991. Kerületi ’adathiány’

2020. április 03. - amier

Olvasom a 24.hu írását a budapesti fertőzöttségi adatokról. Pontosabban csak olvasnám az adatokat, mert a fővárosi kerületek vezetői közül jópáran nem tudják, hány beteg van a kerületükben. És ezek között van Erzsébetváros is – pedig ez érdekelt volna igazán – ám semmi nem tudható, a kerület önkormányzata semmilyen adatot nem közölt a portál táblázata szerint. (Megj.: A táblázatban a „nem közölt adatot” azt jelenti, hogy valamivel megmagyarázták, miért nem mondanak semmit.)

virusteszt1.jpg

Miközben a szomszédos Józsefvárosban tudják, és minden nap közzéteszik ezeket az adatokat. Ott például – a Polgármesteri Hivatal mai tájékoztatása szerint – jelenleg 77 fő van hatósági házi karanténban, akik közül 10 személy ténylegesen fertőzött, 29-en pedig koronavírussal fertőzött személlyel kerültek korábban kapcsolatba.  És lejárt a karanténja eddig összesen 44 főnek.

Nálunk?

Egészen elképesztő, hogy a szomszédos kerületben mindezt naprakészen tudják, mi meg nem…

Ez azért problémás, mert az önkormányzatok dolga a karanténban lévők ellátása, ha azt kérik, márpedig ha nem tud az önkormányzat semmit, vagy pontatlanok az adatai, akkor segíteni is nehezebb. (24.hu)

Payns

P.s.: Rendkívüli támogatást vezettek be Józsefvárosban. Az önkormányzat 30 és 50 ezer forint közötti támogatást ad minden olyan rászorulónak, akik a koronavírus-járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe.

990. A burok zárt

"A Nézőpont szerint az ország 74 százaléka elégedett a kormánnyal" című tegnapi Index cikkhez érkezett egy fb-komment, miszerint: "Ha a buksza kiürül – mert kiürül – teljes egészében, vajon akkor is ennyire magas marad a támogatottság? Tömegek lehetnek, akik nem hogy hóról hóra, inkább hétről hétre élnek. Nagyon kíváncsi leszek a támogatottságra.”

orban2020-3.jpg

Nos.

Annyira soha nem ürül ki, hogy ne legyen még egypár plusz milliárdocska annak suly- kolására, hogy bár ellenünk van az egész világ, de nincs még egy akárcsak feleennyire szerencsés ország, mint a miénk, mert a mi kormányfőnk a legislegjobb. Szorgos népünk győzni fog, csapataink harcban állnak stb.

Iszonyatos pénzekből alakították ki azt a véleménybuborékot, amelyben a hívek élnek, és abban mindenünnen azt hallják, minden, általuk látogatott (tehát nem liberálbolsevista hazaáruló, hanem rendes magyar) fórumon azt látják, hogy a kormány éjt nappallá téve dolgozik, és a Miniszterelnök Úr (így, ezzel a dupla, szervilis helyesírási hibával) nélkül már rég összeomlottunk/katasztrófába zuhantunk volna. Ő és egyedül ő áll a nemzetünk végromlására törő, külföldről a tudjukkik támogatásával beözönölni készülő hordák útjában. Imádkozzunk érette, aki maga a jel!

Stb. — a burok zárt; nem tudsz betörni.

Fügedi Ubul

***

Benkő: A magyar lakosság örömmel fogadta a katonák megjelenését a városokban. Bizony, bizony, nincsen is annál nagyobb öröm ilyen járványos időkben, mint katonákat látni mindenfele az utcákon, na meg persze a kórházakban s a cégeknél... (51 kórházban katonák lettek a kórházparancsnokok, és újabb cégeknél jelennek meg a honvédelmi irányító törzsek.)

989. Kijárási tilalmacska

“Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a mai naptól senki sem hagyhatja el a lakhelyét,
kivéve akkor, ha valami dolga van.”

Az ország népe nagy megelégedettséggel veszi tudomásul a kormány újabb és újabb vészhelyzeti rendelkezéseit. Ma reggel például – a népakaratot követve – életbe léptették a kijárási korlátozásról szóló rendeletet, ami most április 11-ig tart.  Az Orbán Viktor által tegnap aláírt döntés az ország teljes területére érvényes, a rendelkezés szövege szerint lakóhelyét ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el. 

breki.jpg

Ilyen indok például a szépségszalonok és a műkörmösök látogatása – ezek a stratégiailag fontos műintézmények a járvány alatti korlátozás mellett is folyamatosan üzemelhetnek. (Megj.: Az Infostart összeszedte részletesen, hogy mit jelentenek a gyakorlatban ezek a korlátozások – vagy mik…)

A kijárási korlátozás hatása csekélyebb, mint a közös sajtófelhívás, miszerint #maradjotthon. Benne van ugyan, hogy nem kéne lófrálni – és a kivételek. Esetleg megkérdezi a rendőr vagy az ejtőernyős közeg, hogy hová-hová. Én pedig vidáman előhúzhatom a paklit: dohányboltban voltam, kérem, most megyek a fodrászhoz, aztán a manikűrösömhöz, utána pedig szabadidős tevékenységet fogok folytatni fizikai és mentális egészségem végett. Büntetést lényegében csak akkor nyerhetek el, ha egyenest odamegyek a hatósághoz, megmutatom a seggem, és közlöm, hogy én bizony direkte fertőzni jöttem ki, távtüsszentésben utazom, hoztam is ezt a papírcsövet, hogy eltaláljam a néniket a bolt előtt. (Tóta W.: A rövidtávfutó magányossága)

Ugyanakkor az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondták, hogy szerintük a zemberek megértették a kijárási korlátozás szükségességét és tiszteletben is tartják azt. De mit is?

Mert ez így csak látványpékség. Ha ugyanis egy picit jobban belegondolunk, ez a kijárási tilalmacska az égvilágon semmilyen komolyabb változást nem jelent az életünkben – és így persze nem is old meg semmit. De legalább megint be lehetett jelenti egy nagyobb szabású hadműveletet intézkedést, nép, az istenadta nép meg elégedetten és boldogan konstatálhatja, hogy derék vezetői fáradhatatlanul harcolnak. Tevőlegesen.

P.s: Emlékezetes, ahogy a járványveszély miatt az iskolák bezárásáról döntöttek. Most valami hasonló játszódott le a kijárási korlátozások bevezetésével is: az operatív törzs folyamatosan azt állította, hogy nincs ilyen szándék – aztán péntek reggel kijött a kormány rendelete a kijárás korlátozásáról. Mikecz Dániel, a Republikon Intézet politológusa szerint  “…a Fidesz a járványveszély idején is folyamatosan mérésekkel szondázza a közvéleményt, és egy előre kidolgozott szakmai járványügyi forgatókönyv végrehajtása helyett a közhangulat elvárásainak igyekszik eleget tenni. A kormány az iskolák bezárásakor is a tömeges nyomásnak engedelmeskedett, és ugyanígy tesz most, a kijárás korlátozásának bevezetésekor is. (…) a Fidesz tudja: rendkívüli helyzetben az embereket rendkívüli intézkedéseket szeretnének, olyanokat, amelyek kizökkentik a napi rutinból. Mivel a környező országokban már mindenhol születtek lakhelyelhagyási tilalmat vagy korlátozást elrendelő döntések, a magyar kormány is úgy érezhette, népszerűségvesztés nélkül nem hagyhatja ki ezt a lépést. Másfelől azt is felmérte, hogy a teljes tiltás szintén kedvezőtlen módon befolyásolná a megítélését.” (via Népszava)

***

Bónusz: Müller Cecília arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy ne tegyenek közzé érzékeny egészségügyi adatokat. (...) Az operatív törzs sajnos nem túl közlékeny, már a betegek és halottak nemét, életkorát sem igazán közlik, holott a világ legtöbb országá- ban ezek az adatok nyilvánosak a jobb ellenőrizhetőség érdekében, ahogyan a betegek területi eloszlása is. Utóbbiról szintén több alkalommal kérdezte Müllert a sajtó, de ő azt mondta, nincs értelme területi bontásban közölni a fertőzöttekről adatokat, legyen elég annyi, hogy már minden magyar megyében van beteg. (444.hu)

988. Kis esti kérdés

Jóestét. Olvasom, hogy a szomszédos Józsefváros polgármestere, Pikó András ma reggel az fb-oldalán közzétette, hogy az önkormányzat létrehozott egy kerületi segélyalapot, amelybe Futó Péter, a Futureal tulajdonosa 20 millió forintot tett. Pikó a fizetéséből havi 100 ezer forintot ad az alapba, amelybe az önkormányzati képviselők nettó fizetésük 10 %-át adják minden hónapban a járvány elleni intézkedések költségeinek fedezésére.

koronavirus1.jpg

Az adományok gyűjtésére az önkormányzat egy elkülönített számlát jelölt ki. Továbbá az önkormányzat,

  • megerősítette a szociális ellátórendszert,
  • önkénteseket toborozott és készített fel,
  • zöld számot indított, amit 8 és 20 óra között lehet elérni, adott esetben segítséget felajánlani is lehet rajta,
  • valamint készleteket halmozott fel tartós élelmiszerekből a nyugdíjasklubokban.

Az idősklubokra építve a kerületet felosztották tíz körzetre, amelyekben megszervezik a rászorulók ellátását. (Lásd.: Szolidaritási alap nyílt az itt élőknek)

Nálunk?

Payns

P.s.: És ne a nyugdíjasokat, az idősebbeket tessék pisztergálni azzal, hogy itt aztán már mindenki fegyelmezett, csak ők mászkálnak összevissza, ha kell, ha nem. Mert nem ők a járvány okozói. Ők csak belehalnak.

987. Hogy legyen kire szavazni

Orbán Viktor: "Van egy rendes katonai tervünk a védekezésre."
Ettől tartottunk.

Áll a balhé, áll a bál, holnap lesz a nagy nap, amikor is a kormány Orbán Viktor biankó, teljhatalommal járó felhatalmazást akar kapni az ellenzéktől. Ha meg valamiféle csoda folytán tőlük nem kapja meg, akkor majd önmagától. És akkor már minimálisan sem kell betartania a parlamenti demokrácia szabályait, nem lesz se választás, se népszavazás, se parlament – Orbán egyszemélyben dönthet mindenről, méghozzá minden ellenőrzés nélkül. Persze a vészhelyzetre hivatkozva.

virus_katonak2020-1.jpg

Ennek a felhatalmazásnak hivatalos neve a „koronavírus elleni védekezésről szóló törvény- javaslat”, és a kormány nevében Semjén Zsolt nyújtotta be (de ez lényegtelen, ő bármit benyújtana), elődadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter. Aki egyúttal arra kérte valamennyi parlamenti párt frakcióját, hogy támogassák a javaslatot. (A legszebb, hogy a javaslat szerint a kormány maga határozhatja meg a vészhelyzet, a rendeleti kormányzás hosszát – azaz eldöntheti, hogy meddig nem kívánja korlátozni önmagát.)

Persze elképzelhető, hogy a kormány – élén Orbán Viktorral – mostantól megfontoltan, komoly önkorlátozással fogja majd az esetleg így megkapott korlátlan hatalmat kezelni, bennem azonban ébredt némi kétely Kocsis Máté pénteki bejelentése nyomán. Eszerint: ha az ellenzék nem támogatja, akkor is elfogadják a koronavírus-törvényt, csak 8 nappal később. Azaz, ha nem lesz megszavazva 4/5-del, akkor majd a Fidesz sürgősségi eljárást kér, és március 31-én csak azért is meglesz – kétharmaddal.

Mindezt megnyugtatásként vetette oda a Fidesz népszerű frakcióvezetője. Épp hogy azt nem mondta, hogy oszt’ jónapot! A törvény tehát mindenképp meg lesz szavazva, ez a hozzáállás pedig nem igazán utal bármiféle önkorlátozási szándékra.

Nem adható határozatlan idejű fölhatalmazás annak a „kormánynak”, amelyben értelmes emberek egyáltalán nem bízhatnak, amely mindmáig hazudozik, mellébeszél a járványról szólván is; és nem fogadható el a Btk. módosítása sem: a helyzet semmiképpen sem indokolja a „rémhírterjesztésnek” a jelenleginél szigorúbb büntetését.
(Gusztos István: Az ellenzék dilemmája

És akár el is lehetne azon töprengeni, hogy vajon miért épp most kell nekik ez, holott semmi sem indokolja – Majtényi László szerint az egészségügyi törvény alapján minden intézkedést be lehetne vezetni – de felesleges. Mert csak. Mert 2010 óta erre hajt Orbán Viktor. Hát most megkaphatja, hadvezérkedhet kedvére. De azt nagyon remélem, hogy az ellenzék segítsége nélkül. Hogy az ellenzék – bármilyen is – semmilyen módon nem lesz hajlandó asszisztálni ehhez a szégyenletes cirkuszhoz. Hogy egyáltalán legyen még kire szavazni 2022-ben.

Ja, és hogy el ne feledjem: nem, minden híresztelés ellenére a különleges jogrend nem véd meg a koronavírustól. Gondoltam, szólok.

P.s.: Tóth Bertalan tegnap bejelentette, hogy nem szavazzák meg Orbán teljhatalmát, és „az MSZP nem lesz partner abban, hogy segítséget nyújtson egy olyan törvény elfogadásához, amely határozatlan időre kiszolgáltatná Magyarországot Orbán Viktor szeszélyeinek.” Orbán és a Fidesz semmivel sem szolgált rá a bizalomra, épp ellenkezőleg!

***

Hétfőn még négyötöd kell a tervezet elfogadásához. Hétfőn még az ellenzéki pártok meg tudják akadályozni. De csak akkor, ha az ellenzéki képviselők bemennek szavazni. Ha hason csúszva is, de bemennek. Akkor is, ha betegek, ha nyaralnak, ha a gyerekre, unokára kell vigyázni. Ha élnek és képesek levegőt venni, akkor bemennek. Ha nem ezt teszik, akkor elárulnak mindent, amit eddig hirdettek. Akkor elárulnak mindenkit ebben az országban. Nem csak azokat, akik nem a Fideszre szavaztak, elárulják a fideszeseket is. Mert a totális, korlátozás nélküli diktatúra senkinek nem lehet érdeke. Ilyen felhatalmazást soha, senkinek nem szabad adni. (…) Soha. Semmiféle indokkal. (via Kolozsvári Szalonna)

986. A felelős akciócsoport

A koronavírus elleni küzdelem újabb állomásaként mától a hadsereg veszi át létfontosságú magyar vállalatok irányítását – jelentette be a honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője. (via Mérce

A létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport

Nem igazán térek magamhoz. Az ún. különleges jogrendben a honvédségnek is lehet feladata a "létfontosságú magyar vállalatok" üzemelésének, biztonságának elősegítése. Erre hivatkozva most "honvédelmi IRÁNYÍTÓcsoportokat" vezényelnek ki (egyelőre) 140 magyar vállalathoz, és azok ott egyáltalán nem a biztonságot fogják növelni, hanem — amint nevük is mutatja — érdemben bele kívánnak szólni a vállalatok gazdálkodásába, termelésük irányításába.

orban-mti_1.jpg

Csaknem tíz éve, hogy ennek a modellnek a működését először próbálták ki: a kolontári baleset után nevezték ki a MAL Zrt. élére Bakondi György fő katasztrófavédőt kormány- biztosnak. Ő aztán olyan sikeresen védte ott a vállalat katasztrófáját, hogy röpke fél év alatt sikerült csődbe vinnie Magyarország egyik legnagyobb exportőrét. A katasztrófa- védők a mostani irányítócsoportokban is ott lesznek a katonák között.

Nagyon erősen gyanítom, hogy a 140 vállalat közül egy sem "Mészáros" vagy "Tiborcz" tulajdona. Versenytársaik viszont szép számmal válhatnak "stratégiailag fontossá". Bizo- nyára van annak oka, hogy az irányítócsoportok fő tevékenységükként "nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát", miként annak is, hogy "Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak".

A stratégiai gondolkodás markáns jeleként Magyarbasi már most a 2026-os választás utáni helyzetre készül.

Fügedi Ubul

P.s.: A vállalati irányítócsoport jelent a minisztériumi irányítócsoportnak. A minisztériumi irányítócsoport jelent a vállalatokért "felelős" akciócsoportnak. A vállalati akciócsoport 48 óránként jelent az operatív törzsnek. Az operatív törzs jelent a kormánynak, illetve sze- mélyesen a kormányfőnek. Hatékonyság, minőség, menedzserszemléletű szervezés!

***

Tegnap egy őrült egy kézigránátnak látszó tárggyal akarta megállítani a koronavírust a Józsefvárosban. Ma egy másik őrült egy hadseregnek látszó tárggyal akar gátat vetni a koronavírusnak az országban. Az előbbit elfogták azok a hatóságok, amelyek az utóbbi- nak engedelmeskednek. (Konok Péter)

Megjegyzem, igen szép gondolatnak találom épp március 19-én
katonákkal telepakolni az országot.

985. Mértani haladvány

Több teszt kell, különben nagy baj lesz - figyelmeztet
az immunbiológiai intézet igazgatója. (444.hu)

A Magyar Orvosi Kamara oldalán tegnap jelent meg egy 11 pontból álló javaslatcsomag a kormány számára, az orvosok több kérdésben is nagyon mást szeretnének, mint ahogy a kormány addig eljárt a járvány kezelésénél.

virusteszt1.jpg

Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50-60 ezer is lehet.

Ma ellenzéki kérdésre reagálva Orbán Viktor a parlamentben elmondta, hogy a Magyar Orvosi Kamara javaslatait ismerik, és befogadják, amikor aktuálisak lesznek, bevezetik azokat. Kovács Zoltán államtitkár egy nappal korábban még politikai akciónak minősítette ugyanezt. Ez pedig az országos tisztifőorvos, Müller Cecília ma délutáni tájékoztatója.

A koronavírusról szóló a kormányzati információs portál ma reggeli tájékoztatása szerint újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 39-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. Hihetnénk, hogy ez a szám kicsi, a legtöb- ben ugyanis nem értjük, nem tudjuk, hogy mit jelent az exponenciális növekedés vagy a mértani haladvány.

*

Sakk

A mai sakk őse Indiában alakult ki i.u. 600 körül. A legenda szerint egy brahmin találta ki, és mutatta meg rádzsájának. A rádzsa módfelett megörült az ötletes játéknak, úgyhogy megkérdezte a feltalálót, mit kér jutalmul.

— Ó, uram, én mindössze annyit, hogy tegyél a tábla első kockájára egy búzaszemet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább.

— Hohó, ez alig néhány zsák búza lesz! — egyezett bele boldogan a mértani haladvánnyal kevéssé ismerős uralkodó. Volt ám meglepetés, amikor kiderült, hogy ennyi búza nemcsak hogy egy év alatt nem terem a Földön, de az emberiség egész történelme alatt összesen nem termett ennyi.

Fügedi Ubul

P.s.: És akkor mégegyszer: tanácskozni, az igen. Sajtót “tájékoztatni”, az szuper. Operatív törzset összehívni, az már majdnem olyan, mint Hollywoodban. Intézkedési tervet ki- és átdolgozni, ez már Oscarra esélyes… Emberek! Nem mondaná meg valaki ezeknek az izéknek, hogy az intézmények vezetése (az ún. menedzsment) az egy SZAKMA? Hogy ahhoz érteni kell???

***

Tegnap óta sokan írtak már Kovács Zoltán kommunikációs törzsi vezető (mellékesen kommunikációs államtitkár) vasárnapi minősíthetetlen produkciójáról, amelyet az opera-törzs sajtónak szánt tájékoztatóján előadott, így aztán ezt most kihagyom. De azt azért csak megkérdezném: egy világméretű járvány idején tényleg ezt a rosszindulatú, arrogáns barmot kell vadászöltönyben színpadra állítani, hogy tájékoztassa, sőt, megnyugtassa az embereket?

984. Gyakorló elmebetegek

Semjén Zsolt tegnap odaszólt, a közmédia ma tudatta,
hogy minden hétvégén lesz egy miseközvetítés a közmédiában. (168 óra

Még szerdán Gulyás Gergely az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette a vírus miatti veszélyhelyzetet, egyúttal a kormány letiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását. Ezzel összefüggésben a nemzeti fővadász és miniszterelnök-helyettes előbb azt kérte, hogy a nagyobb templomokban misézzenek gyakrabban, majd a közmédia felé finoman jelezte, hogy "fontolják meg a szentmisék, istentiszteletek megfelelő közvetítését". Megfontolták.

semjen2020.jpg

Fotó: Semjén Zsolt / Facebook

Bzmeg! Ima meg Tízparancsolat! (Lásd.: Kásler, aki szerint az nem lesz beteg, aki betartja a tízparancsolatot). Nemzeti mészárlónknak az még véletlenül sem jutott eszébe, hogy a járvány idején egyáltalán ne tartsanak istentiszteletet, vagy hogy esetleg iskolai szünetet rendeljenek el a járványveszélyre való tekintettel. Na nem, az nem!

Gyakorló elmebetegeket választottak meg az emberek (már aki őket választotta), és most itt is van az eredménye. Mondjuk Semjént a kutya sem választotta, de akkor is…

Tanulságos napok ezek.

P.s.: Szerdán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is mondta, hogy a koronavírus miatt nem zárják be az iskolákat. Egy szerda éjjel megjelent rendeletben meg is tiltották, hogy az igazgatók szembemenjenek velük. A kötelező házi karanténba kerülőkről a polgármesterek kötelesek gondoskodni – írja a hvg.hu. Mert rend van és fegyelem.

UPDATE 2020.03.13. 21:28 - Orbán Viktor 21:15-kor bejelentette, hogy hétfőtől új oktatási rend lép életbe, a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, az igazgatónak be kell mennie, a tanároknak is folytatni kell a tanítást digitális eszközökkel. Megjegyzem, reggel a Kossuth Rádióban még azt üzente pedagógus szakszervezeteknek (akik ugyan- ezt javasolták), hogy ne nagyon ugráljanak, mert ha bezárás lesz, a tanárok mehetnek fizetés nélküli szabadságra. Tényleg tanulságos napok ezek.

***

Minden más beltéri rendezvény helyett misét. (…) Kormányunk betilt egyebek közt mindenféle, 100 főnél többet megmozgató beltéri rendezvényt. Kivéve persze a miséket — mi több, miniszterelnökünk helyettese éppen ezek gyakorítására szólít fel. AP ezt meghallva jó érzékkel hívta fel a figyelmet arra, hogy templomba amúgy is főleg az öregasszonyok járnak. Ha ott sikerül összeszedetni velük a vírust (ami rájuk különösen veszélyes) egy füst alatt nyugdíjat is kevesebbet kell majd fizetni. (via Fügedi Ubul)

983. Protokollok és álhírek

A hétfői törzsi gyűlésről beszámoló Szlávik János fő mondanivalója az volt, hogy "ők nem felelősek azért, hogy a 70 éves férfi megbetegedett, MERT a szakmai protokoll szerint jártak el" (kiemelés tőlem). Amint az előző részben láthattuk, ez volt az a protokoll, amely alapján eljárva egyetlenegy hazánkba érkező embernél sem sikerült kimutatni fertőzést.

kormanyinfo3.jpg

Egy újságíró magától értetődő módon meg is kérdezte, nem lehet-e, hogy a protokoll volt rossz. Szlávik "válasza":

 A protokollok nem magyar protokollok.

Érdekes. Miért? A korábbi tájékoztatókban azt hallottuk, hogy az operatív törzs dolgozta ki és dolgozza át folyamatosan, mindig a helyzetnek és a WHO új ajánlásainak megfele- lően a protokollt. Akkor az vajh' mitől nem magyar? Miért nincs magyar — pláne, hogy a "külföldi" nem jó?

Ennek jobb megértéséhez megtudhattuk még, hogy "Európán belül" különböző gyakorlatok vannak, Olaszország például jóval megengedőbb, mint Németország. Ebből legalábbis annyi világos, hogy ha korábban hazudtak, és mégse maguk dolgozták ki a protokollt, akkor meglehetős készletből választhattak.

Gyorsan ki is derült annyi, hogy a gondosak kiválasztott(?) protokoll(ok) alapján nem kellett tesztet végezni "minden olyan esetben, amikor valaki köhögve érkezett haza külföldről". Az nem derült ki, hogy mikor kellett a tesztet elvégezni.

Mindenesetre a protokollt — most már így, egyes számban — 24 órán belül megváltoztatják.

Egyúttal az is kiderült, miért nem szorgoskodtak derék rendőreink a betegek kapcsola- tainak felderítésével. Hát azért, mert erőiket egy sokkal nagyobb veszélyre: az álhírek elleni harcra kellett átcsoportosítaniuk. Az álhíroldalakat maga a Nemzeti Nyomozó Iroda "monitorozza", és amikor pánikkeltő hírre bukkan, azonnal megindítja a büntetőeljárást. Már négy ilyen eljárás "zajlik", és az egyik rémhír "elkövetőjét" már azonosították is.

Éberség!

Fügedi Ubul

***

Hadházy Ákos: vagy ennyire fantasztikus az operatív törzsünk, vagy ennyire bűnösen rosszul működik a járványvédelmünk! Ausztriában a mai napig 104 koronavírusos beteget regisztráltak. Ehhez 4500 vizsgálatot végeztek el. A földrajzilag gyakorlatilag megegyező helyzetű Magyarországon 9 betegről TUDUNK, de csak 362 tesztet csinál- tak. A tesztek és a pozitív esetek ARÁNYA aggasztóan megegyezik mindkét országban.

982. Tanuljunk káslerul!

Zavaros összevisszaság lett a kormányzati koronavírus-tájékoztatóból
(via Index

Abszurdisztán működésének bemutatásához kiváló alkalom egy olyan sajtótájékoztató, amelyen tízen állnak ki két mikrofon (s két víz) mögé, hogy ne mondjanak semmi olyasmit, amiről korábban ne tájékoztattak volna. Többször. Pedig bőven lett volna miről, elvégre tudásunk bástyáján hatalmas rések tátonganak.

koronavir_sajtotaj2.jpg

A rendezvény funkcióját látszólag félreértő újságírók rá is kérdeztek néhány ilyenre. Mint például:
— Mi történt abban a tíz napban?
— Valóban... annyi nap telt el, ami 24. és március 2. között eltelik.

Amint láthatjuk, a miniszter ügyesen kerüli, hogy válaszolnia kelljen a számára nehéz kérdésekre. (Lásd még: "Erre is irányul meg arra is irányul" stb.) Érdemes hozzáfognunk egy kásler-magyar kifejezéstár összeállításához. Mit is jelentenek az első hallásra mellébeszélésnek tűnő frázisok?

K: "Ha jól emlékszem 15 vagy 16 találkozást jelölt meg az egyik iráni hallgató. De ez mindig kérdéses."Magyarul: "Fogalmunk sincs. Nem jártunk utána." (Ezt szépen jelzi a Szent István Egyetem közleménye, amelyből kiderül, hogy még az a kevés sem stimmel, amit a miniszter erről elmondott,)

K: "48 órán belül konkrét intézkedési tervek voltak. Minden elképzelhető variációra, sporadikus fertőzöttségre, a csoportosra, illetve akár a pándémia esetére, na most ezeket folyamatosan, a helyzet változása során átdolgoztuk."Magyarul: A helyszínen mindenki ötletszerűen járt el, mert a terveket bevezetés helyett újra és újra átdolgozták.

K: "Kérdőívvel szembesültek, hőmérsékletmérésen átestek, tünetek nem voltak, panaszaik nem voltak, illetve az egyik iráni diáknak Iránban volt panasza, amikor visszajött, a fertőzésen már többé-kevésbé átesett." Magyarul: "Kitöltötték a papírt, oszt annyi. Le se szartuk őket."

K: "Többször elmondtuk, visszatértünk rá, hogy a kontaktusok felderítése folyamatban van."Magyarul: "Egyetlen árva embert sem azonosítottunk."

Mindezt egy olyan tájékoztatón, amelyen ketten is leszögezik, hogy a másik diákot azért nem találták meg, mert az első nem mondta meg, hogy ki ő és hol található. Valahogy kísértetiesen emlékeztet ez engem arra, amikor a rendőrség négy évig (amíg az ügye el nem évült), nem találta meg Schlecht Csabát, aki eközben a telefonkönyvben feltüntetett címén lakott és rendszeresen adott interjút újságoknak.

Ha a "törzs" tényleg operatív akart volna lenni, akkor tagjai ehelyett az összeröffenés helyett a szolgálati kocsijaikkal kigurultak volna a már ismert 15-16 gyanúsított közül legalább egyhez-egyhez, és beszállították volna őket a karanténba. Közben akár célzottan el is beszélgethettek volna velük.

Vajha ennek az országnak operatív törzs helyett legalább egy operatív feje lenne...

Fügedi Ubul

P.s.: Tanácskozni, az igen. Sajtót "tájékoztatni", az szuper. Operatív törzset összehívni, az már majdnem olyan, mint Hollywoodban. Intézkedési tervet ki- és átdolgozni, ez már Oscarra esélyes... Emberek! Nem mondaná meg valaki ezeknek az izéknek, hogy az intézmények vezetése (az ún. menedzsment) az egy SZAKMA? Hogy ahhoz érteni kell???