A mi Erzsébetvárosunk

242. BKK és a Király utca

2014. július 29. - amier

03.jpgA BKK (Budapesti Közlekedési Központ) tavasszal terveket készíttetett a Király utca forgalmi rendjének módosítására. A hivatalos cél a Király utca átmenő forgalmának csökkentése. Nézzük gyorsan az egyik tervet: a Király utca iránya megváltozna a Károly körúttól a Káldy Gyula utca felé, ahol balra kell fordulni a Paulay Ede utca felé.

A Király utca az Erzsébet körúttól a Holló utcáig maradna változatlan, ott a Holló utcába kell fordulni, majd a Dob utcán mehetnek visszafelé. A Kazinczy utcán is lehetne a Dob utcától a Király utcába menni, de ez csak háztömbkerülgetés. Valószínűleg a nem kívánt mellékhatás a Holló utca – Dob utca átmenő forgalmának erősödése lenne.

kiraly_eleje.jpg

Nézzük most a másik tervet: az előző tervvel megegyezik az irány a Király utcában a Károly körút és a Káldy Gyula utca között. A Király utca az Erzsébet körúttól a Kazinczy utcáig maradna változatlan, onnan a Kazinczy utcán a Dob utca felé kell kanyarodni. A Székely Mihály utca – Király utca – Káldy Gyula utca – Paulay Ede utca háztömböt lehet kerülgetni, vagy a Paulay Ede utcán elmenni. Valószínűleg a Király utca eleje tényleg kiürülne, a Kazinczy utca – Dob utca menekülő-útvonal forgalma megnőne.

Ezen a környéken tényleg csökkenteni kellene az átmenő forgalmat, de a Király utcában és a Dob utcában is. Akkor miért ez a két terv?

Hallani olyan magyarázatot, ami a BKK székhelyével függ össze. Ez a székhely a Király utca – Rumbach Sebestyén utca sarkán lévő irodaház. Az ottaniaknak – különösen az autós főnököknek, esetleg Vitézy Dávidnak (?) – könnyebb lenne a Károly körút felől bemenni, mint kerülgetni. Ez az irodaház bérlet évente kb. 360 millió forint.

kiraly_rumbach.jpg

Lehetne olcsóbb megoldás is? Ami ráadásul nem borítja fel a főváros kasszája mellett az ott lakók életét is?

Természetesen, de ez talán nem olyan elegáns. Ugyanis pár saroknyira van az Akácfa utca és a Kertész utca között a BKV központja. Itt régebben sokkal többen dolgoztak, de rengeteg embert elküldtek az évek során. Ugyancsak elment innen sok – a BKV működésével kapcsolatos – műszaki szervezet is. Itt lenne hely a BKK-soknak is, ráadásul sokkal olcsóbban. És talán lenne fontosabb helye az így eltapsolt 360 milliónak is. Meg el lehet gondolkodni a BKK és a BKV szerepén és kapcsolatán, de az külön dolgozat lenne.

Gergely József

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr746557477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása