A mi Erzsébetvárosunk

583. Szeptember végén

2016. szeptember 29. - amier

Szeptember végéről persze mindenkinek Petőfi verse jut eszébe, de sajnos most nem arról lesz szó. Mert 2016 szeptemberének végén tombol a kampányőrület. Az utolsó napokban már a budapesti Combino villamosokban is megjelentek a kormányplakátok, amit kicsiben és nagyban eddig is láthattunk. A gyűlölettel szemben legjobb fegyver a humor, ami új formában és új tartalommal szintén mostantól látható a budapesti utcákon.

szept_vegen.jpg

Kinézetre hasonló az előbbihez, de tartalmilag az emberek humorérzékéhez szól. A hatalomnak nincs humorérzéke, tehát csak az egyszerű emberekhez, hozzánk szól.

 A hírekben hallhattuk, hogy a határon a két kerítés mellé készül egy harmadik is, miközben minden illetékes EU vezető és más tagországok vezetői elmondták, hogy nincs kötelező kvóta és nem is lesz. Akkor minek a kerítés? És minek a népszavazás?

Egy kerítést két oldalról nézhetünk. Magyarországról nézve a nem hozzánk jövő menekülteket zárja ki, a világ felől nézve pedig minket zár be. Ez a látható kerítés, de van rosszabb is. A másfél éves kampány „eredménye” a mindent elárasztó gyűlölet. nem csak a menekültek ellen, hanem bármelyik másik embercsoport ellen, akiket a kormány ellenségnek kinevez. És ezt bármikor, bárkikkel szemben megteheti. A rendőrség, katonaság lehetősége után a titkosszolgálatokat is fel akarják használni a magyar emberek ellen. Ez a hatalom félelmét is tükrözi, annyira nem bízik magában és a kampányában, hogy a keleti barátaiktól tanult diktatórikus eszközökhöz is képes fordulni. Mondhatja bárki, hogy „nekem nincs miért tartani ezektől”, de a hatalom bárkit kinevezhet ellenségnek.

Láthattunk az Indexen egy videót, ahol fideszes képviselőket kérdeztek, mi lehet a népszavazás következménye. Kiderült, hogy fogalmuk sincs róla, „majd a frakcióülésen megtudjuk”. Saját vezetőik sem tekintik őket többnek, mint parancs végrehajtóknak. És az ilyen emberek félelmükben sok mindenre rábírhatók.

Nem véletlen, hogy ebben a hangulatban a hétvégi robbantást nagyon sokan a kampány egyik eszközének véltek. Még végig lehet gondolni, hogy mit tegyünk a hét végén!

Gergely József

***

Tuttta? A HVG megbízásából készített országos felmérést a Medián a vasárnapi népszavazásról. A megkérdezettek majdnem 90 százaléka tisztában van a referendumban feltett kérdéssel, a Fidesz és a Jobbik szimpatizánsainak nagy része helyesli is, hogy a kérdésről népszavazást tartsunk. Azt viszont, hogy el is megy szavazni, csupán 42 százalék mondta biztosra, így tehát nem biztos, hogy érvényes lesz a voksolás. Azok közül, akik elmennek, több mint 80 százalék ígérte, hogy a nemre húzza be az ikszet, a tiltakozók pedig főként a bojkott mellett döntenek, alig 20 százalék mondta, hogy igennel vagy érvényte- lenül fog szavazni. Bele is húznak hát az önkormányzatok a Kubatov-listás telefonokkal, a 444.hu-nak nyilatkozó névtelen hivatalnok szerint munkaidőben, reggeltől délutánig, sőt még szombaton is hívogatni és kérdezgetni kell a jónépet. (Villánarancs)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5411752539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása