A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 17. - Közösségi Ház

2016. szeptember 15. - amier

Waltersdorfer János fűszerkereskedő házát 1902-ben vette meg a Székesfővárosi Cipész Ipartestület, hogy annak lebontása után a telekre Kopeczek György terve alapján 1905-re felépítsék a részben 4, részben 3 emeletes szecessziós jegyeket is felmutató eklektikus székházukat. Az impozáns megjelenésű, mozaikdíszekkel, vasmunkákkal képzett homlok- zatú ház ezt követően lett az Ipartestület székháza.

wess17-1.jpg

wess17-2.jpg

128 négyzetméteres dísztermének ablakai és a belső ajtók üvegbetétei igazi remekművek, Róth Miksának, a korabeli európai üvegművészet ismert mesterének a műhelyéből kerül- tek ki. A lakatos munkákat Migray József készítette el. A mozaikdíszekkel, kovácsoltvas zászlótartóval, kandeláberekkel és korlátokkal díszített épület Erzsébetváros legszebb középületeinek egyike.

wess17-3.jpg

2004 őszétől Civil Házként, majd 2005. július 1-jétől Közösségi és Művelődési Házként, jelenleg pedig ERÖMŰVHÁZ - Erzsébetvárosi Közösségi Házként működik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7111709881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása