A mi Erzsébetvárosunk

64. Százéves házak 3.

2014. január 16. - amier

02.jpgAkácfa 43.

Na kérem, a mai 100 éves házunk már egy kicsit izgalmasabb! Először is, mert ez a lakóház egészen biztosan idén ünnepli a centenáriumát, másodszor meg, hogy lehetőségünk van összehasonlítani korábbi és mostani állapotát.

Ugyanis 2008-ban megújult az épület homlokzata és kapualja, ámde van képünk például az oroszlánfejek korábbi – siralmas – állapotáról is.

akac43-0.jpg

Az ötemeletes bérház különben 1914-ben épült Dümmerling Ödön tervei alapján, az építtető Szabó Antalné volt. Stílusa hasonló az Akácfa utca 18. és 20. szám alatti két épülethez. Mozgalmasságát fokozza a „cikkcakkos" oromzat, melyen egykor szecessziós ablak is volt. A homlokzat közepén kiugró két részt csigavonalban végződő konzolok tartják, melyek alján egy-egy oroszlánfej látható.

akac43-1.jpg

A felújítás előtt ugyanezek így néztek ki...

akac43-4.jpg

A Műemlékem-blog szerzője szerint az udvar – én nem jutottam még be a házba – egy kicsit börtönhangulatú, merthogy ebben az időszakban már kevesebb függőfolyosós házat építettek, ez mégis olyan, de sokkal kevésbé tűnik barátságosnak, mint a századfordulós gangos házak.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr845761779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása