A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 4/A

2017. március 25. - amier

1892 és 1894 között Lemberger Sámuel épületfa kereskedő és neje, Goldstein Fanni megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről és kivitelezőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Annyit tudni csak, hogy 1936-ban Sprung Jánosné bérházaként bauxitbeton felhasználásával az udvart beépítették és a teljes földszintet átalakították. Itt működött jó ideig a Sportáruház, a földszint baloldalán pedig „Szíjgyártó bőrdíszműves” neontábla őrizte hosszú időn át egy üzlet emlékét- Helyén 2016 októberében már egy munkaközvetítő iroda működött, a neon is eltűnt.

rotten4a-1.jpg

rotten4a-2.jpg

Érdemes megjegyezni, hogy a ház eredetileg a korszak tipikus budapesti bérházainál jobb minőségben épült, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) hivatalos jelentésében a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1412369739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása