A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 33.

2016. június 08. - amier

1895/97-ben Kauser József tervei szerint Hauszmann Sándor kivitelezte háromemeletes eklektikus lakóház homlokzata firenzei reneszánszot mintáz. Az épületben található a Madách Színházhoz tartozó Tolnay Szalon. Az Erzsébet körúti színház közönségfogadó tereihez szorosan csatlakozik, és több egymásba nyíló helyiségből áll.

erzsi33-1.jpg

Nevét a néhány éve elhunyt nagy művésznő emlékére kapta, egyik oldalszobájában – ahol rendszeresen képzőművészeti kiállítás kerül megrendezésre – Tolnay Klári emlékhely létesült, ahol néhai barátai, Gobbi Hilda és Mensáros László is jelen vannak...

Kauser József (1848-1919) a 18. század végén honosított építész-család sarja. Műszaki tanulmányait apja vezetése mellett kezdte meg, majd a hazai és zürichi műegyetemen folytatta és Párizsban az École des Beaux-Arts-ban végezte. Neve kezdetben tervpályá- zaton tűnt fel, az 1878. évi párizsi világkiállítás magyar osztályának berendezésén, valamint az 1885. évi magyar országos kiállítás tervezésénél is közreműködött. Stílusa a historizmushoz sorolható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr138789714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása