A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 45.

2015. június 18. - amier

Tuka János cserépfedő mester megrendelésére 1897-ben Dániel György építőmester kivitelezte 3 emeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, annyi azonban tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1895 és 1897 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat. Angyal- fejdíszes kapubejáró, eredeti kapu kovácsoltvas ráccsal, de az egykor díszes homlokzat már lepusztult, vakolathiányos. A belső homlokzatok állapota megegyezik az utcaiéval.

muranyi45-1.jpg

muranyi45-2.jpg

Dániel Györgyről még annyit tudni, hogy ö végezte a Tudományegyetem központi épülete (Baumgarten és Herczegh, 1897) kivitelezését is, és dolgozott Fellner Sándor, illetve Nay és Strausz munkáin. Több neobarokk épület építésvezetője volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr77553078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása