A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 32.

2015. június 14. - amier

1891-ben Galitzenstein József és neje (szül. Frei Anna) megrendelésére Ray Rezső tervezte 3 emeletes neobarokk lakóház. A "családi ház” terveit 1890. július 29-én engedélyezte a Fővárosi Tanács, a rajzokat Wellisch Sándor és Gyula, a kivitelező építőmesterek írták alá.

erzsi32-3.jpg

erzsi32-4.jpg

Eredetileg az első és második emeleten szintenként két-két elegáns lakás helyezkedett el, melyek két szobát, szalont és ebédlőhelyiséget tartalmaztak – az előszoba, a konyha, a kamra, a cselédszoba, a fürdőszoba, és a WC mellett. A főlépcső az udvarba benyúló, íves karú lépcsőházban található, a melléklépcső az udvari hátsó szárnyban helyezkedik el.

erzsi32-6.jpg

A Galitzenstein-ház megépült homlokzata lényegében a tervet követi, kis különbség, hogy a középrizalit első és harmadik emeleti kőkorlátja más, bár hasonlóan barokkos korlát- mintát mutat. A ház belső tereit is igényesen tervezte Ray Rezső, a gazdag neobarokk - neorokokó stukkódíszes kapualj fő értéke egy vázát emelő nőalakot ábrázoló szobor, melyet felirata szerint A. Durenne öntött.

***

Ray Rezső Lajos (1845-1899) Svájcból 1868-ban települt át Magyarországra, jeles építészként tartják számon, az 1890-es években egy sor jelentős neobarokk palotát, illetve bérházat épített. Művei közül kiemelkedik a Hold utcai német református templom, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium egykori épülete, a Royal Nagyszálló, valamint a Lukács Fürdőszálló. Korai halála után fia, a szintén építész Ray Rezső Vilmos és vette át a Ray-irodát, folytatva id. Ray Rezső megkezdett építkezéseinek irányítását, mindenekelőtt a Törley család megrendelésére végzett budafoki munkálatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr847525608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása