A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál utca 33.

2016. június 01. - amier

Az 1905/1906-ban Ziegler Géza tervezte és építette 3 emeletes eklektikus bérház mára már kívül-belül nagyon megkopott. Valaha az ablakokat díszek fogták közre, ezekből mára alig maradt valami. Az eredeti, kagylódíszes kapu azonban még megvan, és a közelmúltban legalább a stukkódíszes lépcsőház felújításra került.

klauzal33-1.jpg

klauzal33-2.jpg

klauzal33-5.jpg

A források szerint Ziegler saját maga számára építette a bérházat, a századfordulón gyakran ezt a befektetési módot választották az építészek. A telken korábban (akkori cím: Terézváros, Kismező utca 27/233.) egy 1862-ben Hild Károly építette földszintes lakóház állt, az építtető Weidner Károly volt.

klauzal33-3.jpg

klauzal33-4.jpg

id. Ziegler Géza (1869 - ?) életéről meglehetősen keveset tudni, ám annyi bizonyos, hogy 1869-ben született, s építészeti tanulmányait a budapesti Műegyetemen végezte. (Fia, ifj. Ziegler Géza, szintén építész volt.) 1899-ben a Budapest Lakás- és Címjegyzék szerint még a Kerepesi út 60. szám alatt lakott, később pedig a Csömöri út 21. szám alatt volt otthona. A Budapest Főváros Levéltárának Közjegyzői okiratai szerint építész és építőmester is volt, és valóban mindkét szakmában tevékenykedett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr668766798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása