A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 53.

2015. május 11. - amier

A háromemeletes szecessziós "Schwartz-ház" ifj. Nagy István első ismert bérháza, 1904 és 1905 között Schwarcz Mór textil nagykereskedő megrendelésére épült. A főhomlokzaton a hullámvonalú lezárásba rövid oszlopokat épített be, melyek formája/alkalmazása Lechner épületeiről, az egész homlokzatot átfogó pilléreknek a homlokzaton túlnyúló lezárásaiból eredhet. Az udvari homlokzatok nyílásainál a falkialakítás és a vakolat népies, fűrészelt, faragott keretezést utánoz. Kapuja és lépcsőháza ugyanolyan díszes, mint a homlokzat.

dob53-1.jpg

dob53-2.jpg

Ifjabb Nagy István feltehetően az 1870-es évek elején született, 1937-ben hunyt el. Építőmesteri oklevelet 1899-ben szerzett, terveit, mint műépítész írta alá, de nem tudni, hol végezte tanulmányait. Elsősorban budapesti bérházakat tervezett Lechner Ödön követőjeként. Az első világháború előttről ismertek épületei, azután pedig a fővárosi közgyűlésben dolgozott, részt vett a húszas évekbeli bérház- és iskolaépítési program bizottságának munkájában. Több elképesztően gazdagon díszített bérháza áll ma is.

dob53-3.jpg

A Schwarz-ház tagolása még – Déry Attila építészettörténész szavaival élve – az eklektikában fogant, ám díszeiben már szecessziós. A később elkészült józsefvárosi Szűz utca 5–7. szám alatti Rákosi-ház már igazi lechneri virágoskert, ám az 1910-ben felépült, Marek József utca 35. vagy a Krúdy Gyula utca 9. szám alatti háza már nyugati Jugendstil hatásokról árulkodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr147449538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása