A mi Erzsébetvárosunk

319. Múltidéző - Remíz 2.

2014. november 28. - amier

Folytatva az előző posztot, következzen most még egy kép ugyanarról a helyszínről, de más szemszögből. Ez is a Budapest régen és most oldalról való, és ezen is a Dembinszky-, Bethlen Gábor és a Damjanich utca határolta tömbben álló egykori villamos kocsiszín és trolibusz garázs látható, csak épp most a másik irányba, a Bethlen Gábor utca felé nézünk.

remiz2.jpg

A képen látható – elején az '50-es években szokásosnak számító vörös csillaggal – 71-es jelzésű troli az Erzsébet királyné útja és az Jászai Mari tér között közlekedett 1956-ig, majd a MÁV kórház és a Nyugati pályaudvar között a 1979-ig. A háttérben – a Bethlen Gábor utcában – robogó villamos is csak az ötvenes évek közepéig járt erre, ugyanis 1955-ben itt is megszűnt a villamosközlekedés. (Azonban az utca kockakövei a sínek nyomait egészen a burkolat 2005-ös cseréjéig megőrizték.*)

A remíz, majd trolibuszgarázs épületegyüttese, valamint a Dembinszky és Bethlen Gábor utca sarkán álló áramátalakító és üzemcsarnok épülete – mint korábban már szó volt róla – 1896/97-ben Moravetz József tervei alapján épült. Volt kocsiszín, főműhely, áramfej- lesztő telep, sínautógarázs, áramátalakító, majd legvégül 1950-től trolibusz-garázs.

Egészen a kilencvenes évekig tároltak illetve javítottak itt trolikat, ám jelentősége foko- zatosan csökkent, mígnem 1997-ben végleg bezárták. Az ezredforduló tájékán aztán a BKV eladta az ingatlant, a régi csarnokot felújították és ma már bevásárlóközpont működik benne. Így aztán immáron ez a hely is ékes bizonyítéka annak, hogy sehol nem lehet olyan jól parizert és kiflit árulni, mint egy remízben*... (A Dembinszky utca sarkán álló áramát- alakító azonban továbbra is üzemel, a környező utcák trolibuszvonalait látja el árammal.)

*A Damjanich és a Bethlen Gábor utcai villamos vonal története hampage.hu-n.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr586940761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Békássy Csaba 2016.01.09. 02:48:01

Nem 1955-ben szűnt meg a Bethlen Gábor utcában-Bajza utcán-Lövölde téren- Színyei Merse utcában-Podmaniczky utcában-Dózsa György úton járó villamos, hanem 1956. október 23-áig járt, és a forradalom után nem indították újra.
süti beállítások módosítása