A mi Erzsébetvárosunk

Hevesi Sándor tér 1.

2015. június 15. - amier

A telken eredetileg álló 1850 körül épült földszintes házat – egy 1894. július 24-én kelt adásvételi szerződés szerint – 255.000 forintért vásárolta meg Dr. Arányi Gusztáv és neje, szül. Láncz Malvin. Ennek a rossz állapotú épületnek a lebontása után a Dob utca (Dob u. 99.) sarkán álló, immár üres telekre 1896/97-ben Goldmann Ernő építész tervei alapján Weinréb és Spiegel építőmesterekkel építtették fel négyemeletes, neobarokk bérházukat.

hevesi1-1.jpg

hevesi1-2.jpg

Az 1894-ben engedélyezett építési terv a földszintre bolt- és kávéházhelyiségeket, az emeletekre 2-4 szobás lakásokat irányzott elő. Az átlag pesti bérháznál reprezentatívabb homlokzati architektúrával rajzolt tervrajzhoz képest még gazdagabb tagozat és díszítő- elemekkel kivitelezett homlokzat földszintjén – kosáríves záródású boltnyílások között – a félköríves záródású kaput atlaszok keretezik, melyek bábos korlátos erkélyt tartanak.

hevesi1-3.jpg

Az első emeleten a terven látható díszes szemöldököt a megvalósult épületen egyenes szemöldökpárkány is kiegészíti, a második emeleten az eredetileg csak a rizalitokba tervezett barokkosan ívelődő szemöldökpárkányú nyílások az elkészült homlokzat teljes szélességében végigvonulnak. A ház Goldmann Ernő jelentősebb munkái közé tartozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr437545004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása