektikus bérházát.

kertesz27-1.jpg

kertesz27-4a.jpg

Az ún. Hajcsi-ház homlokzata gazdagon díszített, az első emeleti ablakok felett angyal- és oroszlánfej díszítés, az épületet lezáró párkányzat közepén a "Marokszedő" c. dombormű látható. Rajta évszám: 1906.

kertesz27-2.jpg

kertesz27-3.jpg

Megjegyzendő, hogy a ház alig pár év múlva, 1909-ben már Klein Berthold textilkereskedő és neje tulajdonában volt. Klein elsősorban a belterület pereme felé eső területeken vagy a főutak belső mellékutcáiban vásá­rolt és építkezett (a Nagykörút esetén ui. az ingatlanok adókedvezményét kiterjesztették az ennek során szabályozás alá vont egész területre is), így ebben az időszakban már a főváros nagy ingatlanbirtokosainak egyike, ekkor már 13 ház van a tulajdonában Budapesten. Ennek ellenére elsősorban kereskedő: 1874-ben textiláru bizományi üzletekkel kezdett foglalkozni, igen gyorsan gazdag eredménnyel. 1910-ben pedig már udvari tanácsos és a Kereskedelmi- és Iparcsarnok igazgatója.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr668391504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása