A mi Erzsébetvárosunk

Thököly út 17.

2015. július 30. - amier

A meglehetősen nagyméretű, négyemeletes eklektikus lakóházról nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiájában azonban tudni véli, hogy 1898 körül épült. És hogy ekkoriban itt alakult meg a VII. kerületi Polgári Kaszinó.

thokoly17-1.jpg

Ami még tudható: az 1909. évi budapesti házjegyzék szerint a ház – csakúgy, mint a környéken több épület – már Klein Berthold textilkereskedő és neje tulajdonában volt. Klein ebben az időszakban elsősorban a belterület pereme felé eső területeken vagy a főutak belső mellékutcáiban vásá­rolt és építkezett (a Nagykörút esetén ui. a nagykörúti ingatlanok adókedvezményét kiter­jesztették az ennek során szabályozás alá vont egész területre is), így ekkor már a főváros nagy ingatlanbirtokosainak egyike, nagyjából 13 ház volt a tulajdonában szerte Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr877664738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása