A mi Erzsébetvárosunk

Vörösmarty utca 3/B

2015. június 30. - amier

1891-ben Sziklai Zsigmond és Goldmann Ernő tervezte és építette 3 emeletes neobarokk lakóház. A megrendelő/építtető – csakúgy mint a szomszéd épületnél – itt is Feledi Miksa volt. A ház homlokzatán lényegében ugyanazt a megoldást látjuk, mint a Vörösmarty utca 3/A számú házén. A második emeleti ablakok gazdagon barokkos szemöldökmezője és barokkos ívű, középen egymásnak forduló szemöldökpárkánya révén azonban itt a hang- súly erre az emeletre került. A párkány frízébe fekvő téglalap alakú ablakok láthatók.

vorosmarty3b-1.jpg

Sziklai és Goldmann vállalkozásának első ismert termékei 1889-ből valók, mégpedig két, alaprajzilag, és a homlokzat rendszere szempontjából egyforma épületen, melyeket a Vörösmarty utcába terveztek. A 3/A számú épületet Messinger Ármin, a 3/B számú házat Feledi Miksa számára tervezték. A két gyakorlatilag egyszerre beadott tervsorozat közül csak Feledi Miksa házáén van aláírás: Sziklai és Goldmann, alatta Sziklai Zsigmond építőmester aláírása külön is, és az 1889. november 4-i dátum. A belső udvaros bérházat mutató alaprajzok és a barokkizáló jegyeket is mutató homlokzatrajzok megegyeznek. Hamarosan még közelebbi kapcsolatba került a két ház története, mert Messinger-féle ingatlant átvette Feledi, így már mindkét épületet ő építtette.

A két ház megépült, ma is áll, valóban nagyon hasonlítanak egymásra, mégis más stílust mutat homlokzatuk. A 3/A számú ház a neoreneszánsz és a neobarokk határán van, a 3/B számú épület tisztábban neobarokk stílusú.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr607503712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziklaimiki 2021.02.09. 12:31:51

Sziklai Zsigmond életrajza 2021. január 15-e óta a Wikipédián is elérhető forrásokkal alátámasztva. Sajnos a halálának időpontja a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM: PIM210269) adattárában tévesen 1925. VIII. 2. szerepel (amely évszámát tekintve Arnold nevű bátyjának halálozási dátumával egyezik meg).

sziklaimiki 2021.03.18. 12:32:39

@sziklaimiki: Időközben sikerült a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM: PIM210269) adattárában a téves adatot kijavíttatni.
süti beállítások módosítása