A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál utca 21.

2015. június 09. - amier

Az itt álló bérházat jelenlegi formájában 1899-ben építették, a pesti ágostai hitvallású evangélikus egyházközség „Glosius Artner Karolina” alapítványának megbízására Heidlberg és Kotal műépítészek tervei szerint. Az egyház tulajdonjoga feltehetően az 1949-es államosításig állt fenn. Különlegességét a vöröstégla-burkolatos homlokzat ablakainak kőkeretei jelentik, melyeken gazdag faragású növényi ornamentika fut végig, míg a nagyobb ablakokat változatos fejezetű oszlopok osztják.

klauzal21-1.jpg

klauzal21-2.jpg

A belső is számos eredeti részletet (padló, rácsok) őriz. A századfordulós épületet a környezetétől jelentősen eltérő homlokzata helyezi a figyelem középpontjába, ugyanis az egyedi és elegáns neorománhomlokzat igen ritka a Budapesti lakóházak között.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr417527998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása