A mi Erzsébetvárosunk

Rózsa utca 1.

2017. március 20. - amier

A Rózsa utca és Dohány utca (Dohány u. 102.) sarkán álló kétemeletes lakóház 1884-ben épült; egy ismeretlen építész, Steinberg Alfréd tervezte és egy ismert építőmester, Holub József kivitelezte. Az építtető Holub és felesége volt, de a ház 1899-ben Steinberg volt a tulajdonos. A közel téglalap alaprajzú bérházban zömmel kétszobás lakásokat alakítottak ki, csak a tér felőli, levágott sarkon háromszobásakat. A homlokzatok vakoltak, az első és a második emeleten keretelt ablakok nyílnak (az elsőn timpanonosok váltakoznak szemöldökpárkányosakkal, a másodikon mindenütt egyformán füles keretezésűek).

rozsa1-2.jpg

rozsa1-3.jpg

Ezt az épületet többször is átalakították a XX. század elején. Először Steinberg 1901-ben, azután Vida Arthur tervező és Kende Ignác építőmester az új tulajdonos Weil Kamilla számára 1907-ben, majd 1909-ben Sárkány Ervin Ottó műépítész és Pucher István építő- mester. Ez utóbbit a funkció átmeneti, részleges módosulása indokolta, ugyanis négy lakás területén három tantermet alakítottak ki a VII. kerületi kereskedelmi iskola számára. Bár ezt az ideiglenes elhelyezést csak két évre szánták, az 1913-as újabb átalakítás idején még mindig ez volt (az egyik) funkció.

rozsa1-1.jpg

A több mint 120 évig kétemeletes ház a közelmúltban háromemeletesre bővült: tetőterét beépítették, homlokzatán immáron új attikaemelet húzódik a főpárkány alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8812356417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása