A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 31.

2015. június 25. - amier

A Kazinczy utca (Kazinczy u. 33.) sarkán álló kétemeletes eklektikus lakóházat 1895-ben Wellisch Sándor és Gyula építőmesterek tervezték és építették – saját maguknak. A kerület számtalan kávéháza közül itt volt található előbb, 1899-ben Kohn Lajos kávéháza, majd 1912-ben Stern Ignácz Salvator kávéháza. A kávéház később vendéglőként üzemelt – egy ideig. A sarokházat a Fővárosi Tanács 1982 és 1985 között újította fel, illetve szintén ekkor árkádosította és építtette be a tetőteret.

dob31-1.jpg

dob31-2.jpg

Megjegyzendő, hogy a Wellisch-család nem volt rosszul eleresztve ingatlanokkal, az 1910-ben vágvecsei előnévvel nemesített Wellisch Alfréd (1854-1941) műépítész és építési vállalkozó, királyi tanácsos, nem mellékesen az Országos Középítési Tanács tagja, csak Angyalföldön 25 ingatlant tudhatott magáénak. A család tagjai közül különben nem ő volt az egyetlen a nagy pesti háztulajdonosok között, a család majd minden tagja valamilyen kapcsolatban volt az építőiparral, így Wellisch Gyula és Sándor építőmesterek is, ők az 1910-es években közösen 8 házat birtokoltak Budapest különböző kerületeiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr647473554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása