A mi Erzsébetvárosunk

371. Vasárnapi zárás

2015. március 08. - amier

01.jpgEgy hét van a vasárnapi zárva tartási kötelezettség kezdetéig. A magukat érintettnek tartó üzletek igyekeznek felkészülni. A helyzetet nehezíti, hogy a törvény pontatlan, hiszen bármiféle érdemi szakmai egyeztetés nélkül, „politikusi hozzáértéssel” fogadták el. És állítólag még módosulhat is. A végrehajtási rendeletet az utolsó pillanatra tartogatja a kormány.

Itt nem gazdasági tevékenység szabályozása a cél, hanem harc, ahol az ellenfelet (vagy ellenséget?) le kell győzni. Ahhoz meg ne tudjon felkészülni.

bolt_3.jpg

Sok bevásárlóközpontban belső egyeztetés volt és még tart az üzletek bérlőivel, mekkora rész maradhat nyitva vasárnap, megéri-e egy egész épület működtetése. Ahol mozi is van, az éttermeknek, és a kis üzleteknek is érdemes nyitva lenni. Vannak, ahol már meghirdették a hétköznapi hosszabb nyitva tartást, majd kiderül, hogy mi igazodunk-e ehhez. Lesznek hétköznapi akciók a vasárnapiak helyett.

Hallottunk már a kormány által gyűlölt üzletláncoknál boltbezárásáról, kereskedelmi dolgozók százainak leépítéséről. Azt még nem tudni, milyen további hatás lesz a szállítók, nagykereskedők, takarítók, őrök és más dolgozók esetében.

A rádióban most egy egész más megközelítést is hallottam, amire nem sokan gondoltak. Van 5-6 vasárnapi újság. Ezek részben napilapok vasárnapi kiadásai, részben hetenként, vasárnap megjelenő lapok. Mivel az árusítóhelyeik nagyobbik fele bezár, nem lesz az újságoknak elegendő számú és forgalmú eladási helyük. Az egyik újság már elbocsátotta a vasárnapi kiadásuk munkatársait, a többieknél még nem tudni a lépést. Ez újságírók, nyomdászok, szállítók leépítését is jelenti. Ha kevés újság marad, nem érdemes a maradéknak ellátni a szolgáltatásait, akkor ők is lehúzhatják a rolót.

Arról még nem is szóltunk, hogy tulajdonképpen ellenünk is lesz ez a változtatás. Nem csak élelmiszert nem vehetünk vasárnap, hanem bútort, műszaki cikkeket, ruhát, cipőt, sőt kertészeti termékeket sem. Akiknek ilyesmi kell, nagyon nagy arányban vasárnap tették, mert a család ekkor ért rá.

Olvastam, hogy Salzburgban – a sokat emlegetett osztrák vasárnapi zárva tartási példa egyik jelentős központjában – kiírták az üzletekre: ezentúl vasárnap 11-15 óra között újra kinyitnak. Miért is irigyeljük egyre inkább az osztrákok életszínvonalát?

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr497251083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása