972. Télapó is már el jő

2019. december 06. - amier

Jóestét, jó estét. Itt a december, a Télapó – vagy Mikulás, kinek, mi tetszik – is eljő már. És szerez sok-sok örömöt, meg meglepetést – nemcsak gyerekeknek, hanem mindenkinek. Van, aki csokit kap, van, aki mást. Van, akit kisorsolnak, és van, aki levelet ír. Merthogy a polgi is kirakta kiscsizmáját az ablakba, a belső-erzsébetvárosi gondok enyhítésére a közismerten Budapest kedvelő Télapóhoz Orbán Viktorhoz fordult segítségért. Úgy, de úgy izgulok, hogy mit kap(unk).

telapo.jpg

Kápa együttes: Télapó - Barátainknak, ismerőseinknek szeretettel...

Addig is, míg ez kiderül,  ízlelgessük lefekvéskor, elalvás előtt: kisorsolt lakó. (A hírek szerint ugyanis kihúzták a szerencsés nyertest, aki majd lakóként – a lehető legszélesebb körű társadalmi egyeztetés érdekében – egyedül képviselheti a Munkabizottságban a kerület 50 ezres népességét. Persze a kijelölt képviselőkön kívül.) Már önmagában az ilyen pillanatokért érdemes volt élni. Csupa ajándék, öröm az élet, éljen.

Mit ne mondjak, vidám, mókával teli Mikulás-nap lett az idei. És van egy olyan érzésem, hogy még egyáltalán nincs is vége…

Isten éltesse a Miklósokat!

P.s.: El ne feledjem, idén is lesz ám fenyőfa-osztás a Klauzál téren.

***

A Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport delegált tagjainak jelentkezése december 4-én, szerdán 16 óra 30 perckor lezárult; a lakók képviseletére 9 érvényes jelentkezés érkezett. A mai napon 10 óra 30 perckor kezdődő sorsoláson (…) Szabados Tamás lett a Munka- csoport delegált tagja. (Erzsébetváros Polgármesteri Hivatala)

UPDATE 2019.12.06 21:44 - Meglepetés! Borbélyné Bárdi Zsuzsanna (Momentum) ezzel kapcsolatban ezt tette közzé fb-oldalán: Valóban az képviseli legjobban a „bulinegyed” lakóinak érdekeit, aki a kocsmatulajdonosok alvállalkozójaként a környék takarítását végzi?

971. Sorsoljunk lakót!

„Egy cetli vagytok egy urna alján, aki szerencsés, kihúzzák, beszélhet.”
(Szikszai Sándor)

A november 25-i testületi ülésen döntés született arról (is), hogy – a lehető legszélesebb körű társadalmi egyeztetés érdekébena testület támogatja egy Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport létrehozását, melynek állandó tagjai a városrész önkormányzati képviselői (Borbélyné Bárdi Zsuzsanna, Ujvári-Kövér Mónika, dr. Kispál Tibor), 2 fő a belső-erzsébet- városi lakók és civilek képviseletében, és 2 fő a vendéglátóhelyek üzemeltetői részéről.

niedermuller2019-1.jpg

A munkacsoport feladata egy kritériumrendszer kidolgozása, majd javaslattétel az átfogó, új szabályozásra. A kritériumrendszert 2020. február 28-ig kell kialakítani, hogy a képviselőtestület már a márciusi ülésén tudjon erről dönteni. Pár napja az önkormányzat honlapján meg is jelent a felhívás a csoportban való részvételre, most csak ezt a részt emelném ki belőle:

A taggá válás vagy a delegálás feltételei:

 • azok a lakók, akik részt kívánnak venni a munkacsoport munkájában 2019.12.04 16.30-ig jelentkezhetnek a munkacsoport@erzsebetvaros.hu címen. A jelentkezők közül közjegyző jelenlétében sorsoljuk ki a bizottság tagját.
 • a civil szervezetek egymás között döntsenek a delegált személyéről. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a jelentkezők közül közjegyző jelenlétében sorsoljuk ki a bizottság tagját.
 • a vendéglátóhelyek delegáltjai számára – a legtöbb támogató aláírás gyűjtése a belső-erzsébetvárosi vendéglátósoktól.

Na de most komolyan, ne csináljunk már bohócot egymásból! Hűtőmágnest, kávéfőzőt, turmixgépet vagy egyéb biszbaszokat szoktak kisorsolni, nem lakót! Főleg nem egy olyan munkacsoportba, amely Belső-Erzsébetváros legégetőbb lakossági problémájára próbál megoldást találni!

De egészen biztosan én értek/olvasok félre valamit, mert az nem lehet igaz, hogy „valaki” ezt találta ki „széleskörű egyeztetés” címén; az önkormányzat (és a kerület) állítólag nem bohócok gyülekezete!

P.s.: Parádésra sikeredett az a pont is, hogy „a civil szervezetek egymás között döntse- nek”, és ha (várhatóan) „nem tudnak megegyezni”, akkor őket is sorsolják. Költői kérdés: miért is nem lehet ugyanúgy kiválasztani a nem vendéglátós lakót és civil szervezetet, mint a vendéglátósok delegáltjait? Azaz, hogy a legtöbb támogató aláírást felmutatók, a legnagyobb támogatottsággal rendelkezők kerüljenek be a munkacsoportba.

Ugye mondtam, hogy költői a kérdés…

***

Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019. december 9-én 17.00 órai kezdettel KÖZMEGHALLGATÁST tart a Wesselényi utcai ERŐMŰVHÁZban.

970. Mert ami jár, az jár

Különben is az vesse rá az első követ, aki még nem hagyott bent
véletlenül több millió forintot érő szabadnapokat! (Mancs) 

Nézegetve az előző poszthoz felrakott fotót, melynek jobb oldalán, az új testületben középen ülő és maga elé elégedetten mosolygó Vattamány Zsolt (is) látható. Szó se róla, minden oka meg van rá. Megjegyzem, 2010 előtt is ugyanezt csinálta az akkori képviselő-testületben üldögélve, miközben nagyokat hallgatott, de most nem ez a lényeg.

vattamany2019.jpg

Már az alakuló ülés után is nagy volt az öröm…

Hanem. Már annak is volt valami diszkrét bája, hogy még az alakuló ülésen Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére (a meghívó 9. pontja) a törvényben meghatározott végkielégítésén túl pluszba háromhavi illetményt is megszavaztak a képviselők a leváltott polgármesternek. Ezt ugyan azóta is furcsállom kissé, de gondolom, a kerületben végzett kiemelkedően jó munkájáért járt neki a jutalom. Most meg még az is kiderült, hogy nem csak jól, hanem éjt nappallá téve, hogy azt ne mondjam, látástól vakulásig dolgozott ez a jóember a kerületért, meg az itt lakókért.

Mert hát sok volt a munka, emiatt nem is ért rá szabadságra menni; állítólag 2017-ben és 2018-ban egyáltalán nem vett ki szabadságot. Így aztán az önkormányzatnak most mind a bennmaradt 118 napot ki kell fizetnie, azaz még bruttó 5,5 millió forint is jár a korábbi városvezetőnek. Persze a jutalmon kívül.

Mert ugye ami jár, az jár.

Csakhogy ez a kiváltság a közönséges halandóknak nem jár. Nekik ki kell venniük a szabadságukat, és ha a következő év március 31-ig ezt valamiért nem tudják megtenni, akkor simán elveszítik a ki nem vett napokat. Semmi megváltás, semmi boldog kacagás. Ön szerint jól van ez így?

Payns

P.s.: Mindez kissé másképp zajlik Józsefvárosban (vajon miért?), pedig ott is ellenzéki lett a polgármester. Pikó András ugyanis nemhogy prémiumot (jutalmat?) nem adott a le- váltott fideszes kerületvezetőknek, hanem vizsgálatot indít a felhalmozott szabadnapjaik miatt. Pikó leszögezte: fontos, hogy ezt a javaslatot a nyilvánosság előtt tárgyalják, mivel ez egy lényeges, önmagán túlmutató, értékalapú vita arról, hogy mit engedünk meg a politikusoknak. (via Mérce)

***

Hivatali vizsgálatot indítanak a józsefvárosi szabadságmegváltások millióiról. Óriási vita után csütörtökön elnapolták Sára Botond és más városvezetők szabadságmegváltásának ügyét, és hivatali vizsgálatot is indítanak az ügyben. A volt polgármester 83 nap ki nem vett szabadságért kapna nettó 2,53 millió forintot, Sántha Péterné alpolgármester 87 nap után nettó 2,39 milliót, Görhöny Ádám alpolgármester pedig 31 megmaradt szabadnap után nettó 873 ezret kapna.

969. Pro és kontra

Hétfőn, kissé viharosra sikeredett testületi ülésen a képviselők szavaztak a vendéglátó- és szórakozóhelyek éjféli zárásáról. Végül a képviselők a polgármester által beterjesztett javaslatot fogadták el, miszerint egyeztetni fognak minden érintettel, és éjfél után csak az a hely maradhat majd nyitva, amely maradéktalanul megfelel a lakókkal és a civilekkel közösen kidolgozott nyitvatartási rendnek. Végül képviselői módosítókkal Niedermüller Péter előterjesztése még kiegészült konkrétumokkal is, pl. határidőkkel…

testuleti20191125n.jpg

Viharos, indulatos ülésen úgy döntött Erzsébetváros képviselő-testülete, hogy nem dönt a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárásáról, február végéig kidolgozzák, kik kaphatnak felmentést a szabály alól. (via Népszava)

Garai Dóra azonnali zárásról és a tárgyalások ezzel párhuzamos megkezdéséről szóló módosító javaslatát pedig a polgármesteri javaslat elfogadása után – okafogyottságra hivatkozva – levették a napirendről. (Megj.: Az eredmény borítékolható volt.)

Garai Dóra, független képviselő

 • Belső-Erzsébetvárosban a lakosság alapjogainak érvényre juttatása érdekében elkerülhetetlen a vendéglátó-üzletek éjszakai nyitvatartásának kibúvók és kiskapuk nélküli korlátozása.
 • A most elfogadott javaslat minimum négy hónap további szenvedés a lakóknak.
 • A lakosság kérését, hogy január elsejétől töröljék el a diszkrimináló rendelet mellékletét a testület félresöpörte, pedig a polgármester és koalíciós partnereinek határozott választási ígérete így szólt: „első dolgom lesz bevezetni az éjféli zárórát, visszavonni a rendelet problémás mellékletét, és ezzel párhuzamosan konzultációt kezdeményezni.”
 • A sorrend a lakosság szemszögéből nem elhanyagolható.
 • A bulinegyedet nem tárgyalták volna hétfőn, ha (ő) nem hozza fel, és végül a beadványát levették a napirendről, hogy a kritériumrendszer ötlete állhasson fel.

Szücs Balázs, alpolgármester

 • Indulatos gyűlésen vagyunk túl, ahol az utóbbi 5 évben a kerületet vezető Fidesz az akkori ellenzékre – vagyis ránk – próbálta hárítani a felelősséget.
 • Végrehajtjuk a kampányban ígérteket, azaz a lakókkal és az érintettekkel együtt olyan megoldást dolgozunk ki, ami mindenkinek elfogadható.
 • Mindezt rövid határidőn belül, pár hónap alatt.
 • Pontosan értjük és látjuk, hogy a jelenlegi bulinegyedes helyzet nem mehet tovább. Viszont nem intézhetjük fideszes módra, önkényesen a komplex problémát.
 • Az éjféli záróra, a radikális hozzáállás nem segítene a problémán. Vajon mit kezdene a kerület és a helyi lakosok azzal a sok részeggel, akit egyszerre dobnak ki éjfélkor az utcára?
 • Radikális megoldások helyett az ésszerű és higgadt tárgyalásban, a valódi konzultá- cióban és a megegyezésben hiszek. Akármi is történik, a helyzet csak javulni fog.

Tehát 2020. január elsejétől nem lesz éjféli záróra, ehelyett egy testület jön létre, amely február 28-ig kidolgozza azt a feltételrendszert, amely a jövőben szabályozhatja azt, hogy melyik kocsma vendéglátóhely meddig és hogyan tarthat nyitva Belső-Erzsébetvárosban. Állítólag áprilisra már meg is lesz.

További szép estét.

968. Csak nagyon röviden

Erzsébetváros új, ellenzéki többségű önkormányzata november 25-i képviselőtestületi ülésére külön-külön két rendeletmódosító előterjesztést is napirendre tűzött; mindkettő a Belső-Erzsébetvárosban működő többszáz vendéglátóegység éjszakai nyitvatartásának szabályozásáról szól(na).

testuleti_alakul2019-1.jpg

 1. Niedermüller Péter előterjesztése (4) egy objektív kritériumrendszer kidolgozását követően támogatná az éjfél utáni zárvatartást.
 2. Garai Dóra előterjesztése (14) egységesen bevezetné az éjféli zárórát.

A csendrendelet – mint legelső intézkedés – Niedermüller Péter hivatalos választási programjában is szerepelt. Az ellenzéki képviselők pedig 2017. október 3-án egyszer már megszavazták az egységes éjféli zárást.

A polgármester mostani előterjesztése egy kerekasztal-tanácskozást javasol, amelyen valamikor valamilyen megegyezés születik, és majd csak ezt követően lehet beszélni az éjféli záróráról. (Az előterjesztés szerint ezt megelőzően egyeztetni kell a vendéglátó- helyeket üzemeltető vállalkozókkal is.)

Nos, bő hat évvel ezelőtt láttunk már valami nagyon hasonlót. Meg is lett az eredménye. Hétfőn tehát – azaz holnap délután 15 órakor – testületi ülés lesz. Kíváncsian várom.

Payns

UPDATE 2019.11.25. 16:32 - Nem lesz januárban éjféli zár. Garai Dóra módosítását, mely 2020. január elsejétől bevezette volna az éjféli zárórát leszavazta a képviselő-testület. Elfogadták viszont Niedermüller előterjesztését; a következő hónapokban egy szakmai bizottságot állít fel, ahol egy kritériumrendszert dolgoznak ki, hogyan változzon a nyitva tartás a jövőben.

967. Roller van a járdán

Nem lennék én semmi jónak az elrontója, de amikor a napokban a Klauzál utca sarkán fényképeztük a hostel-építés munkálatait (erre azért majd később még visszatérünk), másba is belebotlottunk, méghozzá szó szerint. Egy szép zöld elektromos rollerbe. Melyet a hátizsákos srác minden további nélkül otthagyott a keskeny járda közepén – s mint ki jól végezte dolgát, ment tovább.

klauzal_roller2.jpg

klauzal_roller1.jpg

Az e-rolleres cégek többek között azzal reklámozzák magukat, hogy környezetbarát közlekedési módot kínálnak, a valóságban azonban több okból is kérdéses, mennyire klímabarát és mennyire fenntartható üzletileg a rollermegosztás modellje.

Gondolom mindenkinek feltűnt már, hogy tavasz óta Erzsébetvárosban is lépten-nyomon rollerezőkbe és a bárhol felvehető, bárhol eldobható e-rollerekbe lehet botlani. A hatósá- gok pedig nem tudnak mit kezdeni ezzel, ugyanis jelenleg sem a felvétel, sem a lerakás, sem a használat nincs szabályozva. (A KRESZ nem tekinti járműnek, a szabályokban nem szerepel a kategória, így nem világos, milyen előírás vonatkozik rá.)

Az azonban már egészen biztos, hogy az amúgy is szűk kerületi járdákon mindenfelé közlekedő és szanaszét hagyott rollerek egyre idegesítőbbek és balesetveszélyesebbek. Nagyon gyorsan lépni kell valamit, mert ez így csak egyre rosszabb lehet.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Több városban vita zajlik ezeknek az eszközöknek a szerepéről a közlekedésben, Prága például a teljes kiszorítás mellett döntött, és Párizsban is korlátoznák a rollerek számát. Az érvényben lévő szabályok szerint a járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár. A szolgáltatókat is megbírságolják a városszerte elhagyott rollerekért, amelyeket a közterület felügyelőknek kell begyűjtenie.

UPDATE 2019.11.21. 19:57 - Pintér Sándor kimondta az elektromos roller segédmotoros kerékpárnak számít. Szóval akkor kopi van a járdákról. (via 444.hu)

***

Az elektromos rollerek 35-40 km/órás sebességre képesek. Tölthető akkumulátorral működnek, és egyszerűen használhatók. A felhasználóknak egy mobil applikációt kell letölteniük okostelefonjukra, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legköze- lebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők egyszerűen megállítják a járművet és leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint.

966. Mint egy falat kenyér

Hosszú ideig parkoló működött a Klauzál és a Dohány utca sarkán régóta üresen álló telken, majd 2012 nyarán az akkor még meglévő jókora fák alatt itt is egy romkocsma nyílt, Alcatraz néven. Ez tavaly bezárt, és idén ősszel – persze a fák villámgyors kivágása után – építkezni kezdtek a telken; egy markoló azóta is szorgosan ássa az alapnak a gödröt. Mert épül itt valami…

klauzalsarok20191116-1.jpg

Lehet találgatni, hogy mi. Lakóház? Hangszerbolt? Könyvesbolt? Esetleg egy hangulatos kis pihenőpark paddal, visszaültetett fákkal? Nem, kérem szépen, nem – és most tessék hangosan örvendezni – ide is egy hostel fog felépülni, hát persze hogy mindannyiunk legnagyobb örömére. (Az építkezés táblája szerint az Accor Pannonia Hotels Zrt. a Jo & Joe Hostel mélyépítési munkálatait végzi jelenleg.)

klauzalsarok20191116-2.jpg

Komolyan mondom, mint egy falat kenyér, úgy kellett ide még egy hostel! Miközben a környéken már amúgy is 20 méterenként, majdnem minden kocsma mellett van egy…

klauzalsarok20080826.jpg

2008 nyarán így nézett ki...

klauzalsarok20150528.jpg

... 2015-ben pedig így.

Nos, akkor most még egyszer, lassan, érthetően: nem az a baj, hogy turisták látogatnak Budapestre, Erzsébetvárosba, hanem az, hogy jó részük azért jön ide, mert lakóhelyükön, saját országukban nem engedhetik meg maguknak azt a minden határt átlépő, féktelen „bulizást”, amit nálunk minden további nélkül, minden következmény nélkül megtehet- nek. És aminek összes járulékát azoknak kell elviselniük, akik (még) itt próbálnak meg élni és lakni.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: A "bulinegyed” üzleti hozadéka a turistaszállás biztosítása. A kerület az államtól nem kap segítséget, nem is érdeke látszólag, hiszen a turizmus bevételét az államkassza nyeli el. Erzsébetváros még annyi plusz bevételt sem kap, amiből a közterületek takarí- tásának többletkiadását fedezné, fedezhetné.

***

A telken lebontásáig egy 1868-ban Lohr János építette lakóház állt, többek között ennek udvarán működött egykoron a Sternberg-hangszergyár. Sternberg Ármin 1884-ben alapította meg szerény boltocskáját Pest VII. kerületében, a Kerepesi út 36. szám alatt, szemben a Rókus kórházzal. Aztán lendületet vett az üzlet, s mire a csúcsra ért, már nemcsak Magyarhonban, de szerte a világon sikert sikerre halmozott. Császári és királyi udvari szállítóvá vált. Szinte minden kiállítási érmet begyűjtött termékeivel, külföldre is nagy számban szállított, de importált is hangszereket. Klauzál utcai gyárában a legkülönfélébb hangszereket, sőt beszélőgépeket is gyártott. Családja révén számtalan leányvállalattal és beszállítóval tartotta a kapcsolatot (New York, Berlin). Szinte minden akkori neves zenész, színész, ismert ember, hercegek és királyok is náluk vásároltak, nem csak hagyományos termékeket, de audió-technikai eszközöket, rádiót, gramofont vagy akár saját sorozatú gramofonlemezeket is. (A család és a vállalkozás történetét Török Róbert meséli el - Budapest Folyóirat)

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

965. Megint lomtalanítás jön

A következő hétvégén, azaz november 22-én pénteken és 23-án szombaton tartja a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) az össznépi kerületi lomtalanítását, ekkor lehet majd önfeledten kipakolni a feleslegessé vált cuccokat az utcára. Végre ki lehet dobni a lomokat, viszont – ha nincs szerencsénk – a környék napokig úszik majd a szemétben. Már alig várom. (Régebben mindez nyáron történt, de az utóbbi években valamiért – talán a turisták miatt – áttértünk a téli időszámításra lomtalanításra.)

lom150505-1.jpg

Mert biza’ nincs is annál hangulatosabb dolog, mint amikor csendesen üldögél az ember a flancos teraszon, szopogatja az italát vagy fogyasztja az ételét – és tőle pár lépésre hatalmas szemétkupacok virítanak, megspékelve egy-két lomizóval. Ó, Budapest, te csodás!

Hivatalosan csak előző nap este szabad kitenni a lomokat, méghozzá csak 18 óra után. Aki ennél korábban kezd kipakolni az utcára az szabálysértést követ el, de ez nem igazán szokott mindenkit  zavarni.

lom150505-5.jpg

Elvileg és állítólag vasárnapra már rend lesz, az FKF tájékoztatója szerint a lomtalanítást követően elvégzik az úttest takarítását. Az ingatlan előtti terület, valamint járdaszakasz rendbetétele az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének a kötelessége. Tessék tehát készülődni, aztán egy hét múlva majd meglátjuk, hogy idén mi és hogyan zajlik, lomtalanítás címén.

További szép estét mindenkinek.

lom150505-7.jpg

(A képek még 2015 nyarán, az utolsó hangulatos nyári lomtalanításkor készültek.)

P.s.: A hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pilla- natában az FKF Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el – tudatta még 2013-ban a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága. A közteresek tettenéréskor a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedhet(ne): helyszíni bírságot szabhat(na) ki, vagy nagyobb érték esetén büntetőeljárást indíthat(na). (A kitett lomok tulajdonviszonya ezt megelőzően rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni a "lomisok" ellen, akik lomtalanításkor szinte kiköltöztek a közterületekre.)

Megjegyzés: Minden törvény annyit ér, amennyit betarta(t)nak belőle. És ez nem csak a lomtalanításra vonatkozik…

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

964. Az aláírókat csókoltatjuk

És akkor most megint a Városligetről. Az ellenzék győzelmét hozó önkormányzati választás óta mindenki azt találgatja, hogy mi lesz a budapestiek akarata ellenére folyó Liget-projekt sorsa. Karácsony Gergelynek ugyanis egyik fő kampányígérete volt a Liget projekt leállítása, és első pillanatban úgy nézett ki, hogy a kormány nem akar feltétlenül keresztbe tenni az új főpolgármesternek. "Ha nem akarják, nem lesz sem Liget-projekt, sem kézilabda Eb-döntő csarnoképítése, sem 2023-as atlétikai világbajnokság" – mondta Orbán Viktor a választás után a parlamentben. (Ehhez azért ajánlom ezt a korábbi posztunkat…)

liget2018_fa1.jpg

Azóta azonban újabb fordulat következett, és aláírásgyűjtés indult (amit nem mellékesen közpénzből reklámoznak) a Liget projekt folytatásáért – Nagykanizsáról. Igen, jól tetszik látni, Nagykanizsáról arra kérik a kormányt, hogy folytassa a projektet, és csakazértis építsék meg a tervekben szereplő összes épületet, ne hagyják magukat eltántorítani az eredeti koncepciótól. Minderre Orbán Viktor is reagált péntek reggeli „hagyományos” szeánszán, és a 24.hu cikke szerint a következőket mondta a Kossuth Rádióban:

Sok fájdalmas dolgot kellett lehúzni a listáról. Nem volt kellemes ez a délelőtt. Álmokat kell feladni. A Liget az egész nyugati világban, Amerikától a Balkánig, egyedülálló, megnyerünk vele minden díjat a világban. De a remény hal meg utoljára, nem mondom, hogy derékba tört a projekt. (…) Sokan mozdultak meg, egy dolog, hogy van kormány és közgyűlés, de itt vannak az emberek, 10-20 ezres értelmiségi írta alá azt a kezdeményezést, hogy a Ligetet valósítsuk meg és látok egy mozgolódást a sportszeretők körében is.

A fentiekhez Bardóczi Sándor okl. tájépítész mérnök – többek közt – ezt írta fb-oldalára:

 1. Ez a furcsa virtuális békemenet, ami Nagykanizsától Nyíregyházáig mozgósította a Fidesz alapszervezeteit és szavazóbázisát egy budapesti közpark beépítése ügyében, nem volt ok nélküli.
 2. A Városliget továbbra is veszélyben van, nem lennék meglepve, ha a kormány álláspontja nemsoká ismét radikálisan megváltozna az ügyben.
 3. Az aláírásokhoz annyit, hogy ennél többet gyűjtött össze csak a Civil Zugló a budapesti leginkább érintettek körében a projekt ellenében és nem online, hanem papír alapon. A díjakhoz pedig annyi, hogy ezek a díjak ingatlanos díjak, nem építészetiek. Minden megnyert díj mögött felsejlik egy befizetős, “pénzért díjat és promóciót” ügylet, amit a magyar sajtó kormány-független része részletesen feltárt.

Megjegyezném, hogy a budapestieknek egyáltalán nem lenne fájdalmas, ha elmaradna a Városliget beépítése. Az aláírókat meg csókoltatjuk. De az érdekelne, hogy mit szólnának a derék aláírásgyűjtők, ha a budapestiek – ide illő demagógiával – aláírást kezdenének gyűjteni arra, hogy teszem azt, Nagykanizsán a legszebb, legnagyobb parkban vágják ki a fákat, dúlják fel a környéket, a park helyén pedig épüljön b@szottnagy múzeumnak nevezett kocsma, mélygarázs, vagy akármi más, ami jó nagy, és persze jó drága. Nos?

***

A Liget-projekt problémás részleteiről már több alkalommal beszámoltunk. Megmutat- tuk, miért nem igaz, hogy nőne a teljes értékű zöldfelület; bemutattuk, hogy sehol Euró- pában nem építenek új Közlekedési Múzeumot meglévő közparkban; megnéztük a Liget fáit, és megírtuk, miért átverés a faátültetés. A Városligetben jelenleg már nem áll a Közlekedési Múzeum régi épülete, és lebontották a Hungexpót is, a tervek szerint azért, hogy tavasszal megkezdődhessenek az építkezések. Ez tehát most remek alkalom lenne a kétszáz milliárd forintos Liget-projekt leállítására, és ennek az összegnek a töredékéért meg lehetne lépni a park felújítását – ezzel majdnem vissza lehetne állítani a park kétszázéves történelmi állapotát. (444.hu, 2017 februárja)

963. Damjanich u. 50., átadva

Mi jó másfél éve írtunk a Damjanich utca 50. szám alatti, egykori Regnum Marianum székházban akkor már gőzerővel folyó felújításról. Mostanra végeztek a munkálatokkal, és tegnap át is adták a teljesen felújított (és átépített) székházat. A házban a Szent Máté Kulturális Központ működik majd – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál. Az új katolikus kulturális központban 200 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 80 fő részére szállás, továbbá irodák, parkolók és kiegészítő funkcionális terek kaptak helyet.

dami50-2019.jpg

Fotó: Magyar Kurír

A háromemeletes épület 1895-ben Dombai Sándor és neje megrendelésére eredetileg bérháznak épült, de 1901-ben Majláth Gusztáv erdélyi püspök saját családi vagyonából megvásárolta az Esztergomi Főegyházmegye számára.

A Regnum Marianum lelki, szellemi közösség az 1800-as évek végén alakult; 1902-ben jegyezték be Rómában, mint kongregációt. Majláth Gusztáv püspök kezdeményezéséből jött létre, aki Erdélyből települt át Budapestre. A ház udvarán 1902-ben kápolnát emel- tek*, ennek felszentelése 1931. június 14-én történt meg. Az épület falán hosszú ideig emléktábla volt látható: "Itt működött 1896-tól a kamaszfiúk hittantanárainak otthona a REGNUM MARIANUM ifjúsági centrum. A Házból kiűzetésük 40. évfordulóján a meghurcolt atyák tiszteletére. 1991. november 26. - hálás növendékeik"

dami50-2008.jpg

Az épület 2008-ban

A kétezres években a főegyházmegye visszakapta a rossz állapotú épületet, amely egy évtizedig üresen állt, majd 2016-ban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 230 millió forintos támogatásával elindulhattak a felújítási munkák. Ez fejeződött most be.

*1944. július 2-án az amerikai légierő az Andrássy út külső szakaszán berendezkedett német hadvezetést kereste bombáival, de helyette a Damjanich utca liget felőli végét sikerült eltalálniuk. Az egyik bomba pontosan a Regnum lakta bérház udvarára esett, félig összedöntve a kis kápolnát, melynek újjáépítéséről lemondtak.

P.s.: Ami azért még mindig csípi a szemem: a ház földszintjének jobb oldalán mostanra minden további nélkül egy újabb bejáratot nyitottak. A 2008-as felvételen jól látszik, hogy ott egy – a másik oldal tükörképeként – szintén egy íves záródású, díszes ablak volt. Hát most már nincs…