A mi Erzsébetvárosunk

WC ugyan nem lesz [102.]

De legalább a szemét eltűnik.

2021. március 12. - amier

A körút Blaha Lujza tértől a Király utcáig húzódó 764 méteres szakaszán egyetlen nyilvános vécé sem működik. Így most megint (és megint, és megint) egy már oly sokszor megénekelt örökzöld következik. Mert büdös a város, büdös a kerület. Húgyszagú. 

Az elmúlt évek során Körúti anzix címen többször „megemlékeztünk” (pl. ITT meg ITT) a Blaha és az Erzsébet körút sarkán levő egyre ramatyabb állapotba süllyedő, nem működő nyilvános vécékről, amelyek az önkormányzat épületétől alig egy köpésnyire időtlen idők óta csúfítják a környéket. A lejáróban halmozódó, bedobált szemét meg egyre csak gyűlt és gyűlik, amit most a Kétfarkú Kutyapárt (ki más?) megelégelt, és holnap délután 14 órára nagytakarításra hívja a jónépet. Sajnos működőképessé nem tudják varázsolni...

korut_wc2021a.jpg

A Város Mindenkié csoport kampányt indított a nyilvános, ingyenes közvécékért és ezek létesítésének szabályozásáért. Ezt a kampányt támogatja az MKKP a szombati akcióval – írják. Majd így folytatják:

Ezt a közvécét fogjuk eredeti pompájában helyreállítani. Ehhez először is ki kell takarítani, ez tűnik a nagyobb munkának, ehhez seprűt, partvist, lapátot hozni ér, de mi is biztosítunk. A zsákokba pakolt hulladék a Fővárosi Önkormányzat dicséretes együttműködésének köszönhetően el is lesz szállítva a helyszínről.

Majd pedig, a felújítás érdemi részeként, festék és stencilek segítségével felelevenítjük az egykor szebb napokat látott WC eredeti látványvilágát, piszoárokat és vécéket festünk legott, betekintést nyújtva az érdeklődők számára egy működő közvécé hétköznapjaiba. Ritka látványosság ez Budapest sokat szenvedett népének.

Itt van még 2016-ból pár hangulatos kép az önkormányzat ablakából is kitűnően látható zárt vécékről, melyek léte akkoriban egy kis időre némi értelmet kapott, szintén a Kétfarkúék tevékenységének köszönhetően.

Emeljünk meg hát ismét kalapunkat a Kétfarkúak előtt, legalább a szemét eltűnik. Már úgy értem, a vécélejáróból.

Payns

P.s.: Mi lenne, ha a változatosság kedvéért – amint lecseng végre-valahára a járvány – az önkormányzatok azon kezdenének dolgozni, hogy kicsit tisztább, élhetőbb legyen a város (és a kerület) a helyi lakosok és az idelátogatók számára is?

***

Budapest kifejezetten közvécészegény város. Hogy pontosan mennyi nyilvános vécé van, senki sem tudja. A helyzet az, hogy kevés dologban értenek annyira egységesen egyet a budapestiek, mint abban, hogy több nyilvános vécé kellene a városba. Egy témába vágó reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 85,5 százaléka szerint nincs elég nyilvá- nos illemhely Budapesten, és 73,4 százalék szerint javulna a köztisztaság a városban a több közvécétől. A felmérés szerint a válaszadók 74,4 százaléka jobb megoldás híján már pisilt az utcán. (Index, még 2017-ben)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1116459604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása