A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 60.

2015. augusztus 04. - amier

1894-ben Nocker Ferenc esztergályos mester, gáztársulati pénztárnok számára épült 3 emeletes eklektikus lakóház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levél- tár. 1935-ben a későbbi tulajdonos, Rákos Pál átépíttette, ekkor került kialakításra a ház portálja Haas és Somogyi kivitelezésében. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1892/94 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat. 

rakoczi60-1.jpg
Itt alapította meg és működtette 1915-ben Klein Sándor a Hungária Filmgyár Rt.-t, modern felvevő osztállyal, 1 métert 2.40 koronáért vállaltak. E cégbe társult be Klopfer Mór, a Király mozi tulajdonosa, Klein és Klopfer közösen biztosította a Hungária Filmgyár számára a 100 korona alaptőkét. Az első filmjüket 1915-ben forgatták, de rendszeres gyártást csak 1917 közepétől folytattak. Főként sztárokat foglalkoztattak: Fedák Sárival, Varsányi Irénnel, Fenyvesi Emillel, Bajor Gizivel és a Bécsből szerződtetett Leopoldine Konstantine-vel forgatták filmjeiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr547677814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása