A mi Erzsébetvárosunk

Akácfa utca 59.

2015. április 02. - amier

Ezt az 1906-ban épült 3 emeletes, műtermes, körbezárt udvaros szecessziós bérházat Ernst Mór, Ernst Lajos műgyűjtő édesapja építtette. Tervezője Fodor Gyula, ugyanaz az építész, aki később az Ernst Lajos által alapított Ernst Múzeumot is tervezte. Ernst Mór és felesége, Steiner Róza 1906 tavaszán vásárolta meg a telket, az építésiengedély-kérelmet az építész nyújtotta be. Az elnyújtott udvar hosszabbik szárán folyosók futnak, a rövidebben loggia látható. A hagyományos pesti bérházaknál tágasabb, levegősebb ez a térformálás, így az udvari lakásokba is több napfény jutott. Ez a megoldás jellemző Fodor Gyula munkáira.

akacfa59-1.jpg

akacfa59-2.jpg

A klasszicizáló homlokzat függönyíves pártázatát hármas kompozíciójú relief díszíti. A pártázat mögötti műterem első lakója Kisfaludi Stróbl Zsigmond volt. A pártázat díszítésével összhangban, a kapualjban is mezőgazdasági munkát ábrázoló dombormű látható, a lépcsőházban pedig látványos színes üvegablakok.

akacfa59-5.jpg

akacfa59-4.jpg

Az építész 1903 és 1915 között több mint negyven szecessziós bérházat tervezett a fővárosban gazdag megbízóknak. Épületeinek homlokzati kialakítása is árulkodik keze munkájáról, de különösen azoknak belső téralakítása, gazdag díszítettsége – kovácsoltvas, üvegablakok – jellemzik alkotásait.

akacfa59-3.jpg

A ház falán márványtábla örökíti meg dr. Fürjes Sándor honvéd alezredes emlékét. Az emléktábla szövege: "Ebben a házban lakott dr. Fürjes Sándor (1896-1948) honvéd alezredes, posztumusz ezredes. A náciellenes katonai ellenállás résztvevője, 1947-ben ebből a házból hurcolták el és szovjet munkatáborban halt meg. Magyar Nemzeti Ellenállási Szövetség 1996."

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr447255209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása