A mi Erzsébetvárosunk

377. Százéves - Rákóczi út 74.

2015. március 20. - amier

És akkor most evezzünk (vissza) békésebb vizekre, és folytassuk az idén 100 éves háza bemutatóját. Mint már szó volt róla, ez nem lesz különösebben hosszú, mert 2015-re már alapból is csak hét ilyen házat találtunk, és ezek közül is ötöt (!) már tavaly sorra vettünk. Így aztán mindössze kettő épület ismertetése maradt az idei évre. Nézzük is most meg az első - Murányi utca 16. - után a másodikat, és egyben utolsót is…

rakoczi74-2.jpg

Az Alsóerdősor utca sarkán álló épület mellett egy 1871-ben épült Hild-házat takarítottak el az útból, hogy megépülhessen Rosenberg-féle ötemeletes áru- és lakóház 1915-ben. Rosenberg Márk és neje megrendelésére Löffler Sándor és Béla tevei szerint épült, itt nyílt meg Otthon Áruház, majd működött hosszú-hosszú időn át a Rákóczi út 74-76. szám alatt. (Az R70 irodaház megépítésével egy igen fura tömb jött létre itt, az új épület kérdőjelet formázva fonja körül az áruházat és a lakásokat.)

Aztán mára már mindenki elfeledte. Pedig itt, ebben az utcában volt Budapest legtöbb áruháza: a Verseny, a Csillag, a Lottó, a Corvin és az Otthon áruház (illetve  a Kossuth L. utcai Úttörő Áruház). Itt volt a legnagyobb könyváruház is. Ha valamit nem kaptál meg az Astoriától (Petőfi utcától) a Keletiig, akkor azt másutt már nem is volt érdemes megnézni.

rakoczi74-1.jpg

De ez már a múlt. Az áruházi kereskedelem a vásárlói szokások lassú átalakulásával, a butikok, kisboltok nyolcvanas évekbeli terjedésével kezdett inogni, majd a bevásárlóközpontok megjelenésével, az 1990-es években végleg bedőlt. A Rákóczi út hajdani hat nagyáruházából ma már csak a Corvin működik. Az Úttörőt lebontották, a Lottó helyén a közelmúltig ruházati üzlet működött. A Verseny helyén könyvesbolt, a Csillag helyén Tesco Expressz nyílt, az Otthon pedig a mai napig üres. (Lásd.: Utcasirató-Bp. VII. Rákóczi út)

***

Az idei 100 éves házakról. Mint korábban már szó volt róla, az idén megrendezésre kerülő ötödik Budapest100 szervezőcsapata ismét várja az érdeklődőket. A fővárosi programot 2015. április 18-19-én tartják, mi meg még januárban kigyűjtöttük az összes (?) idén centenáriumát ünneplő erzsébetvárosi házat. De csak ennyit találtunk. Tehát vagy valóban ez van, vagy valamit nagyon elnéztünk, amikor Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája alapján csak ennyi házat találtunk. Ha valaki még tud idén ünneplendő épületről, szóljon…

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827287151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása