A mi Erzsébetvárosunk

Hagyományápolók [32.]

2020. augusztus 01. - amier

Úgy látszik, történelmi hagyományokat elevenít fel Belső-Erzsébetváros: a terület – elsősorban a Király utca és környéke – egykoron vigalmi negyedként „szolgálta” a fővárost. Kuplerájok, zengerájok sora várta vendégeit; a leghírhedtebb a Király utca 15. szám alatti Blaue Katze volt – kocsma, kupleráj és zenés szórakozóhely keverékeként működött. A minap az ÉE-csoport oldalán osztotta meg Erdős Rita legújabb tapasztalatát. Hangulatos kerületi pillanatkép következik a "bulinegyedből"...

vigalmi_negyed1.jpg

Öltánc? (Fotó: Erdős Rita)

Éjjel 2-3, még mindig fennhangon invitálja be a nemrégiben nyílt striptease bárba a járókelőket egy rekedtes női hang az ablakom alatt. Közben a mélynyomó adja az alaprezgést. A rekedtes női hangtól megtudtam, bár nem hozzám beszélt, hogy 9€ a sör és a hely "nicht scheiße".

Eddig úgy tudtam, hogy kell a ház hozzájárulása, ha valaki egy erotikus szolgáltatást nyújtó helyet akar nyitni. (50 méterre a bölcsődétől.) Megj.: A Dob 12-ben is nyílt egy striptease bár.

Én máshogy képzeltem el ezt a kulturális negyeddé válást.

P.s: Nem találtam meg a helyet egyébként az önkormányzat oldalán. Kíváncsi lettem volna a nyitvatartásra, vagyis, hogy mikor zárnak. Nem sikerült kideríteni. Nincs kiírva se. (via Erdős Rita)

Úgy látszik, a meghirdetett kulturális negyed felé vezető rögös út a vigalmi negyeden át vezet. Ha vezet.

***

Csak hogy érezzük a múlt hangulatát: a Király utca 9. szám alatt 1909-ben nyitotta meg kapuit a Fekete Macska nevű mulató. A hajnalig nyitva tartó intézmény hamar hírhedté vált a fővárosban, főleg hogy a színpad mögött egy bordélyház is működött. A kuplerájt csak 1918-ban záratta be a hatóság. A Király utca 15. udvarán pedig már jóval korábban, 1855-től (más források szerint 1860-tól) kezdett el működni a Blaue Katze mulató. Csupa német kuplé volt a Kék Macska szinpadán; a kabaréműsor pedig Budapesten, Prágában és Bécsben játszódott – de bájos arcocskák szerepeltetése végett fellépett benne Katicza, Boriska, Aranka és Irén. Mindet német lányok alakították, kettős funkciót betöltve.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8616099526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása