A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 4.

2015. április 02. - amier

A telken eredetileg egy 1842-ben Hild József építette földszintes lakóház állt. Ezt Kratochvill Ferenc megrendelésére 1867-ben Schusbeck Pál egyemeletesre átépítette. Ennek lebontása után 1910 körül - Rákosi Jakab és néhány VII. kerületi kismozi tulajdonos megrendelésére - felépült a ma is látható négyemeletes, egyudvaros premodern bérház. Tervezőjéről és építőjéről azonban nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

akacfa4-1.jpg

Itt nyitotta meg kapuit az Emke-mozgó, majd 1925 után Guttmann Károly vezetése alatt a mozi neve Atlantisra változott. Egy évvel később Guttmann megint változtatott a mozi nevén és Astor mozinak nevezte el. 1930-ban Guttmann kilépett a vállalkozásból és néhány évig a mozi szünetelt. A helyén Steinhardt Színpad néven Steinhardt Géza működtetett itt egy kabarét. Az államosítás után Gorkij-moziként működött, s ezen a néven a főváros első és egyetlen idegennyelvű mozijaként működött egészen 1990-ig.

akacfa4-2.jpg

A ház falán - a bejárattól balra - Böhm Vilmos (1880–1949) magyar szociáldemokrata politikus emléktáblája látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr767224653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása