A mi Erzsébetvárosunk

Dózsa György út 44.

2015. szeptember 26. - amier

Az egykori Aréna út és a Sajó utca (Sajó u. 12.) sarkán 1894/95-ben Orosz Sámuel és özv. Latzkó Ignácné megbízásából épült fel ez a 3 emeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

dozsa44-1.jpg

dozsa44-2.jpg

Ikerablakokkal tagolt homlokzat, földszintjén félköríves kapu- és üzletnyílások láthatók. Díszítettségük alapján a két felső emeletre került a fő hangsúly az épületen, az íves záródású harmadik emeleti ablakok felett emberfejes díszítmény a legkiemelkedőbb elem a homlokzaton. A csapott sarkon két – díszes, „hasas” kovácsoltvas korláttal ellátott erkély húzódik. A telken korábban egy Laubacher Lipót cipőkereskedő kívánságára 1872/73-ban Lohr János építette lakóház állt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr397837160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása