A mi Erzsébetvárosunk

Károly körút 3/A

2015. június 25. - amier

A nevezetes Huszár-ház helyén a Dohány utca sarkán található az 1911/12-ben Hoepfner Guidó és Györgyi Géza (és Domány Ferenc?) tervei szerint épült szecessziós Viktória-ház. Budapest városképének meghatározó eleme, domborművekkel díszített homlokzatokkal, műszaki megoldásában és építészeti megformálásában is különleges lépcsőházzal, üveg- fallal (szegecselt acél erősítésű vasbeton pillérek). A homlokzaton látható díszornamentika Margó Ede szobrász munkája. A mostani épület tetején egykor kupola is volt, azt a háború előtt bontották el, az oldalsó kupolákat azonban még az 1950-es években is megvoltak.

karoly3a-1.jpg

karoly3a-2.jpg

Az épületben működött mulató és étterem is, 1938-ban a korábbi étterem és mulató helyén mozit alakítottak ki. A szocializmus évtizedeiben az itt működő Filmmúzeum moziban számos, máshol nem engedélyezett vetítés tette legendássá a helyet. Az 1990-es évekre a beázások miatt a pinceszinten működő mozi használhatatlanná vált, 2004-ben a műemléki védettséget élvező szórakozóhelyet az eredetihez hasonló színház- és koncert teremmé alakították át (Belvárosi Színház).

karoly3a-3.jpg

A ház Dohány utcai oldalán (Dohány u. 1/A) Koszorús Ferenc ezredes emléktáblája látható. A táblát 1992-ben a Bajcsy-Zsilinszky Társaság, a Honvédelmi Minisztérium és Erzsébetváros állította.

karoly3a-5.jpg

Hoepfner Guidó (1868-1945) - Diplomáját 1891-ben a Budapesti Műegyetemen szerezte. Öt évig a MÁV építési osztályán dolgozott. 1895-ben vidéki színház tervével az MMÉE nagy aranyérmét nyerte el. Hauszmann Alajos hívására a budai Várpalota építésénél helyezkedett el, ő tervezte a lovardát, udvari istállókat, üvegházakat, Erzsébet királyné kertjébe a parasztházat. Itt dolgozott együtt Hauszmann korábbi segítőtársával, Györgyi Gézával, akivel 1904-ben közös irodát nyitottak. Sok szállodát (Tátralomnic, Csorba-tó, Herkulesfürdő), gyermekvédelmi intézményeket terveztek, több középületre kiírt pályázatot nyertek meg. Hoepfner 1909-től a Székesfőváros Törvényhatósági Bizottságának volt tagja, városrendezési kérdésekkel foglalkozott (Andrássy út torkolata). A háború után elsősorban gazdasági kérdések felé fordult, 1932-től felsőházi tag volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr857301861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása