A mi Erzsébetvárosunk

Síp utca 12. 

2017. április 30. - amier

A Pesti Izraelita Hitközség székháza – A Síp utca és a Wesselényi utca sarkán áthúzódó telken álló, Síp utcai bejárattal rendelkező háromemeletes ház 1891 épült Wellisch Alfréd tervei alapján. Az összetett alaprajzú középület három periódusban épült. A Pesti Izraelita Hitközség először egy kétszintes elemi iskolát építtetett a Wesselényi utca 7. szám alatti telekre Wagner János terve szerint, amelyet 1867-ben adtak át. A hitközség ezt 1891-ben kibővítette a Síp utca irányába, mert iaddigra kinőtték az iskolában használt helyiségeket.

sip12-1.jpg

sip12-3.jpg

A Rabbiság, a Chevra Kadisa (Szent Egylet) és a különféle jótékonysági szervezetek hivatali helyiségei mellett reprezentatív díszterem is található az épületben. A gazdag falfestéssel, a régi elnökök portréival, díszes, faragott menórával és az eredeti elnökségi asztallal berendezett terem a hitközségi közgyűlések, ünnepi események, rendezvények színhelye.

sip12-2.jpg

Wellisch Alfréd (1854-1941) műépítész és építési vállalkozó, jelentős építészeink egyike, aki döntő mértékben hozzájárult, hogy a városegyesítéssel a főváros ne csak nevében, hanem ténylegesen is Pestből Budapestté váljék. Mintegy kétszázötven műve – elsősorban bérházak, a XIX. század végi "budapesti eklektika" jellegzetes hordozói – a főváros építéstörténetének egyik legdinamikusabb periódusában született meg. Tervezői és kivitelezői tevékenysége mellett Wellisch hatalmas vagyont gyűjtött, melyet bérház- és telekingatlanokba fektetett, elsősorban Terézvárosban, Újlipótvárosban és Angyalföldön.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6812468403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása