A mi Erzsébetvárosunk

128. Százéves házak 12.

2014. április 21. - amier

03.jpgWesselényi utca 21.

Elérkeztünk az idén 100 éves születésnapjukat ünneplő házak listájának utolsó épületéhez. A Wesselényi utca és a Nagydiófa utca (Nagydiófa u. 20.) sarkán álló, tekintélyes méretű hatemeletes premodern lakóház 1914-ben Novák Imre tervei alapján épült.

Tizenhárom évvel később – 1927-ben – átépítették, ezt címerszerű évszám örökíti meg a neobarokk kapu felett. Az átépítés kivitelezője Pollacsek és Epstein, a díszítéseket készítő szobrász Krisztián Sándor, míg a műasztalos Malomsoky József volt.

wess21-1.jpg

wess21-4.jpg

Homlokzata és kapubejárója gazdagon tagolt és díszített, a míves alakítású, íves kovácsoltvas erkélyeken szintén címerszerű díszítés látható.

wess21-3.jpg

wess21-2.jpg

A ház tervezője, Novák Imre (1882-1961) 1904-ben szerzett oklevelet a Budapesti Műegyetemen. Ezt követően több európai országban tett tanulmányutat, majd 1908-ban önálló tervezőirodát nyitott. Fontosabb művei: a nagyenyedi, a bp.-i II. ker.-i iskolaépület, a volt Hungária Fürdő, az aquincumi strandfürdő. Stílusa a szecesszió magyaros, modern változata (Continental Szálló, Bp., Dohány u. 42 – 44. homlokzata stb.). Tervezési gyakorlatán kívül hites törvényszéki szakértőként is működött. Szaklapokban több elméleti tanulmánya jelent meg. (Forrás: MÉK)

***

Ezzel zárult is sorozatunk, mely annak apropóján született, hogy – mint már többször is elhangzott – idén ismét lesz Budapest100 program. Az OSA Archívum ötlete alapján a Kortárs Építészeti Központ Alapítvány (KÉK) szervezésében megvalósuló fővárosi programot idén 2014. április 26-án és 27-én tartják. A 100 éves házakról szóló program- sorozat az adott évben centenáriumukat ünneplő épületeket mutatja be a látogatóknak.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr936056475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása