A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 37.

2015. július 09. - amier

1888-ban Quittner Zsigmond terve szerint Deutsch Zsigmond felkérésére épült három- emeletes historizáló lakóház, a kivitelező Wawra és Pfeiffer voltak. Kevert stílusú homlokzat, ennek közepén az egész rizalitot átfogó erkély húzódik, az erkélyajtó mellett hermapilaszterek láthatók, de az eredetileg meglévő homlokzati oromzat mára eltűnt.

erzsi37-5.jpg

Az épület ennek ellenére – a szomszédos házakkal együtt – jól illeszkedik a neoreneszánsz környezetbe. És bár a főkapu régi, rossz állapotú, a mögötte húzódó felújított bejárati folyosó és annak mindkét oldalát díszítő domborművek szépek.

erzsi37-6.jpg

erzsi37-4.jpg

Quittner Zsigmond (1857-1918) pályáját neoreneszánsz épületek tervezésével kezdte, itáliai ihletésű tervei mellett franciás stílusú épületei jellemzik őt az 1880-as években. Az előbbiek közül Krausz Lajos Andrássy úti palotabérházát (1882-1884), vagy Laczkó Antal Eötvös utcai palotabérházát (1885), az utóbbiak közül Erényi Ullmann Lajos Ferenciek tere sarkán álló bérházát (1887) említhetjük. Az építész a kor magyarországi születésű építészei közül az egyik első volt, aki azonosulni tudott a neobarokkal, és az új stílus adta lehetőségeket egy sor elegáns budapesti lakóházon ki is aknázta az 1880-as évek végétől az 1900-as évek első évtizedéig. Több neobarokk lakóház tervrajzain láthatjuk aláírását.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr727612710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása