A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 12.

2015. június 30. - amier

1893-ben Freiberger Sámuel megrendelésére épült egyemeletes, eklektikus lakóház. 2009-ben felújították, manapság irodaházként funkcionál. Eredeti tervezője és kivite- lezője Örömy József építőmester volt.

dami12-1.jpg

A házat építtető Freiberger Sámurelnek és testvérének Freiberger Dávidnak építési vállalkozói, továbbá asztalos-, lakatos- és ács-iparüzlete volt közösen, testvérével együtt a legnagyobb fővárosi adófizetők közé tartozott, többszörös háztulajdonos, virilista volt. Igen sok bérházat építtettek Erzsébetvárosban és a Terézvárosban, többségüket – ahogy ezt is – Örömy József építőmester, építési vállalkozó és téglagyáros tervezte és építette számukra, ahogy a család bérpalotáját is a Deák Ferenc utca 15.-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr867462564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása