A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 11.

2016. február 13. - amier

1861-ben Pán József tervezte és építette Krones József számára ezt a klasszicista eredetű lakóházat. Az eredetileg földszintes épületet 1874-ben vásárolta meg Stettner Jakab és Stettner Lipót (mindketten kereskedők), az ő megrendelésükre 1875 körül Schneider Endre két emeletet épített a házra.

dobb11-1.jpg

dobb11-2.jpg

Főhomlokzatának földszintjén rusztikázott falsíkon félköríves portálok, középtengelyben kapunyílás. Díszes, kétszárnyú, faragott fakapu, Mögötte stukkódíszes, pilaszteres tagolású kapualj és vörösmészkő lépcső, romantikus öntöttvas korláttal.

dobb11-3.jpg

Ezen a telken már Lipszky János 1810-es térképén – a maihoz hasonló – U-alaprajzú, épület állt. Ekkor még a mögötte levő, mai Wesselényi utca 10. számú épület telkével egy telek volt (a Wesselényi utca még nem létezett), s a Dob utcai épület mögött kert volt. Egy későbbi, 1873-as térképen szintén egy U-alakú épület látható, de a térkép ábrázolása alapján ez mégsem azonosítható teljes bizonyossággal a mai épülettel. 1872-ben Maraschitz Mátyás fészer építésére kér engedélyt, ekkor a telken a Dob utcai épület mögött még mindig beépítetlen kert látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr948385842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása