A mi Erzsébetvárosunk

Rumbach Sebestyén utca 6.

2017. április 30. - amier

A Dob utca (Dob u. 8.) sarkán álló, hatemeletes szecessziós lakóház Román Ernő és Román Miklós tervei alapján 1913-1915 között épült, Glücksmann Jakab nagykereskedő megren- delésére. A ház a szecesszió speciális magyar változatát képviseli, kívül-belül igen gazdag díszítésű: boglyaívek, hullámzó vonalú zárterkélyek, saroktorony, különleges loggiák; homlokzatdíszítő csempék, faragott kapu, színes üveg lengőajtó, lépcsőház- és függő- folyosó-korlát. A növényi motívum és a csempék kék-piros-okker színei az épület belső terein is végigvonulnak.

rumbach6-1.jpg

rumbach6-2.jpg

A telken először Bauer Vilmos kereskedő építkezett, ő 1830-ban Pollack Mihály tervei szerint építtette fel klasszicista emeletes lakóházát. Az épületet Anninger József 1867-ben kibővítette egy toldalékkal az udvar irányába Knabe Ignác terve alapján. Ezt a sarokházat vette meg végül 1911-ben Glückmann, hogy helyére felépíttesse saroktoronyos bérházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2712468397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása