A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 5.

2015. április 03. - amier

A Dob és Rumbach Sebestyén utcák találkozásánál (Rumbach S. u. 4.) álló lekerekített sarkú, modern elemeket felmutató, négyemeletes szecessziós bérházpár Ágoston Emil tervei szerint épült 1909 és 1911 között, Krajner Margit megrendelésére. Az ablakok klinkertégla keretelésűek, a sarokablakok kovácsoltvas virágtartókkal díszítettek.

dob5-1.jpg

A telken – akkor még nem saroktelek volt – előbb egy 1830-ban Pollack Mihály építette földszintes lakóház állt, majd annak lebontása után 1877-ben Örömy József és Fekete Alajos épített ide egy háromemeletes bérházat Jakabffy István megrendelésére. Mivel 1908-ban kiépítették a Rumbach Sebestyén utca Dob és Wesselényi utca közötti szakaszát, a Jakabffy-féle házat lebontották.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr257334792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása