HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2019.01.15. 18:30 amier

863. Ez nem jogállam (6)

Címkék: videó jogállam közpénz mtva cöf ifj. lomnici

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász? 

Ifj. Lomnici Zoltán meglehetősen felkapott szereplője a kormánymédiának. Végzettsége és a róla terjesztett hírek szerint alkotmányjogász; meg lennék lepve, ha pár éven belül apuka nyomába lépve nem lenne belőle alkotmánybíró. Addig is a fogalom megcsúfolásaként Ci- vil Összefogás Fórumnak nevezett közpénztemető egyik szóvivője (ez egy nemcsak közpén- zekkel, de szóvivőkkel is jól kitömött szervezet).

ifj_lomnici.jpg

Mivel a kormánymédia szerint a CÖF "a" civil szervezet Magyarországon, ezért ifj. Lomni- cit sokat láthatjuk-hallhatjuk, és azoknak, akik fogékonyak a blikkfanyaelvre ("talaján áll", "vonatkozásában" stb.) az a képzetük támadhat, hogy ért ahhoz, amiről beszél. Úgy vélem, célszerű lehet végighallgatni egy aktuális interjúját annak tisztázására, hogy mi igaz ebből az intenzíven sugallt vélekedésből.

Megjegyzéseimben kerülöm annak megítélését, hogy a tárgyalt cselekedetek között voltak-e jogszerűek, voltak-e jogsértőek és egyáltalán, melyek eshettek ebbe vagy abba a kategóri- ába. Egyszerűen csak felsorolom szakmainak tételezett állításait és levonok ezekből néhány triviális következtetést.

 1. Lomnici szerint bizonyító ereje csak az olyan dokumentumoknak lehet, amelyet újdonságot tartalmaznak. Ha csupa ismert tényt mutatnak be, az semmit sem bizonyít.
 2. "Az országgyűlési képviselő jogszerűtlenül hatolt be olyan üzemi területre, ahol nem lehetett volna" — ebben az "üzemi terület" kifejezéssel bikkfanyelvesített állításban az a szép, hogy ez egy olyan következtetés, amit mindössze annyival támaszt alá, hogy "teljesen nyilvánvaló".
 3. Az üzemi területet a biztonsági őrök jogszerűen védték meg. (Lásd az előbbit...)
 4. A biztonsági őr jogosult annak megítélésére, hogy az országgyűlési képviselő jogosan "tartózkodik"-e valahol. (A képviselő hiába mutatja az őt a belépésre szerinte feljogosító igazolványát és hiába hivatkozik az őt szerinte a belépésre feljogosító jogszabályra, a jogszerűség megítélésére egyedül és önállóan a biztonsági őr jogosult. Felülbírálatra lehetőség nincs; a vele egyet nem értők ellen a biztonsági őr erőszakot alkalmazhat.
 5. Az országgyűlési képviselők erőszakos kidobása "megvédi" azt az intézményt, ahová bementek. — Azt hiszem, nem túlzó ebből arra következtetnünk, hogy az alkotmány eme értelmezése szerint az országgyűlési képviselők jelenléte pusztító hatású.
 6. Aki jogszerűtlenül viselkedik, azzal szemben szabad, sőt kell is jogszerűtlenül viselkedni — tehát a jog nem a megszegőivel szemben alkalmazható eljárásokat szabályozza, hanem azt, mit tehet meg egy bizt. őr azokkal, akik a jogot nem szegik meg. A biztonsági őrnek addig kell a jogot követnie, amíg az általa őrzött területre senki sem akar jogszerűtlenül bemenni. Mihelyst valaki be akar menni, azt csinál vele, amit akar. Ugyanis, amint az előző pontban láttuk, a behatolás jogszerűségét a biztonsági őr saját hatáskörében ítéli meg,
 7. A biztonsági őrök azért teperték le a képviselőt, hogy ezzel bűncselekmény elkövetésétől védjék meg (mármint a letepert képviselőt). Tehát:
  7.1 Ha egy o.gy. képviselő bemegy olyan helyre, ahová a biztonsági őr szerint nem szabad, az nem szabálysértés, hanem rögtön bűncselekmény. (Ha én megyek be, az szabálysértés.)
  7.2. Azzal szemben, aki szerinte bűncselekményre készül, a biztonsági őr testi erőszakot alkalmazhat — és ez "bizonyos körben, bizonyos körülmények között jogszerű volt".

A konkrét helyzetre, amelynek egyáltalán nem volt semmiféle köre, de összes körülménye teljesen ismert, ebből a zagyvalékból a "volt" szó utal.

Van meglehetősen markáns és közvetett bizonyítékokkal jól alátámasztott vélemény, amely szerint dr. ifj. Lomn. Zolt.-nak valójában fogalma sincs, hogy mit beszél, csak felmondja a szájába adott szavakat. Lentebb mellékelem, hogy mi az ő álláspontja erről az ügyről. Amint ugyancsak látható, az ügyészek, akik:

 • egyrészt hasonképpen megkapják a központi utasításokat,
 • másrészt (címszereplőnktől eltérően) ismernek bizonyos jogelveket, e kettő ellentmondásában őrlődve az időt húzzák.

Az ügyészség még nem tudta eldönteni, hogy induljon-e nyomozás a Varju László bántalmazása miatt
Lomnici: Miután viszonylag mostoha körülmények között készült az interjú

Magyarország nem jogállam. (Ez meg itt a felvétel — minden idézet ellenőrizhető.)

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2019.01.12. 19:00 amier

862. Közjelleggel (12)

Címkék: index.hu parkolás adó szálláshely építési szabályzat VII. kerület

Ha valakinek esetleg elkerülte volna a figyelmét, vagy csak simán lemaradt a hírről: január 6-án életbe lépett a kerület teljesen új Építési Szabályzata, amely már több olyan dolgot is szabályoz, ami eddig esetleg fel sem merült. Persze, egy ilyen szabályzat elsősorban az új építkezéseknek, átalakításoknak, emelet- és tetőráépítéseknek szól, de érdemes átnézni, ha valakit érdekel, hogy mi történik, illetve mi történhet a kerületben.

Például ilyenek vannak benne:

Szálláshely szolgáltató épületrész, rendeltetési egység - jogszabály vagy egyéb megállapodás (beleértve a társasház határozatát, szervezeti- és működési szabályzatát, alapító okiratát) hiányában - nem helyezhető el, ilyen célra lakás rendeltetési egység használati módja nem változtatható meg. (2. fejezet, 6.§, 6. pontja)

Ami miatt különösen érdekes lehet, hogy már a kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. Itt meg elolvasható az Index ide kapcsolódó, Erzsébetváros is új adót vet ki az Airbnb-re c. cikke.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Megj.: Az Index egy olvasója utánajárt a cikkben írtaknak: Tisztelt Index! A VII. kerületi főépítészi iroda nyilatkozott nekem 10 perce, hogy mind az Önök cikke, mind a Portfolio cikke félrevezető és hiányos. A helyzet a következő: ha a lakás tulajdonosa bemegy a földhivatalhoz és átminősítteti azt lakásból szálláshellyé, akkor kell megkezdett 50m2-enként egyszeri, nettó 2 millió Ft-os parkolóhely megváltási díjat fizetnie. Ellenben ha meghagyja lakásnak és úgy akar AirBnB-t regisztrálni, akkor köteles mostantól társas- házi jóváhagyást (közgyűlési határozat vagy SzMSz szabályozás formájában) bemutat- ni, ellenkező esetben nem kap engedélyt. Magyarán vagy jóváhagyást kér a háztól (és a ház feltételeket szabhat ehhez, pl. emelt közös költség) vagy átminősítteti, de akkor fizethet az önkormányzatnak!

Szólj hozzá!

2019.01.09. 19:30 amier

861. Romos elmúlás, rothadás

Címkék: önkormányzat műemlékvédelem köh klauzál utca Óvás egyesület

Teljesen véletlenül belebotlottam – feldobta a Facebook – Péter Lea Így pusztul a Klauzál utca – csend honol az új lakóingatlan körül című, 2018 májusi keltezésű írásába, amely immáron sokadszor foglalkozik a még mindig műemléki védelem alatt álló Klauzál utca 7. és 9. szám alatti, végletekig lepusztult épületegyüttessel.

klauzal7-9_2016-1.jpg

Nem tudom, van-e még aki emlékszik a 2006 és 2008 között zajló hercehurcára, melynek végén műemlékké nyilvánították a Klauzál utca 7. sz. telken álló – már akkor is igencsak romos – lebontásra szánt lakóházat, annak ellenére, hogy a lakók lakásaik lebontása – és a költözés – érdekében protestáltak. Az eredeti tervek szerint egy modern épületet húztak volna fel a Klauzál utca 7-9. telken a régiek lebontása után.)

klauzal7-1985.jpg

A Klauzál utca 7. már 1985-ben is romos állapotban (Fortepan)

Kicsit részletesebben az Óvás Egyesület által is "megvédett”, 1874-ben Stróbl Ferenc (Já- nos) tervezte és építette 7. sz. alatti ház előtörténetéből: 2006-ban az önkormányzat a Klauzál utca 7-9. szám alatti ingatlant értékesíteni kívánta. Az akkori terv szerint az épü- letet/épületeket megvásárló vállalkozó lebontja az ingatlant, helyére új lakóházat épít, és a lakókat kártalanítja (pénz, új lakás). A történet akkor vett új fordulatot, amikor az utolsó engedély kiadását követően 2006 januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a Klauzál utca 7. szám alatti épületet műemléki védettség alá helyezte. És bár az épület fel- újításához semmilyen anyagi segítséget nem tudott nyújtani, a bontást nem engedélyezte.

Pedig ekkorra a ház már rendkívül rossz műszaki- és életveszélyes állapotban volt – doh- szag, penészes pince, kinti közös vécé, a szoba-konyhás lakások egy részének ajtaja befa- lazva, omladozó homlokzat – a lakók mégsem tudtak kiszabadulni szétrohadt lakásaikból.

klauzal7-9_2016-4.jpg

A felek (a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, az önkormányzat, a beruházó) így tárgyalni kényszerültek, aminek eredményeképp azt találták ki, hogy kis részeket megtartanak és restaurálnak a két historizáló stílusú házból, hogy az utca képe ne nagyon sérüljön tovább. Az udvari részek bontással keletkezett területen pedig – az eredeti tervek szerint – egy modern, hétemeletes épületet húztak volna fel az összevont Klauzál utca 7-9. telken.

klauzal7-9_2016-3.jpg

klauzal7-9_2016-2.jpg

Hát nem húztak. Az udvari részt ugyan lebontották – azóta is a környékbeliek használják parkolóként – de más semmi. Csak a romos elmúlás, a megóvott rothadás maradt. Meg a mai napig látható "műemlék” tábla.

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

2019.01.06. 20:00 amier

860. Gazdasági megfontolások

Címkék: budapest városliget idegenforgalom ner városliget zrt

Még mindig a Ligetről: LIGET MONITOR - számba vettük a Liget projekt költségeit

"A Városliget Zrt. kezdettől azzal védi a terveket, hogy a projekt belátható időn belül vissza fogja hozni a befektetett (akkori számítás szerint) 150 milliárd forintot az idegenforgalmon és a kereskedelmi többletbevételeken keresztül" — nos, ez ún. pofátlan baromság. A Liget (mondjuk így) átalakítása egyetlen plusz turistát sem hoz az országnak. Legfeljebb arról lehet szó, hogy akik idejönnek, többet költenek a Ligetben, mint azt egyébként tennék. Tehát az a pénz, ami itt nyereség, az máshol veszteségként jelenik meg.

liget_bulinegyed1.jpg

Mindez teljesen független attól, hogy az eddig elkészült létesítmények (némelyike) nem- hogy nyereséget nem hoz, de még a fenntartás költségeit sem termeli meg, még azzal a bizonyos ezer forintos (háromszoros árú) kürtőskaláccsal sem.

Érdekes egyébként, hogy:

 • kormányunk, amely egyébként minden lehetséges alkalommal fellép a piac és annak értékmérő szerepe ellen, ebben az elvileg nem üzleti, hanem kulturális szolgáltató negyedben miért nem ír elő hatósági árakat (ami amúgy kedvenc szokása);
 • a kormánytól eltérően (amint ez a szöveg is jelzi) nyereségorientált képet láttató Városliget Zrt. miért nem csökkenti a bérleti díjakat ott, ahol a jelenlegi díjakkal az üzlet gazdaságosan nem üzemeltethető...

Ne azt figyeljük, amit mondanak, hanem azt, amit csinálnak — és az borzasztó.

Fügedi Ubul

***

A Városliget pusztítása szimpla üzleti ügy. Két probléma lesz: a Ligetet tönkreteszik, miközben ami elkészül sokkal többe fog kerülni. (via Gergely József)

Szólj hozzá!

2019.01.03. 18:00 amier

859. Két szempont van

Címkék: budapest építkezés városliget ner

Jóestét. Mi mással kezdhetnénk – első bejegyzésként – a 2019-es évet, mint a Ligettel. Meg hogy mi miért úgy történik ott, ahogy. (a Szerk.)

Hamis az a baloldalon közvélekedésnek mondható egyszerűsítés, hogy kormányfőnk bűnszövetkezetének egyetlen célja a lopás maximálása és ezzel "nemzeti burzsoázia" kialakítása. Ez a cél másodlagos; mondhatnók, menet közben jött elő. "A fiúk" (kivált- képpen maga Magyarbasi) ugyanis hatalmas küldetéstudattal indultak pusztító útjukra — abban a hitben, hogy nemcsak lerombolják a "múlt" szimbolikusnak tekintett értékeit, de olyanokat állítanak helyükbe, amelyeket a hálás utókor az ő nevükhöz kapcsoland. A cél tehát kettős, és a lopásnál lehet, hogy még fontosabb is az önfényezés.

magyarzenehaza_alapoz.jpg

A képen a Magyar Zene Házának alapozása látható

Amikor egy másodosztályú focista kerül kormányra, magától értetődik, hogy szimbolikus értékeknek a sportcsarnokokat és stadionokat tekinti — főképp azokat, amelyek frekven- tált helyeken állnak. (Bárki gondolhatja úgy, hogy egy amatőr költővel vagy falvédőhorgoló nénivel jobban jártunk volna, de ez puszta spekuláció: nekünk a másodosztályú focista jutott.) Az első intő jel a leégett Budapest Sportcsarnok földig rombolása volt ahelyett, hogy épen maradt szerkezetére újjáépítették volna. A logikus folytatás a Népstadion elbontása és egy teljesen fölösleges új felhúzása — eközben durva százmilliárdok mennek évente a kevésbé központi helyszíneken új stadionok, sportcsarnokok, uszodák építésére, illetve és főképp átépítésére. Jól láthatóan veszteségesek lesznek, de akkor is ott állnak majd és hirdetik az (át)építtetők dicsőségét.

A tempó egyre feszesebb. A kettős cél érdekében minél gyorsabban és minél több pénzt ki kell adni a közösből. Szinte mindegy, mi épül, csak minél nagyobb legyen. Átgondolni, tervezni nincs idő. Ezt a folyamatot először a vizes VB-n láttuk kiteljesedni. Már a pályá- zatra is olyan "látványtervet" adtak be, amely mögött nem volt tartalom — utólag be is ismerték, hogy kamu volt az egész. Nem véletlen hát, hogy még fél évvel a VB után is újabb és újabb milliárdokat sikerült elkölteni annak előkészítésére...

Ez az uszoda azonban elég félreeső helyen áll — még nem is láttam. Nagyot alkotni köz- ponti helyen kell. A Világörökség részévé nyilvánított területek rombolása egyenértékű lenne azok büszke státuszának elvesztésével, tehát közvetlenül mellettük. Olyan helyen, amit a világörökséget megtekinteni kívánó turisták még direkt kikerülni se bírnak. Mind- annyiuknak és mindenképpen látniuk kell a Magyarbasival Együttműködés Rendszerének a városképet a következő századokra alapvetően befolyásoló alkotásait!

Nos, ilyen hely kettő van: a Városliget és a Tabán — de a Liget sokkal nagyobb. Annak helyén sokkal több dolgot lehet csinálni. Ezért aztán a fentiek egyenes folyományaként:

 • a Liget nagy részein a növényzetet kiirtják, a helyén impozánsnak szánt épületeket emelnek;
 • nemcsak a koncepció, de az épületek "tervei" is annyira vázlatosak, hogy évente többször és alapvetően módosítani kell őket.

Az első "tervek" óta többször is változott az új épületek száma és funkciója. Eklatáns példa a Közlekedési Múzeum, amit gyorsan-gyorsan leromboltak (ez az, ami jól megy), majd rájöttek, hogy amit a helyére álmodtak (mert tervezésről beszélni itt nagyon durva túlzás lenne), az egyszerűen nem megy. Azóta nincs a városnak közlekedési múzeuma. Majd lesz — valamikor, egészen máshol. A "múzeumi negyedből" a múzeum kiköltözik. A helyén romhalmaz van; valamikor abból is lesz valami.

Mondhatnók, magától értetődő, hogy a többi épület se képes ellátni hirdetett funkcióját. Ez némelyekről (Feszty-pavilonok) megépítésük után derül ki, másokról már azelőtt (is). Beidézek ide néhány példát a teljesség igénye nélkül, és ezzel abba is hagyom.

P.s.: Nagyon logikusan arra azért vigyáznak, hogy önreklámjukhoz ne férhessen hozzá senki olyan, aki ért is hozzá: Adathelyesbítésért is kitiltás járt a Ligetprojekt facebook oldalán

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.12.31. 18:29 amier

858. Boldogabb Új Évet!

Címkék: buék

Ismét eltelt egy év és már csak pár óra választ el minket a 20019-es esztendőtől. Ma búcsúzzunk az Óévtől, holnap meg itt az Újév. Így aztán az idei – átlagosnál is hosszabb és nehezebb – év utolsó napján kívánunk mindenkinek egy békésebb és boldogabb új évet. Mi a magunk részéről azt ezért erősen reméljük, hogy a nemsokára kezdődő év nem erre az évre fog hasonlítani, talán kevesebb lesz benne a rossz, és esetleg, netántán több a jó.

buek2019a.jpg

Sikeres és örömteli új évet kívánunk mindenkinek!

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

Szólj hozzá!

2018.12.28. 16:43 amier

857. Fent a királyi várban

Címkék: orbán viktor szobor közpénz budai vár nagy imre gábor györgy

És akkor így az év végére itt van egy jó hír meg egy csudálatos fotó, csak hogy boldogan és elégedetten zárjuk ezt az évet is. A jó hír, hogy a miniszterelnök úr januárban beköltözik a budai várban található, közpénzen – csak a miniszterelnöki dolgozószoba négymilliárdba került – vett új rezidenciájába, amely így néz. És így néz ki és le Orbán Viktor a nemsokára használatba veendő rezidencia erkélyéről az alant elterülő városra.

orban_a_varban.jpg

A kép a leghagyományosabb ikonográfiai elemre épül, amely a fotó főhősének glorifikálódott erejét és hatalmát hivatott közvetíteni, vizualizálni. Fent, magaslati ponton, városról lévén szó, vagyis egy erkélyen (balkonon), ameddig a szem ellát, mindenki fölé emelkedve, a főhős fentről, „fenti lakóként”, ég és föld között lebegve, transzcendens és immanens küldetésének tudatában, s mintegy azt kifejezve tekint lefelé, az „alul lakókra”, a lentiekre. (via Gábor György)

Megjegyzem, Horthy is szerette ezt a kilátást – vagy a lenézést – a „bűnös városra”, Orbán- nak miért ne lenne jó, hát nem? De. Rákosi – akinek szintén voltak fura hajlamai, lásd.: személyi kultusz – ugyan 1952-ben túl nagy luxusnak tartotta, hogy a budai várba költöz- zön, de hát mit értett ő ehhez...

"A Vár épülete egy nagyhatalomnak, nem akármilyennek, egy monarchiá- nak volt a reprezentatív épülete. A császár és király meg akarta mutatni a népnek a gazdagságát. Speciális céljai voltak vele a monarchiának" – mondta Rákosi elvtárs Gerő elvtársnak és a többieknek 1952 áprilisában, amikor az ország prominensei értekezlet keretében tárgyaltak a budai vár felújításáról és Rákosi Mátyás esetleges várba költözéséről.

Szerencsére ezek a kultuszos, kicsinyes idők elmúltak, ma már semmi se drága, csak a mi ragyogó csillagunk végre jól érezze magát. Ott fent, a kib@szott királyi várban.

P.s.: Hajnalban kezdték el bontani Nagy Imre szobrát a Vértanúk terén. Sötétben vitték el, helyére az egykor a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira em- lékező Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolata kerül majd. A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Mint látható, hiába.

Szólj hozzá!

2018.12.25. 10:54 amier

856. Karácsonyi köszöntő

Címkék: karácsony mszp-frakció

Tisztelt Erzsébetvárosiak! Kedves Barátaink, Olvasóink! Lassan ismét vége az évnek, megint eltelt egy esztendő - immáron a sokadik, melyet itt, ezen a blogon együtt töltünk. Karácsony első napja – melynek a békéről és szeretetről kéne szólni – elérkezett. Így mi a magunk részéről itt is kívánunk minden kedves olvasónknak, barátunknak és minden erzsébetvárosi lakosnak békés, meghitt karácsonyt és sikeresebb, boldog új évet.

karacsony2018.jpg

Devosa Gábor, Dr. Kispál Tibor, Németh Gábor 
önkormányzati képviselők, az MSZP-frakció tagjai

Szólj hozzá!

2018.12.22. 19:45 amier

855. Elemzés karácsonyra

Címkék: fidesz videó karácsony elemzés 444.hu

Tűpontos karácsonyi elemzés a 444.hu-n. Ez az év nem lett volna teljes enélkül az összeállítás nélkül. Az egyik legszebb mondat a számos gyöngyszem közül: "Nem biztos, hogy Rogánt érdemes terepre küldeni azzal, hogy a 'lopás' és a 'parlament' szavakat egy mondaton belül használja". (MBP)

Az ellenzék felmondta a látszatdemokrácia alkuját.
Sorban dőlnek meg a tabuk a túlóratörvény elfogadása óta. Ez már nem tüntizés.

 • Tabuk sora dőlt meg az elmúlt napokban. 
 • Az ellenzék most nem a boxzsák szerepet választotta, a tiltakozás túlment a tüntizésen.
 • Olyan pártok kerültek egymás mellé, amit korábban elképzelni sem lehetett volna.
 • Ezt váltotta ki a túlóratörvény elfogadása.
 • A video a Studio H-ban készült.

Ajánlott irodalom: Filippov Gábor - A hibrid ellenforradalom kora

„… a politika visszahódítása a fentiek ellenére is a politika feladata. A civil szervezeteknek, a független sajtónak, a „véleményformáló értelmiségnek” fontos normaképző és ellenőrző funkciójuk van. Intézményes politikai alternatívát azonban egyik sem képezhet, választáson nem indulhat, országos aktivistahálózatot nem építhet, ajánlószelvényeket nem gyűjthet. Ugyanez igaz az Európai Unióra is, amelyet minden előnye mellett egészen egyszerűen nem arra hoztak létre, hogy autoriter rendszerekkel hadakozzon, és a jelek szerint a jelenlegi állapotában nem is képes erre. Mindez a pártok feladata. Ehhez azonban először is fel kell ismerniük, hova is csöppentek: egy hibrid rezsim nem a sajtótájékoztató-politizálás terepe.”

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Szólj hozzá!

2018.12.19. 18:29 amier

854. Közmeghallgatás 2018.

Címkék: beszámoló facebook közmeghallgatás új7 2019

Ha valakinek esetleg eddig elkerülte volna a figyelmét, tegnap lezajlott az idei, évenkénti egyszeri kötelező közmeghallgatás. Aki valamilyen oknál fogva nem tudott volna ott lenni, de érdekli, hogy mi és hogyan történt – itt egy friss, beszámoló az Új 2019 fb-oldaláról, melyben a Színes Erzsébetváros osztotta meg ezzel kapcsolatos élményeit. Kicsit hosszú, de érdemes végigolvasni, már csak hogy ráérezzünk a helyi közakarat megnyilvánulásának sajátságos ízére. Mert annyira szép, amikor a köz meghallgathatja és szigorúan beszámol- tathatja választott képviselőit...

kozmeghallgatas2018.jpg

Ez a kép összefoglalja a lényeget talán. Magasan, egy asztal mögött ülve válaszolnak (értsd: olvassák fel az előre megírt választ) a nép kérdéseire. A rendőrség képviselői eljönnek, de egy kérdésre sem felelnek. (via Szücs Balázs)

Három részlet a fentebb belinkelt beszámolóból:

Az esemény – a kerület polgármestere –, Vattamány Zsolt beszédével indult, aki hosszasan sorolta a kerületben átadott fejlesztéseket, illetve azokat a projekteket amelyek folyamatban vannak. A polgármester beszédét követően felolvasták az eseményt megelőzően leadott lakói kérdéseket, és megpróbáltak válaszolni azokra az önkormányzat adott szakterületeiért felelősök. Maga a procedúra végtelenül elbürokratizált volt, ugyanis előbb a vonatkozó jogszabályt olvasták fel a válaszadók, majd többnyire megtudtuk, hogy az adott kérdésért miért nem a kerület a felelős.

Több kérdés érkezett e rendőrséghez is, akiknek képviselői jelen voltak ugyan, válaszaikat mégis felolvastatták, és nem reagáltak személyesen a kérdezőknek. Külön mélypont volt, amikor egyik kérdező hosszasan ismertette, hogy milyen akadályokba ütközik, hogy megkeresse Vattamány Zsolt urat a megadott fogadóóráin. Bár a kerület polgármestere megígérte, hogy utánajár az ügynek, mégis egy ilyen panasz elárulja, hogy milyen távolság ékelődik a kerület vezetése és a lakosság mindennapi ügyei közé.

Természetesen a közmeghallgatás végén mindenki elgyötört és csalódott volt. Meggyőződésünk, hogy mindaddig, amíg a kerület vezetése nem kommunikál nyíltan és hatékonyan a lakossággal, és nem érezteti a partneri viszonyt, addig inkább csak halmozódnak majd a kerület problémái ahelyett, hogy megoldódnának azok.

Ennyi volt, kérem tisztelettel mára. További szép estét mindenkinek.

***

Erzsébetváros Önkormányzata rendkívüli ülést tart december 21-én, pénteken 14 órakor. És így karácsony előtt tisztelettel várnak mindenkit – már ha a tisztelt „mindenkinek” si- kerül a meghívót megtalálnia az önkormányzat oldalán.

Szólj hozzá!