A mi Erzsébetvárosunk

124. Százéves házak 10.

2014. április 14. - amier

04.jpgMarek József utca 4.

Most, hogy a választásoknak vége, hadd folytassam a kerületben idén 100 éves házak rövid bemutatását. Annál is inkább mert már alig több mint másfél hét van hátra a Budapest100 program kezdetéig, amikor is április 26-án és 27-én az idén centenáriumukat ünneplő házak és intézmények mutatkoznak be a nagyérdeműnek.

Most tehát ismerkedjünk meg ezzel a Marek József utca elején álló háromemeletes, egyudvaros lakóházzal. 1914/15-ben Szilágyi Lajos számára épült, stilizáltan gótizáló homlokzattal. Tervezőjéről és építőjéről azonban nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

marek4-1.jpg

marek4-2.jpg

A ház falán – a bejárattól balra – Vogel Eric (1907-1996) díszlet- és jelmeztervező emléktáblája látható, aki ebben a házban született és élt.

marek4-3.jpg

Vogel Eric Budapesten született. Fényes Adolf és Hermann Lipót festőiskolájában tanult, majd a bécsi Iparművészeti Főiskolán belsőépítészeti szakon végzett. Ekkor már dolgozott is a kint élő magyar építész, Ferenczy Sándor irodájában. Neve mellett a Magyar Színház- művészeti Lexikonban ez áll: díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festő. Egy 1985-ös cikk- ben az újságíró megkérdezte tőle: miért lett díszlet- és jelmeztervező? Azt válaszolta: nem lettem az, csak csinálom. Valójában festő vagyok, rajzoló, tervező, álmodozó, egyszóval az élet illusztrátora. Vogel Eric valójában az emberi élet történéseit rajzolta le, mindig másképpen: hol a maguk drámaiságában, hol olyannak, amilyennek látni szerette volna azokat. A ceruza és a papír végigkísérte az egész életét.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr356035218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása