A mi Erzsébetvárosunk

Alsóerdősor utca 8.

2015. május 09. - amier

1907-ben Fodor Gyula tervei alapján épült 4+1 emeletes szecessziós Steinhardt-ház. A domborművekkel gazdagon díszített homlokzaton mind az építtető, mind az építő neve feltűnik a körtáncot járó puttók és a bőségszarus nőalakok között. Merthogy szokásához híven Fodor itt is feltüntette nevét: a kaputól jobbra, az első emelet magasságában olvasható egy kis kőtáblán.

aerdo8-1.jpg

aerdo8-2.jpg

Monumentális a kapubejáró, márványoszlopok és grádicsok vezetnek a rézbetétes, kovácsoltvas kapuhoz, melynek Schneider József munkája – ezt szintén felirat örökíti meg. A kapu felett bőségszarus, gyümölcsmotívumos üvegbetét, mögötte gazdagon díszített (talán túl gazdagon is) lépcsőház és körfolyosós udvar látható.

aerdo8-3.jpg

aerdo8-4.jpg

A lépcsőház színes üvegablakai nagy valószínűséggel Róth Miksa műhelyében készültek, a szobrászati dísz pedig Ney Simon munkája. A homlokzatot 2010 körül újították fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr407279213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása