A mi Erzsébetvárosunk

Peterdy utca 14.

2016. február 22. - amier

1893/94-ben Friedlander Zsigmond műépítész megrendelésére épült 3 emeletes eklek- tikus bérház. És bár tervezőjéről, építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, nagy a valószínűsége annak, hogy maga Friedlander volt a tervező. Díszes főpárkányzat, füzér- és kagylódíszek, ablak-szemöldökök, oldaltengelyben nyíló íves záródású kapubejáró, benne kovácsoltvas-rácsos, faragott fakapu. Érdemes még megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmun- kák Tanácsa 1895-ben kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

peterdy14-1.jpg

peterdy14-2.jpg

Az 1920-as években a ház földszintjén működött Kondor Rezső redőnygyára, mely a korabeli hirdetések szerint „az 1927. évi vas- és gépipari kiállításon nagy aranyéremmel lett kitüntetve”.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr178410554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása