964. Az aláírókat csókoltatjuk

2019. november 11. - amier

És akkor most megint a Városligetről. Az ellenzék győzelmét hozó önkormányzati választás óta mindenki azt találgatja, hogy mi lesz a budapestiek akarata ellenére folyó Liget-projekt sorsa. Karácsony Gergelynek ugyanis egyik fő kampányígérete volt a Liget projekt leállítása, és első pillanatban úgy nézett ki, hogy a kormány nem akar feltétlenül keresztbe tenni az új főpolgármesternek. "Ha nem akarják, nem lesz sem Liget-projekt, sem kézilabda Eb-döntő csarnoképítése, sem 2023-as atlétikai világbajnokság" – mondta Orbán Viktor a választás után a parlamentben. (Ehhez azért ajánlom ezt a korábbi posztunkat…)

liget2018_fa1.jpg

Azóta azonban újabb fordulat következett, és aláírásgyűjtés indult (amit nem mellékesen közpénzből reklámoznak) a Liget projekt folytatásáért – Nagykanizsáról. Igen, jól tetszik látni, Nagykanizsáról arra kérik a kormányt, hogy folytassa a projektet, és csakazértis építsék meg a tervekben szereplő összes épületet, ne hagyják magukat eltántorítani az eredeti koncepciótól. Minderre Orbán Viktor is reagált péntek reggeli „hagyományos” szeánszán, és a 24.hu cikke szerint a következőket mondta a Kossuth Rádióban:

Sok fájdalmas dolgot kellett lehúzni a listáról. Nem volt kellemes ez a délelőtt. Álmokat kell feladni. A Liget az egész nyugati világban, Amerikától a Balkánig, egyedülálló, megnyerünk vele minden díjat a világban. De a remény hal meg utoljára, nem mondom, hogy derékba tört a projekt. (…) Sokan mozdultak meg, egy dolog, hogy van kormány és közgyűlés, de itt vannak az emberek, 10-20 ezres értelmiségi írta alá azt a kezdeményezést, hogy a Ligetet valósítsuk meg és látok egy mozgolódást a sportszeretők körében is.

A fentiekhez Bardóczi Sándor okl. tájépítész mérnök – többek közt – ezt írta fb-oldalára:

 1. Ez a furcsa virtuális békemenet, ami Nagykanizsától Nyíregyházáig mozgósította a Fidesz alapszervezeteit és szavazóbázisát egy budapesti közpark beépítése ügyében, nem volt ok nélküli.
 2. A Városliget továbbra is veszélyben van, nem lennék meglepve, ha a kormány álláspontja nemsoká ismét radikálisan megváltozna az ügyben.
 3. Az aláírásokhoz annyit, hogy ennél többet gyűjtött össze csak a Civil Zugló a budapesti leginkább érintettek körében a projekt ellenében és nem online, hanem papír alapon. A díjakhoz pedig annyi, hogy ezek a díjak ingatlanos díjak, nem építészetiek. Minden megnyert díj mögött felsejlik egy befizetős, “pénzért díjat és promóciót” ügylet, amit a magyar sajtó kormány-független része részletesen feltárt.

Megjegyezném, hogy a budapestieknek egyáltalán nem lenne fájdalmas, ha elmaradna a Városliget beépítése. Az aláírókat meg csókoltatjuk. De az érdekelne, hogy mit szólnának a derék aláírásgyűjtők, ha a budapestiek – ide illő demagógiával – aláírást kezdenének gyűjteni arra, hogy teszem azt, Nagykanizsán a legszebb, legnagyobb parkban vágják ki a fákat, dúlják fel a környéket, a park helyén pedig épüljön b@szottnagy múzeumnak nevezett kocsma, mélygarázs, vagy akármi más, ami jó nagy, és persze jó drága. Nos?

***

A Liget-projekt problémás részleteiről már több alkalommal beszámoltunk. Megmutat- tuk, miért nem igaz, hogy nőne a teljes értékű zöldfelület; bemutattuk, hogy sehol Euró- pában nem építenek új Közlekedési Múzeumot meglévő közparkban; megnéztük a Liget fáit, és megírtuk, miért átverés a faátültetés. A Városligetben jelenleg már nem áll a Közlekedési Múzeum régi épülete, és lebontották a Hungexpót is, a tervek szerint azért, hogy tavasszal megkezdődhessenek az építkezések. Ez tehát most remek alkalom lenne a kétszáz milliárd forintos Liget-projekt leállítására, és ennek az összegnek a töredékéért meg lehetne lépni a park felújítását – ezzel majdnem vissza lehetne állítani a park kétszázéves történelmi állapotát. (444.hu, 2017 februárja)

963. Damjanich u. 50., átadva

Mi jó másfél éve írtunk a Damjanich utca 50. szám alatti, egykori Regnum Marianum székházban akkor már gőzerővel folyó felújításról. Mostanra végeztek a munkálatokkal, és tegnap át is adták a teljesen felújított (és átépített) székházat. A házban a Szent Máté Kulturális Központ működik majd – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál. Az új katolikus kulturális központban 200 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 80 fő részére szállás, továbbá irodák, parkolók és kiegészítő funkcionális terek kaptak helyet.

dami50-2019.jpg

Fotó: Magyar Kurír

A háromemeletes épület 1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére eredetileg bérháznak épült, de 1901-ben Majláth Gusztáv erdélyi püspök saját családi vagyonából megvásárolta az Esztergomi Főegyházmegye számára.

A Regnum Marianum lelki, szellemi közösség az 1800-as évek végén alakult; 1902-ben jegyezték be Rómában, mint kongregációt. Majláth Gusztáv püspök kezdeményezéséből jött létre, aki Erdélyből települt át Budapestre. A ház udvarán 1902-ben kápolnát emel- tek*, ennek felszentelése 1931. június 14-én történt meg. Az épület falán hosszú ideig emléktábla volt látható: "Itt működött 1896-tól a kamaszfiúk hittantanárainak otthona a REGNUM MARIANUM ifjúsági centrum. A Házból kiűzetésük 40. évfordulóján a meghurcolt atyák tiszteletére. 1991. november 26. - hálás növendékeik"

dami50-2008.jpg

Az épület 2008-ban

A kétezres években a főegyházmegye visszakapta a rossz állapotú épületet, amely egy évtizedig üresen állt, majd 2016-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 230 millió forintos támogatásával elindulhattak a felújítási munkák. Ez fejeződött most be.

*1944. július 2-án az amerikai légierő az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést kereste bombáival, de helyette a Damjanich utca liget felőli végét sikerült eltalálniuk. Az egyik bomba pontosan a Regnum lakta bérház udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, melynek újjáépítéséről lemondtak.

P.s.: Ami azért még mindig csípi a szemem: a ház földszintjének jobb oldalán mostanra minden további nélkül egy újabb bejáratot nyitottak. A 2008-as felvételen jól látszik, hogy ott egy – a másik oldal tükörképeként – szintén egy íves záródású, díszes ablak volt. Hát most már nincs…

962. Kezdődhet a munka

Miután október 22-én a Helyi Választási Bizottság elnökétől hivatalosan is átvették mandátumukat a megválasztott, illetve a testületbe listán bekerült képviselők, tegnap, azaz november 4-én délután végre megalakul a képviselő-testület, kezdődhet az érdemi munka. Niedermüller Péter polgármester javaslatára döntöttek az alpolgármesterek személyéről és kiderült az is, hogy kik lesznek a bizottságok vezetői, tagjai és külsős tagjai. (Lásd.: Meghívó Erzsébetváros képviselő-testületének alakuló ülésére.)

testuleti_alakul2019-1.jpg

testuleti_alakul2019-2.jpg

Fotók: Niedermüller Péter fb-oldala

Alpolgármesterek:

 • Borbélyné Bárdi Zsuzsanna - városüzemeltetési jogkörökkel kapcsolatos feladatok
 • dr. Kispál Tibor - rendészeti és oktatási polgármesteri feladatok
 • Szücs Balázs - egyházakkal és a civil szervezetekkel kapcsolatos feladatok
 • Ujvári-Kövér Mónika - általános helyettesi feladatkör és a kerületi parkolással kapcsolatos feladatok

Bizottsági elnökök:

 • Városüzemeltetési Bizottság (7 fő) – elnök: Sáli Annamária
 • Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság (5 fő) – elnök: Borka-Szász Tamást
 • Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság (7 fő) – elnök: Vattamány Zsolt

(Lásd.: Előterjesztés a képviselő-testület 2019. november 4-i alakuló ülésére. Tárgy: a bizottsági elnökök és a tagok, ill. a külsős tagok megválasztása.)

A képviselőtestület tagjai:

 1. Ujvári-Kövér Mónika (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 2. Borbélyné Bárdi Zsuzsanna (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 3. Kispál Tibor (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 4. Borka-Szász Tamás (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 5. Molnár István (Független)
 6. Sáli Annamária (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 7. Szücs Balázs (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 8. Nagy Andrea (Független)
 9. Devosa Gábor (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 10. Bónus Éva (Momentum-DK-MSZP-PM-LMP)
 11. Benedek Zsolt (FIDESZ-KDNP)
 12. Garai Dóra (Élhető Erzsébetváros Egyesület)
 13. Vattamány Zsolt (FIDESZ-KDNP)
 14. Veres Zoltán (FIDESZ-KDNP)

P.s.: A polgármesteri előterjesztés szerint (a Meghívó 9. pontja) a volt polgármester a törvény szerinti végkielégítésén túl még háromhavi illetményt kap, ill. piaci áron vásárolhatja meg az általa eddig használt gépjárművet.

Mindenkinek jó munkát kívánunk.

961. A tehetetlen düh

Semmi értelme, semmi hatása. De különben hogyan néznénk utána a tükörbe?

Rengeteg magyar él a velünk határos nemzetállamokban; jó részük tömbökben. Ha úgy "követelünk" (dehogy követelünk; csak a szánkat jártatjuk) nekik autonómiát és egyéb jogokat, hogy más népek ilyen igényeit leszarjuk, bizony, a mi handabandázásunkat (továbbra is) ki fogják röhögni.

human_front.jpg

Humán front a Duna-parton 2019. november 7. - Emberi jogi szervezetek szolidaritási demonstrációja az ártatlan civil áldozatokért és tiltakozás a török elnök látogatása ellen az Amnesty International Magyarország szervezésében.

Szinte várom, hogy mikor egyezünk meg Rosszputyinnal arról, hogy (jelképesen) beszállunk a leendő biztonsági zónában járőröző török–orosz erőkbe. Nem nagyon, csak annyira, hogy "nemzetközi rendfenntartó (antiterrorista) alakulatoknak" hívhassák őket.

Úgy áruljuk el a határon túli magyarokat, hogy ők észre sem veszik: nem magyarnak kellenek, hanem szavazónak.

Fügedi Ubul

***

10 tény a kurdokról (mult-kor.hu)

 1. Bár a kurd nép a negyedik legnagyobb etnikum a Közel-Keleten, a történelem nem volt kegyes hozzájuk, mivel a mai napig nincs önálló államuk.
 2. A kurd az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágához tartozó népcsoport. Törzseik a Kr. u. 7. század első felében tértek át az iszlám hitre, 75 százalékuk szunnita.
 3. Megközelítőleg 30-45 millió kurd lakja a Nyugat-Ázsia hegyvidéki területeit (Kurdisztánt), amely Délkelet-Törökországot, Irak északi, Szíria északkeleti és Irán északnyugati részét foglalja magába.
 4. Egy helyi mondás szerint a „kurdoknak nincsenek barátaik, csak a hegyek”. A rövid bölcselet arra utal, hogy a történelem során a kurdokat számtalanszor elárulták különféle hatalmak és megmaradásukat csak a hegyeknek köszönhetik, ahová a vészterhes időkben visszavonulhattak.
 5. A franciák és a britek az első világháború lezárultával az Oszmán Birodalom szétdarabolása kapcsán egy független államot ígértek a kurdoknak. Az ígéret papíron maradt, mivel a török nacionalistáknak 1923-ban sikerült életre hívniuk a bukott birodalom romjain a független Törökországot.
 6. A kurdok az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt éltek több mint 600 éven át. Jelenleg a legnagyobb számban a mai Törökország területén élnek, ahol az össznépesség 18-25 százalékát alkotják. Létszámukat 14-19 millióra teszik. A kurd függetlenségi törekvések az 1920-as évektől kezdve fenyegetik a török állam integritását.
 7. A világtörténelem legsúlyosabb, civil lakosság ellen intézett vegyi támadását Irakban hajtották végre 1988-ban. Az Irak északkeleti részén fekvő Halabdzsa városa ellen irányuló offenzívában az iraki erők megtorlásul mustár és ideg gázt vetettek be, amelynek következtében a becslések szerint 5 ezer kurd civil vesztette életét.
 8. Az 1978-ban Törökországban megalapított Kurd Munkáspárt 1984-től 2012-ig fegyveres harcot vívott a török erőkkel az egyenjogúság és a függetlenség elérése érdekében. A konfliktusban több mint 40 ezer, legnagyobbrészt kurd nemzetiségű ember vesztette életét.
 9. A forradalmi szocializmus és a függetlenség mellett a Kurd Munkáspárt a nemek egyenlőségét is a zászlajára tűzte. A női egyenjogúságot a kurdok komolyan veszik és a gyakorlatban is alkalmazzák: a szíriai polgárháborúban nagyjából 20 ezer kurd nő harcolt (harcol) az Iszlám Állam ellen.
 10. A kurdok jelenleg csak Irakban rendelkeznek széleskörű autonómiával. Az iraki diktátor, Szaddám Huszein bukása után az új, 2005-ben létrehozott alkotmány szövetségi államként definiálta Irakot. A Kurdisztáni Autonóm Régió saját parlamenttel, kormánnyal és hadsereggel rendelkezik.

960. Házbontás: Verseny utca

A múlt héten lebontották a Verseny utca 20. szám alatti egyemeletes házat, és elkezdték a 22-24. számú épület bontását is. Mindkét önkormányzati tulajdonú lakóház nagyon rossz állapotban volt már évek – mit évek, évtizedek – óta, kiürítésük után most érkezett el a lebontásuk ideje. (Közbeszerzési értesítő: Verseny utca 20, 22-24. bontása).

verseny2224b.jpg

Az instán itt nézhető meg Vincent Baumgartner bontásról készített többi képe.

A kerület szélén, a Keleti pályaudvar mellett húzódó Verseny utca legvégén, a Dózsa György út közelében álló két házról nem tudni túl sokat, és most már emléküket is csak ez a pár kép őrzi.

Verseny utca 20. Hrsz: 32935

verseny20.jpg

1890 körül épült, kisméretű – már a kettőezres évek elején is igencsak rossz állapotú – lakóház. Tervezőjéről és építőjéről semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár,

Verseny utca 22/24. Hrsz: 32934

verseny2224.jpg

1886/88-ban Medek J. Vince tervezte és építette saját maga számára ezt a kétemeletes, egykor szebb napokat látott, téglaberakásos homlokzatú eklektikus lakóházat. A ház külső és belső állapota megegyezett a kapuéval...

Kíváncsi vagyok, hogy a bontást követően mikor, és mi fog a helyükre épülni.

BBP

P.s.: Az önkormányzat 2015-ben készült integrált településfejlesztési stratégiája szerint:

... a Verseny utca – Dózsa György út – Thököly út által határolt háromszög a társadalmilag és fizikailag leginkább leromlott területe a kerületnek. Az utóbbi években az önkormányzat felszámolta az elgettósodott Verseny utcai önkormányzati tulajdonú lakóépületeket, de ennek és a már korábban történt fejlesztéseknek ellenére, a hátrányos helyzetű lakosság aránya még mindig jelentős a területen. Az alábbi tevékenységek tervezettek:

 • az önkormányzati tulajdonú telken szociális bérlakások építése
 • közösségi célú helyiségek létrehozása, a lakossági igények kielégítése, közösségfejlesztés, a monoton lakófunkció megtörése érdekében
 • kereskedelmi egységek létesítése korlátozott mértékben.
 • környező közterületek megújítása
 • a területen élő hátrányos helyzetűek részére szociális programok megvalósítása

 

A beavatkozás összhangban van a Verseny utca fejlesztésével illetve a Csikágó szociális városrehabilitációs projekttel, ahol számos társadalmi, szociális program tud megvalósulni, az ezen az akcióterületen élő lakosságot is bevonva.

(Projektgazdák/partnerek ERVA NZrt (vagyonkezelő), Főépítészeti Iroda, Városgazdálkodási Iroda, Bischitz Johanna Humán Szolgáltató Központ, Humán Szolgáltató Iroda)

959. Londonban, hej

Van számos utca, és van sok kocsma is. Csakhogy: Angliában igencsak szigorúan veszik a szórakozóhelyek az önkormányzat által kiállított engedélyeket. Minden helynek saját, egyedi engedélye van, ami attól függően változik, hogy mennyire tartják be az abban meghatározott szabályokat. És ha egy önkormányzati ellenőrzés során valami nagyon nincs a helyén, vagy folyamatos probléma-bejelentés kapnak a helyről – azonnal szigorítják az engedélyt és sűrűsödnek az ellenőrzések.

anglia2.jpg

Példának okáért egy belvárosi koktélbárnak – a korábbi rendbontások miatt – minden nap este 11-től öt biztonsági őrt kell szolgálatba állítania, még akkor is, ha csak 10 vendég cselleng a bárban. Ebből kettőnek testkamerával a bejáratnál kell állnia, ügyelve a betévedő vendégekre és az utca rendjére. (Lásd.: dohányosok, de pl. az italodat sem viheted ki az utcára). Bármikor képesnek kell lenniük meleg ételt felszolgálni, a belső személyzetnek pedig hangsúlyozottan figyelnie kell a vendégekre; ha valakinek egy szint felett van a hú de széles jókedve, annak vizet ajánlanak, illetve nem szolgálják ki.

Az önkormányzat pedig – nem ellenségként, de ragaszkodva a szabályok betartásához – folyamatosan ellenőrzi a vendéglátóhelyek működését, és akár az legelső alkalommal is azonnal bezárhatják azt a helyet, ahol szabálytalanságot találnak. Ugyanakkor, ha 100%-osan betartanak mindent, akkor az önkormányzat csökkentheti a betartandó pontok számát, könnyebbé téve mindenki életét.

Nos, kérem szépen, így is lehet. Kezdem már sejteni, hogy a derék angol fiatalok miért hozzánk jönnek széthugyozni, összehányni a belváros utcáit. De azt is kezdem sejteni, hogy a britek hogyan is lettek sikeres birodalomépítő népek. Mi meg nem.

***

A bulinegyed új polgármesterei azt ígérik, minden sokkal jobb lesz. Új vezetés alá kerül Erzsébetváros és Terézváros. Soproni Tamás és Niedermüller Péter is az éjszakai élet megregulázásában hisz, bár az erősen buliellenes lakók vágyai nem biztos, hogy mind teljesülnek.

958. Nem akarják, nem lesz

Orbán: Ha a budapestiek nem akarják, nem lesz Liget-projekt.
Tordai az azonnali percek órájában kérdezte Orbánt..

Nem fognak olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. „Ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, se 2023-as atlétikai világbajnokság." A Nemzeti Színház példáján láttuk, hogy ez mit jelent. Tehát ha a budapestiek nem akarják a ligetrombolás folytatását, akkor levonulnak és otthagyják a gödröket.

varosliget_godor2018a.jpg

Ugyanebben a válaszában kérte, "ne keverjék össze az ő szavait Gulyás Gergely szavaival". Ha valaki nem tudná: Gulyás Gergely a miniszterelnökséget (Magyarbasi saját csúcsmi- nisztériumát) vezető miniszter.

Amit ő mond, az Magyarbasi saját hivatalának álláspontja. Ebből elég egyszerű dolgok következnek: vagy-vagy.

Fügedi Ubul

***

2016 tavaszán zárták le a Városligetre kiírt tájépítészeti tervpályázatokat. Az építészeti tervpályázatok után került erre sor. Egy parkban. Logikus. Hét pályamű érkezett be. A hétből négy pályázó: a Garten Studio, az S73, a Lépték-terv és a Tájépítészeti Kar egye- temi csapata egy 7. tervlapot is mellékelt a pályázatához, bár erre semmi sem kötelezte őket. Ez a tervlap az új múzeumi épületek nélküli, vagy erősen múzeum-csökkentett "ideális Városliget"-ről szólt. Arról, amiről sosem volt elég bátor a Városliget Zrt. egyeztetni a társadalommal. Ezek a tervek már elérhetetlenek a neten, a Liget-Budapest felületein. Emlékeztetőül, hogy van/volt alternatíva. Egy történeti jelentőségű közparkot lehetséges új beépítés nélkül is megújítani. Avagy szőlőből is lehet bort készíteni – szól az ősi mondás. (Bardóczi Sándor tájépítész)

957. Na mi van má?!

Isten ments, hogy türelmetlennek látszódjak, értem én, hogy van gond elég, de azért a kiválasztottak ejthetnének már pár szót arról, hogy jelenleg mi és hogyan történik a nagy átadás-átvétel hevében. Bő egy hét telt el az önkormányzati választás óta, szerdától hivatalosnak tekinthető az eredmény (egy kerületi körzet végeredményét sem támadták meg), ennek ellenére a képviselők oldalán semmi. Csak annyit tudni, hogy nekilátott a munkának az új polgármester. Ami igen dicséretes, de mi történt még? Mert hát csak történt egy-két dolog az elmúlt héten, gondolom. Amiről illene valamit mondani, már csak azért is, hogy ne izguljuk halálra magunkat.

niedermuller1.jpg

Hallani például személycserékről, gondolom a jegyző megy, de aztán? A többiek? A vagyonkezelő vezetője? Hogy áll az átadás-átvétel? Milyen lesz az új bizottsági struktúra? Mikor lesz az alakuló ülés? Kik a leendő alpolgármesterek és mi lesz a hatáskörük? Nem sorolom tovább, de addig is, amíg valaki hajlandó ezek közül az édes kis titkok közül egyet-egyet megosztani a kerület lakosaival, itt van egy szép darab Fügedi kolléga „Pártállami viccek” sorozatából, a választás és a fideszes kommunikáció ürügyén…

Teljes siker

Választás után: Elemzés Schmidt Mária intézetéből… margójára.

A szovjet autóipar sorozatos sikereiről naponta olvasó amerikai nagykövet átír a szovjet külügynek, hogy ugyan már, eresszenek össze valami pályán egy-egy kocsit. Hadd lássuk, melyik megy jobban... Így is tesznek; az amerikai annak rendje szerint elhúz, és jókora előnnyel fut be a célba.

Másnapi Pravda:
"A nagy nemzetközi autóversenyen a szovjet kocsi ezüstérmet szerzett. A mezőny erejére mi sem jellemzőbb, mint hogy az amerikaiak utolsó előttiek lettek."

Fügedi Ubul

További szép estét mindenkinek.

P.s.: És ez se rossz a Kolozsvári Szalonnáról: Győztünk, vagy valami ilyesmi. Szerencsére tegnap már sikerült eljutnunk oda, hogy sokadszorra kiderült, a Fidesz mégiscsak nyert a legutóbbi önkormányzati választásokon. Az nem derült ki hogy mit, de nyert. Ezt maga Németh Szilárd honvédelmi államtitkár fejtette ki G. Fodor Gábor vendégeként a Hír Tv Nyolcas című műsorában.

956. Választás utáni napok

Tovább tart az izgalom meg a kavarás, nem, most nem nálunk, hanem a szomszédos kerületekben. Tegnap ugyanis kiderült, hogy Józsefvárosban a Fidesz újraszámoltatja a polgármester-választás szavazatait, s ha már épp arra jártak, az összes egyéni körzet eredményét is megtámadták. És ugye amíg nem dönt a Fővárosi Választási Bizottság, addig nem alakulhatnak meg az új önkormányzatok. De szép is ez! Úgy látszik, kell még egy kis idő valamire. (Megj.: Hasonló történt az I. és a IX. kerületben is.)

onkori2019a.jpg

Erzsébetvárosban viszont lassan lecseng az önkormányzati választás felfokozott izgalma – más idők, más izgalmak jönnek – nagy a sürgés-forgás az önkormányzatban, készül az új működési struktúra, folyik a bizottságok felállítása, azok leosztása, stb.

Közben két napja a megválasztott új polgármester az ATV Start vendégeként elmondta, hogy teljes átvilágítással (itt azért ezt érdemes elolvasni), illetve minden egyes szerződés nyilvánosságra hozásával kezdik a munkát, mert „átlátható és szolgáltató önkormányza-tot” szeretnének. És a lényeg: a mértéktelen italozás helyett kulturális negyedet szeretne a kerületben. Szerinte van egy sor olyan rendelkezés, amit ha betartatott volna az eddigi vezetés, akkor már most sokkal jobb lenne a helyzet.

Van programunk, méghozzá megvalósítható tervünk Belső-Erzsébetvárosra. Ez a program nem eltaposni, felszámolni akarja a bulinegyedet, hanem az esztelen ivászat helyszínéből egy élvezhető, élhető kulturális negyedet fogunk létrehozni.

Hogy azzal a rendelettel mi lesz, amely lehetővé teszi az „esztelen ivászatot” és a vendéglátóhelyek 0-24 közötti nyitvatartását Belső-Erzsébetvárosban, még nem tudni. (Korábban Niedermüller Péter azt nyilatkozta, hogy az új testületnek érvénytelenítenie kell az ezt eddig lehetővé tevő 9/2013 ök. rendeletet.)

A polgárok vasárnap megtették, ami rajtuk múlt. Most a főpolgármesteren, a kerületi polgármestereken és közgyűléseken a sor. Ha kell segítség, csak tessék, szóljanak: legkevesebb 35 3593 ember várja, hogy segíthessen. (N. Kósa Judit)

Türelmetlenül várjuk az első testületi ülést. További szép estét, kellemes hétvégét mindenkinek.

P.s.: A most megválasztott képviselőtestületbe 3 DK-s (a polgármesterrel együtt), 3 momentumos, 2 MSZP-s, 2 független, egy párbeszédes, egy civil, és három fideszes képviselő került be.

***

Azon agyalok, hogy mekkora pánik lehet most rokoni és baráti körökben. Mármint például azokban az önkormányzatokban, melyeket hirtelenváratlanul elveszített a NER. Gondolok itt például Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettesre, de persze nem csak rá, hanem arra a többezer pártszolgálatosra, akik a különféle önkor- mányzatokban húzták meg magukat, hűséges szolgálatuk jutalmaképpen. (…) És akkor még ott vannak a propagandisták, akik az önkormányzatinak álcázott pártlapoknál koptatták az emberek idegrendszerét. Velük most mi lesz? Kiszorítják Manyika nénit a zorigótól? Ódeizgulok. És azokkal mi lesz, akik az önkormányzati lakásokba fészkelték be magukat nem egészen etikus módon? (via Kolozsvári Szalonna)

955. A választók döntöttek

Méghozzá így: Niedermüller Péter, az ellenzéki pártok jelöltje 8 278 szavazattal (47,90%) magabiztosan legyőzte Vattamány Zsoltot (7 093 szavazat – 41,04%), személyében új polgármestere van a kerületnek. És új, ellenzéki képviselőtestülete; egyetlen egy fideszes sem tudott nyerni, a 10 körzetből 8-at vitt el az egyesült ellenzék, 2-t pedig függetlenek nyertek – 2010 óta ez az ellenzék legnagyobb sikere. Mától – remélhetőleg – új történet kezdődik a kerületben.

osszefogas2019.jpg

Íme, a nem hivatalos végeredmény:

 1. EVK: Ujvári-Kövér Mónika (DK) – 864 szavazat, 54,44%
 2. EVK: Borbélyné Bárdi Zsuzsanna (Momentum) – 757 szavazat, 47,70%
 3. EVK: Kispál Tibor (MSZP) – 818 szavazat, 53,78%
 4. EVK: Borka-Szász Tamás (DK) – 999 szavazat, 54,74%
 5. EVK: Molnár István (független) – 976 szavazat, 54,89%
 6. EVK: Sáli Annamária (Momentum) – 888 szavazat, 49,66%
 7. EVK: Szűcs Balázs (Párbeszéd) – 937 szavazat, 52,00%
 8. EVK: Nagy Andrea (független) – 591 szavazat, 36,44%
 9. EVK: Devosa Gábor (MSZP) – 978 szavazat, 53,97%     
 10. EVK: Bónus Éva (Momentum) – 780 szavazat, 45,88%     

A kompenzációs listán a Fidesz három képviselői (Benedek Zsolt, Vattamány Zsolt, Veres Zoltán), az Élhető Erzsébetváros Egyesület pedig egy (Garai Dóra) helyet szerzett.

P.s.: Nehéz kampány volt. Olyan amilyen, de a miénk. Mindannyiunké. A polgármester és az összefogott pártok jelöltjeinek esélyeivel kapcsolatba tévedtünk. Méghozzá alaposan. Mea culpa. Gratulálunk Niedermüller Péternek és a megválasztott képviselőknek.