A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 15.

2015. június 14. - amier

Ifj. Deutsch Mór és neje 1891-ben épült 3 emeletes neobarokk bérháza. 1890. július 7-én kelt örökeladási szerződés alapján (és 80.000 korona ellenében) ifj. Deutsch Mór és neje, szül. Waldner Hermina tulajdonába került ez a körúti ingatlan. (Később: Deutsch örökö- sök, 1921-ben a Deutsch név magyarosítása Dornaira).

erzsi15-1_1.jpg

erzsi15-2_1.jpg

A bérházat az ebben az időszakban hosszabb külföldi, főleg bukaresti tartózkodás után Magyarországra visszatért Láng Adolf, a régi Műcsarnok építésze és Steinhardt Antal tervezte, az építőmesterek Wawra és Pfeifer voltak.

erzsi15-6.jpg

erzsi15-3_1.jpg

A tervrajzok szerinti építkezést 1890. szeptember 15-én engedélyezte a Fővárosi Tanács. A homlokzati architektúra kevésbé mutat neobarokk stílusjegyeket, mint a manzárdtető- idomokból álló tető, illetve a kivételesen szép kapualj és előtér, valamint a lépcsőház.

erzsi15-5.jpg

erzsi15-4_1.jpg

A neobarokk kovácsoltvas kapun belépve boltozatos szögletes térbe léphetünk, ahonnan néhány lépcsőfokon át egy nyújtottabb alaprajzú, szintén boltozatos előtérbe jutunk, melyek igen gazdag stukkódíszítéssel vannak ellátva. Az előtérből indul a főlépcső, kovácsoltvas korláttal, a lépcsőház padlójának terrazzoja és falainak stukkódíszítése barokkos-rokokós formajegyeket mutat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr677541890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása