A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 35.

2015. június 27. - amier

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség szecessziós épületét Löffler Béla és Löffler Sándor tervezte 1912-ben, ahogy a homlokzaton elhelyezett tábla is tanúsítja. A tervező-páros, a szomszédos Kazinczy utcai zsinagóga tervezői itt is építészeti bravúrt haj- tottak végre: a keskeny telekre épült ház homlokzatát a díszítő elemekkel vizuálisan még meg is nyújtották, magasságát hangsúlyozták.

dob35-5.jpg

dob35-1.jpg

Az épületegyüttest kívül és belül is zsidó szimbólumok, menóra, hatágú csillag és héber feliratok díszítik, kialakítása egyszerre tradicionális, keleties és modern.

dob35-3.jpg

dob35-2.jpg

A régi pesti zsidónegyed jellegzetessége, de itt is egyedülálló ez a zsinagógával egybeépült átjáróház, mely az ortodox zsidó közösség számára teremtett egy szinte belső városként működő, zavartalan életet. Az L-alakú, két utcára nyíló telken álló épületegyüttes a buda- pesti ortodox zsidó közösség központja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr287577420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása