A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 36.

2016. február 14. - amier

Mint annyi más épület a Körúton, ez a négyemeletes eklektikus bérház is Feledi Miksa megrendelésére épült 1888 és 1889 között. A tervező és kivitelező Schomann Antal volt. Az első emeleti ablakok íves záródásúak, keretezésük összetett és gazdagon tagolt. Kapubejá- rója szintén íves záródású címer- és timpanondíszítéssel, benne faragott fakapu.

erzsi36-3.jpg

erzsi36-4.jpg

erzsi36-5.jpg

A bérház építtetője, Feledi (Fuchs) Miksa (1850-1921) többszörös háztulajdonos nem mindig foglalkozott ingatlannal, úgy tűnik kezdetben zsibárus volt a Dob utcában. Az Erzsébet körúti ház felépülése utáni években a közelben, a Wesselényi utca 54. alatti bérházban élt, melyet szintén ő építtetett. Nevét 1887-ben változtatta Fuchsról Feledire (máshol Feledy), majd 1910-ben magyar nemességet kapott. Az Erzsébet körúton és a Teréz körúton ezen kívül is több bérháza áll, további bérházai is kivétel nélkül a pesti oldalon találhatók.

***

A telken korábban (akkoriban még Terézváros, Miksa utca 11. cím alatt) egy 1870-ben Lohr János építette, Pischl János asztalosmester tulajdonában lévő földszintes lakóház állt. Halácsy Sándor 1873-as térképe szerint ez egy meglehetősen nagyméretű, körbe- épített udvarú ház volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr148388612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása