A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 82.

2017. április 20. - amier

1895-ben Brandstädter Izsák szállítási vállalkozó, többszörös háztulajdonos számára épült 3 emeletes eklektikus lakóház. Eredeti terveket nem őriz a Fővárosi Levéltár, így nem tudni ki tervezte és építette. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmun- kák Tanácsa (FKT) 1894 és 1896 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

dob82-1.jpg

dob82-2.jpg

Az első és második emeleten az ablakok alatt balusztrádos mellvéd látható, az ablakok felett füzérdíszítés. Az első emelet középső három ablakát profilozott lemezen nyugvó oszlopszékes, dór jellegű oszlopok fogják közre, felettük ívesen képzett szemöldök- párkányzat. A kapubejárótól jobbra, a ház falán márványtábla örökíti meg, hogy itt jött létre 1906. január 7-én a Magyarországi Földmunkások Országos Szövetsége.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7912442033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása