A mi Erzsébetvárosunk

Egy frissen végzett százados [410.]

Nyuszi rokonai és üzletfelei.

2024. április 20. - amier

Orbán Gáspár felel az új Nemzetbiztonsági Tanács külpolitikai
és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részlegéért. (HVG

Bármiféle szakirányú végzettség vagy tapasztalat nélkül Orbán Gáspár szervezheti az új szuper-titkosszolgálat külpolitikáért és a kényes diplomáciai ügyekért felelő alosztályát. A miniszterelnök fia hatalmas irodát kapott a karmelita kolostor első emeletén, mégsem elégedett. Hivatalosan ugyanis nem lehet tagja az általa gründolt szervezetnek, mert akkor apját nepotizmussal vádolhatnák. Akkor. Így nem.

orban_gaspar.jpg

Az ifjú ember rendszerint "startupként" hivatkozik az épülő szervezetre, amelyet kereskedelmi szekcióval kíván bővíteni — ennek kéne a távoli országokban felhajtania azokat az üzleti lehetőségeket, amelyek közül Szijjártó nagy csinnadrattával indított akciójában egy darabot sem sikerült. További hasonlóakat is szeretne.

Változatos források szerint Magyarország tervezett globális és titkos befolyásszerző hálózatának első eleme, a "csádi misszió" eleve az ifjú Gáspár nagy ötlete volt. Ennek tapasztalatai alapján kívánunk a zavarosban halászni a világ különböző válsággócaiban — a nem túl megbízható Amerikai Népszava szerint a KGB által kidolgozott módszerekkel és az orosz titkosszolgálatokkal együttműködve.

Fügedi Ubul

Felújítják a Király utcai házakat [409.]

A Király utca 25-27-29. sz. alatti műemlék épületeket.

Hogy ne csak azzal foglalkozzunk, hogy ki kivel együtt, és ki külön indul a közelgő választáson: az Építészfórum írta meg pár napja, hogy rövid időn belül elkezdődhet a korábban bontással fenyegetett Király utca 25-27-29. sz. alatt álló műemlék épületek homlokzati felújítása: a legfrissebb hírek szerint már meg is találták a kivitelezőket.

kiraly25-27-29.jpg

A rendkívül rossz állapotú épületek a SAGRA Építész Kft. és Sajtos Gábor DLA felelős építész, vezető tervező generál tervei alapján újulnak meg. (Ugyanez a cég készítette a Trafó belső tereinek a terveit, a pasaréti Páduai Szent Antal-templom felújítását.)

Két évtizednyi harc után, 2022-ben egy bírósági per eredményeként kerültek vissza az erzsébetvárosi önkormányzat tulajdonába az elhanyagolt állapotú épületek, melyeket korábban a teljes lebontás illetve egy szállodaóriással való helyettesítés réme fenye- getett, írja a portál. Az előzményekről és a perről korábban ITT és ITT írtunk, további részletek pedig az Építészfórumon olvashatók.

Csirke-játék [408.]

Előzmény: két hete röppent fel a hír, hogy az ellenzéki összefogásban érdekelt pártok Erzsébetvárosban másnak adnák az MSZP által 2019-ben megnyert két körzetet. A párt helyi szervezetének vezetője erre bő egy hete bejelentette, hogy ez számukra elfogad- hatatlan, és új egyeztetés összehívását kezdeményezte. Mert ha nem születik egy, az MSZP-nek is elfogadható megállapodás, külön indulnak mind a 10 választókerületben.

chicken_game1.jpg

A csirke-játék (chicken game) egy rövidtávú nyereséggel kecsegtető, de hosszútávon az együttműködést lehetetlenné tevő játékelmélet, ahol két autó száguld egymás felé, és az veszít, aki előbb rántja félre a kormányt. Ha pedig mindkét fél bátrabb (erősebb) akar lenni a másiknál, mindketten összetörik magukat. Vagy meghalnak.

Az MSZP el iskezdte a kampányolást, a jelöltállítást, majd — ha hinni lehet a pletykáknak — a hét közepén valaki csak félrerántotta a kormányt, és új megállapodás született: az MSZP — 4-5 nap kitelepülés, pultozás stb. után — mégsem külön indul.

Lehet tehát tovább sétálni, nincs itt semmi látnivaló. A résztvevők most azzal vannak elfoglalva, hogy új játszmát válasszanak.

Orbanisztán működése V. [407.]

Bármely "alapvető jelentőségű vállalkozás" államosítható lesz.

Új versenytörvény készül, a GVH ezután belenyúlhatna
nagyvállalatok tulajdonviszonyaiba is. (Telex

Ha "fennáll annak közvetlen veszélye, hogy nem tud eleget tenni kötelezettségeinek" — a tervezet nem határozza meg, hogy ezt ki és minek az alapján állapítja meg. Az AJV-vé minősítéshez a Gazdasági Versenyhivatalnak vizsgálnia kell egy sor szempontot, de ezek- hez nem kívánnak határértékeket vagy súlyokat megállapítani — sőt, azt sem írnák elő, hogy a vizsgálat(ok) eredményét egyáltalán figyelembe kell-e vennie annak, aki dönt.

gvh2024.jpg

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke érkezik egy sajtótájékoztatóra 2023. február 14-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Hab a tortán:

Az igazságügyi tárca látszólag betartotta a társadalmi vitára bocsátás uniós követelmé- nyét: március 14-én kitette a honlapjára a szöveget és 22-ig várta az észrevételeket. Az ünnepek miatt ez valójában csak 4 munkanap volt — egy olyan, forradalmian új jogsza- bályra, amely teljesen újraírja az évszázados magyar versenyjogot. Várom a tízperces online társadalmi vitákat 23:50-tól 24:00-ig.

Stb.

Fügedi Ubul

P.s.: 2012-ben írtam meg, hogy az akkor még új kormány gazdaságpolitikája 1.) az államosításon és 2.) a hatósági árakon alapul majd. Nos?

Sajtó, sajtó [406.]

Azt írja a valaha jobb napokat látott Index, hogy Erzsébetvárosban "bejelentkezett a júniusi választásra" Hunwald György (akinek még a nevét sem sikerült helyesen leírni), "a kerület korábbi — hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás miatt hosszabb időt börtönben töltő — szocialista polgármestere".

hunvald_2015.jpg

Nos, Hunwald (akkor még Hunvald) György egyetlen napot sem töltött börtönben sem a felsorolt, sem egyéb bűncselekmények miatt. Nevezett bűncselekmények VÁDJA miatt ült, méghozzá azért, mert az ügyészség ragaszkodott ehhez — hogy meg ne szökjön, össze ne beszéljen képzelt bűntársaival stb. Mivel sehogy sem találtak rajta fogást, rend- szeresen megváltoztatták a vádat, amiért újra és újra kellett kezdeni az eljárást. Amikor már nem tudták tovább húzni, a Kúria megsemmisítette az összes, Hunwaldot korábban elmarasztaló ítéletet, és kimondta: törvénysértések hosszú sora történt.

Hunwald büntetlen előéletű, és az előző választáson ez után a masszív hírnévrontás után ért el több mint 5 %-ot. Az összes politikai erő ellene kampányolt; közülük az önmagát fura humorral Demokratikus Koalíciónak nevező vezérelvű és totálisan koalícióképtelen párt Gyurcsány Ferenc személyes utasítására összetépte a támogatásáról aláírt megálla- podást (persze csak azután, hogy a másik fél a saját vállalását teljesítette).

Mint mondják, a sas nem kapkod legyeket — én azonban őszintén remélem, hogy Hun- wald ezúttal kivételt tesz, és a gatyáját is leperli ennek az Ambrus Balázs nevű firkásznak. Majd vesz neki másik gatyát az Index Pénztáros Lőrinc néven közismert tulajdonosa...

Fügedi Ubul

Húsvét 2024. [405.]

Csak röviden: tavasz, napfényes hétfő délután, locsolkodás. Békés húsvéti ünnepet mindenkinek!

husvet2024a.jpg

Nagypéntekkel kezdetét vette a húsvét, ám idén se Jézusról meg a feltámadásról szól az ünnep. Pedig a keresztény egyházak tanítása szerint a húsvét Jézus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Emlékeztetnék azonban arra, hogy Jézus idején is azt tekintették (kiáltották ki) bűnösnek, aki elégedetlen volt a hatalommal és kritizálta azt, vagy épp aki a társadalom peremére szorult…

Lokálpatrióták a Heti TV-ben [404.]

Mi a lokálpatrióták igazi feladata?

Két napja a Heti TV reggeli műsorában Breuer Péter vendégei voltunk Tomori Károly önkormányzati képviselőjelöltünkkel. Beszéltünk a kerület jelenlegi helyzetéről, álla- potáról, és a lokálpatrióták valódi feladatáról. Bő egy hete pedig az ATV-ben voltunk Székely Sándorral, a Szolidaritás Mozgalom elnökével — szintén ebben a témában.

lev_logo2.jpg

A Lokálpatrióták Erzsébet Városért Egyesület azért alakult, hogy az ÖN-KORMÁNYZÁS eredeti jelentését visszaadja. Hogy helyben élő, a kerületet ismerő képviselők képviseljék a lakókat. Hogy a választók ne csak a pártok és azok jelöltjei közül választhassanak, ha- nem független, helyben élő személyeket is, akik elkötelezetten képviselik egy-egy körzet, vagy a kerület érdekeit. Hogy az erzsébetvárosiak visszakapják a kerületüket.

Választási szövetségesünk, a Szolidaritás Mozgalom minden kerületben az emberek problémáira koncentrál, és távol tartja magát a pártpolitizálástól. Célja, hogy a kerületi megmérettetés mellett fővárosi listát is állítsanak és a fővárosi közgyűlésbe is elvigyék a budapesti civilek hangját.

dr. Hunwald György

 

Vitézy is bejelentkezett [403.]

Fideszes kádergyerekből LMP-s jelölt. Ez igen!

Több hónapos lebegtetés után lépett porondra Vitézy Dávid. (Népszava

Miután a múlt héten a Fidesz bejelentette, hogy Szentkirályi Alexandrát, az egykori kormányszóvivőt indítják Budapesten az önkormányzati választáson a főpolgármesteri székért, a hét közepén Vitézy Dávid is döntött, ő is elindul az ülőalkalmatosságért. Így Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester, Szentkirályi Alexandra (Fidesz), Brenner Ko- loman (Jobbik) és a Grundtner András (Mi Hazánk) után Vitézy lett az ötödik versenyző. Azaz, két fideszes kihívója is van Karácsonynak. Pöpec. Érdeklődve várom, mi lesz ebből.

vitezy_david2024.jpg

21 éves korában delegálta a Fidesz a BKV felügyelőbizottságába. 25 éves korában nevezte ki Tarlós István a BKK vezérigazgatójává. 31 éves korában lett a Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója, 34 évesen a Budapesti Fejlesztési Központ Igazgatója. A 2022-es választás után, 36 évesen közlekedési államtitkár. Vitézy Dávid most az LMP főpolgármester-jelöltje. (via Telex)

Megjegyzendő, hogy közben az is kiderül, hogy itt a kerületben meg Benedek Zsoltot in- dítja a Fidesz. Ez is pöpec.

P.s.: Az azóta lerombolt Közlekedési Múzeumot — még 2015-ben zárták be — korábban Vitézy D. vezette, aki akkor mondott le főigazgatói posztjáról, amikor kinevezték közleke- dési államtitkárrá, később aztán erről is lemondott. Vajon az indulásról mikor mond le?

A Republikon legújabb elemzésében Karácsony Gergely és Vitézy Dávid szavazótáborának pártpolitikai összetételét vizsgálta. Karácsony szavazói tábora a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatóiból adódik össze, míg Vitézy szavazóinak legnagyobb része Fidesz-KDNP szavazó. A volt államtitkár csak minimálisan képes felvenni ellenzéki szavazókat, és az LMP támogatását sem tudja egyöntetűen maga mögött. (A teljes elemzés a Republikon oldalán olvasható.)

A sehonnai senki [402.]

Március idusa margójára.

Nagylélekzetű elemzésében azt írja Horváth András, hogy az új csillag Magyar Péternek nincs egyetlen önálló gondolata, egyetlen önálló javaslata. Bár a rendszer belső köreiből érkezik, nem mond se a NER-ről, se annak meghaladásáról semmi olyasmit, amit a hagyományosan "ellenzéki" politikusok ne mantráznának évek óta. No, igen — ismeri föl — "Aranyszabály: nem mindegy, hogy ki mondja!"

magyar_peter2024.jpg

Nagyon igaz, és pont ez Magyar P. sikerének titka: az önmagukat hagyományosan ellenzékinek (és jellemzően nem pl. baloldalinak vagy konzervatívnak stb.) nevező politikusok mostanra annyira elhiteltelenedtek, hogy még egy teljesen senki is lehet náluk népszerűbb, ha teljesen kívülről jön. Ezért a NER-en kívüli választók sorra próbál- gatják a jelentkezőket Vona G.-tól Magyar P.-ig és majd tovább: minden választás előtt elénk fognak lökni egy-egy hamis messiást, és mi mindig be fogunk dőlni nekik — mert az olyan kényelmes.

MP az MZP-jelenség ismétlése: jön egy ősfideszes, aki azt mondja, hogy ugyanazt csinálná, mint a mostaniak, csak nem lopna — és ennyi elég ahhoz, hogy mögé seregeljen mindenki, aki nem ősfideszes. Egyetlen szavazatot se fog elvenni Magyarbasitól — de ahhoz elég lehet, hogy pl. a Kutyapárt ne jusson be az EP-be.

Fügedi Ubul

Közös megemlékezés [401.]

Az Erzsébetvárosi Lokálpatrióták és a Magyar Szolidaritás Mozgalom közösen emlékezett meg a nemzeti ünnepünkről. A videó ITT nézhető meg. 

hunvald20240315.jpg

A Lokálpatrióták Erzsébet Városért Egyesület azért alakult, hogy az ÖN-KORMÁNYZÁS eredeti jelentését visszaadja. Választási szövetségesünk, a Szolidaritás Mozgalom minden kerületben az emberek problémáira koncentrál, és távol tartja magát a pártpolitizálástól. Célja, hogy a kerületi megmérettetés mellett fővárosi listát is állítsanak és a fővárosi közgyűlésbe is elvigyék a budapesti civilek hangját.

dr, Hunwald György

süti beállítások módosítása