A mi Erzsébetvárosunk

Ráday-emlékfa a Király utcában [173.]

2021. október 24. - amier

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és Erzsébetváros Önkormányzata kezdeményezésére október 15-én fát ültettünk a nemrég elhunyt városvédő, Ráday Mihály tiszteletére a Király utca 15. sz. ház* előtt Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

raday_emlekfa1.jpg

A Kossuth-díjas filmoperatőrt, rendezőt, televíziós szerkesztőt, a Budapesti Városvédő Egyesület elnökeként is tiszteltük itt Erzsébetvárosban. Neve egyet jelentett az épített környezet, az építészeti kultúra és művészet, az utókorra hagyott örökség megvédésével. A teljesség igénye nélkül – legutóbb a Wichmann-ház megvédésében játszott szerepet, de neki köszönhető a Róth Miksa emlékház és gyűjteménytár kialakítása, a Rejtő Jenő utca elnevezése, Budapest egyik legszebb szecessziós épületének, a Dobsulinak, a Wesselényi utca 17. szám alatti Fővárosi Czipész Ipartestület székházának védelme is.

raday_emlekfa2.jpg

Amikor az épített és biológiai környezetünk megőrzéséről, védelméről beszélünk itt Erzsébetvárosban, legyünk mi is egy kicsit Ráday Mihály.

Kispál Tibor, alpolgármester

*A ház falán emléktábla látható: „E ház hátsó udvarán állt az 1944 novemberében kijelölt budapesti gettó kerítésének utolsó, ép falmaradványa, melyet 2006-ban lebontottak. A fal mögé zsidó honfitársaink tízezreit zsúfolták össze – főként gyermekeket, nőket és idős férfiakat. Közülük több ezren nem érhették meg a gettó felszabadulását. Emlékeztessenek rájuk a 2010-ben visszaállított fal kövei.”

Ismét ült a testület [172.]

Véget ért az előválasztás, lassan csillapodnak a kedélyek, és mi is visszatérhetünk a dolgos hétköznapokhoz. Vagy ha úgy tetszik, visszazökkenhetünk a régi kerékvágásba. Tehát zökkenjünk: tegnap ismét ült a képviselő-testület – és több fontos döntés született.

testuleti_szavaz2020.jpg

Ilyenek például:

 • Döntés született a kocsmatúrák ügyében, mostantól közösségellenes tevékenységnek minősül minden olyan kocsmatúra, amely zavarja a lakók nyugalmát.
 • Az önkormányzat idén 5000 Ft/hó/háztartás összeggel emelte meg a fűtési támogatást, amit az alacsony jövedelemmel rendelkező, hátrányos helyzetben élők vehetnek igénybe.
 • Módosították az építési szabályzatot is a 15-ös tömb Dob utcai bejáratánál lévő üres telekkel kapcsolatban – azaz, ne lehessen azt beépíteni.
 • A kerületi ingatlanok jelentős részénél szükségessé vált a kémények bélelése. Eddig 114 ingatlanban történt felmérés, a friss döntéssel felgyorsulhat a munka.
 • 2019 előttről több mint 760 millió forintos bérleti díjtartozást örökölt meg az önkormányzat, ami már mostanra behajthatatlan, így szükséges volt, hogy egy határozattal a könyvelésből is kivezetésre kerüljön.
 • Az EVIN Nonprofit Zrt. igazgatója, Halmai Gyula az ülésen beszámolt arról, létrehoztak egy tartozásbehajtással foglalkozó részleget, hogy ne halmozódhasson fel egy-egy bérlő esetében kezelhetetlen nagyságú adósság.
 • A testület elfogadta az idei közmeghallgatás időpontját is, mely november 18-án 17:00 - 20:00 között lesz a Wesselényi 17. sz. dísztermében. A személyes részvételt előzetes regisztrációhoz kötött, melynek határideje 2021. november 12. 12.00 óra.

Aki pedig ezek után leküzdhetetlen vágyat érez, hogy pontról-pontra végignézze az ülést, azt itt az Önkormányzati TV-n megteheti.

Röviden ennyi volt mára, további szép estét mindenkinek!

P.s.: És hogy el ne feledjük, november 5-7. között lomtalanítás!

Márki-Zay nyerte a 2. fordulót [171.]

Szombaton véget ért az előválasztás, vasárnap késő estére pedig már meg is született a miniszterelnök-jelölti előválasztás hivatalos végeredménye: Márki-Zay Péter 371 560 szavazattal (56,7 %) győzött, Dobrev Klára 283 677 szavazatot (43,3 %) kapott. Így 2022-ben nem a DK-s Dobrev Klára, hanem, a három M-es Márki-Zay Péter lesz Orbán kihívója. (Megj.: Míg Dobrev csak harmadával tudta növelni a támogatottságát, addig Márki-Zay háromszor annyi szavazatot kapott, mint az első fordulóban.)

marki_zay2.jpg

Nálunk, az 5. számú választókörzetben így alakult az eredmény:

 • Dobrev Klára: 4427 (27.86%)
 • Márki-Zay Péter: 11465 (72.14%)

Vidéken szoros volt a verseny, Budapesten viszont majdnem 2/3-ot szerzett Márki-Zay; a 18 fővárosi választókerületből 17-ben győzött, és a fővárosi szavazatok 64,7 százalékát szerezte meg. Az eredmények mindféle bontásban ITT nézhetők meg.

*

Republikon Intézet: 5 észrevétel az előválasztásról (pdf)
"Az előválasztás lehetőséget adott egy kívülről érkező politikusnak, hogy az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje legyen, azonban magát az előválasztást az ellenzéki pártok szervezték saját forrásaikból, saját aktivistáik részvételével. Ezzel az előválasztás intézménye egyszerre volt képes frissíteni az ellenzéki kínálatot és megőrizni a pártok vezető szerepét." Az 5 pontból álló elemzés kitér a második forduló eredményére, a Budapest - vidék szembenállás realitására és a részvételi adatokra is. El kellene tán’ gondolkodni ezeken…

Múltidéző: a Síp utcai házak [170.]

Az előző poszt margójára.

Miközben az előző, Romok helyén szálloda című poszthoz kerestem a régi képek között fotót a Síp utcai házakról – csak hogy legyen valamilyen fogalmunk arról, hogy egykoron milyenek voltak –, rájöttem, hogy valamikor régen, még 2016 elején már írtam erről a két rommá bontott épületről. (Megj.: A régiebbi képek nem túl jók, de az akkori tárhely-hiány miatt csak ennyi és ilyen maradt meg…)

sip10-4.jpg

Na, akkor most még egyszer: a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában található két házból mára gyakorlatilag csak a homlokzat maradt meg. Pedig 2005-ben – a már akkor is rossz állapotú házakat – műemlékké nyilvánították, ám a KÖH engedélyével 2006-ban a homlokzati fal mögül belső szárnyaikat lebontották.

Síp utca 8.
A kétemeletes, neoreneszánsz/eklektikus bérházat Kőrös János megbízásából Krainczer (Kreuczer?) Károly tervezte 1890/91-ben. Az ingatlant aztán 1927-ben Sonnenfeld Aranka (1934-től Hertskó Jenőné) vásárolta meg 136.000 pengőért, és 1934-ben komfortosíttatta az épületet. A fennmaradt terveket Román Miklós műépítész jegyezte.

A Síp u. 8. homlokzata 2006 körül

Síp utca 10.
A telekre Kassowitz Hirsch Jakab bornagykereskedő 1866-ban építtette fel kétemeletes, klasszicista lakóházát Wechselmann (Izsák) Ignáccal, aki a pesti építő cég akkor egyetlen zsidó tagja volt. Ekkor épült meg a ház U-alakban: utcai szárnya és két oldalszárnyának első két tengelyig terjedő szakasza. 1875-ben ugyanez a tulajdonos H-alakban toldott hozzá az épülethez, ennek terveit Rill Imre és Schomann Ferenc építészek készítették.

sip10r.jpg

A ház kapuja és homlokzatának egy része 2005-ben

Sokan nem tudják, hogy az épület eredetileg átjáróház volt a Dohány utca 10. szám alatti házzal együtt. Átjáróház jellege valamikor 1870 körül alakult ki, és teremtett kapcsolatot a két utca között. (Megj.: Az átjárás 1944-ben szűnt meg, mivel ez a ház a gettó területéhez tartozott, a Dohány utcai pedig nem.)

(Anno nagyobb méretben az fb-oldalunkra is feltettük a Síp utca 8. és 10. sz. alatti házakról 2016-ban készült képeket.)

BBP

Romok helyén szálloda [169.]

Félig lebontott műemlékekből luxushotelt építenek a zsinagóga mellé. (24.hu

A nagy előválasztási izgatottság közben majdnem lemaradtunk arról a szeptember végi hírről, hogy Síp utcában ezer éve félig lebontva álló két házzal, és a hozzájuk csatlakozó Dohány utcai épülettel végre történik valami. Ugyan ide is szálloda épül majd – egy 291 szobás luxusszálloda –, de most kivételesen nem siránkozunk emiatt, még ez is jobb, mint a jelenlegi állapot. Arról nem is beszélve, hogy a Nagyzsinagóga közelsége – és látogatottsága a világ minden tájáról – itt kivételesen még indokol(hat)ja is a szálloda- építést. (A beruházás idén júniusban kapta meg az építési engedélyt.)

dohany10-20140711.jpg

A Dohány utca 10. sz. 2014 júliusában. A kapubejáró mögött ekkor már folyt a bontás.

Jöjjön most mindehhez pár sor – a fentebb belinkelt – Vincze Miklós cikkből.

… értékes házak tűntek el, átadva a helyüket valami újnak, vagy épp kerültek szinte menthetetlen állapotba. Ez a sors jutott a Dohány utcai Zsinagóga melletti Dohány utca 10., illetve a Síp utca 8. és 10. számú házak alkotta hármasnak is, amiket közel húsz évvel ezelőtt (…) Tordai Péter vásárolt meg, majd – műemléki védettségük ellenére – jórészt lebontatta azokat, hogy egy 33 millió eurós (akkori árfolyamon 8,6 milliárd forintos) projekt keretében luxuslakásoknak, illetve egy passzázsnak adják át a helyüket.

sip_dohany1.jpg

A projektet végül az éppen kitört világválság állította meg, a kár ettől azonban semmivel sem lett kisebb, hiszen Belső-Erzsébetváros századfordulós épületállományának pótolhatatlan részei vesztek oda, maradványaik pedig méltatlan állapotba kerültek.

Az azóta eltelt idő jó részében parkoló működött a Dohány utcai kapu mögött, a helyzet nemrégiben azonban megváltozott: a romos homlokzatok mögött rövidesen egy négy pinceszintet rejtő, 291 szobás luxusszálloda, illetve egy wellness-központ születik.

Tessék elolvasni a teljes cikket, ugyan hosszú, de a történet is az.

BBP

Nesze nekünk! [168.]

Karácsony Gergely ma délelőtti bejelentése után – azaz, hogy az előválasztáson visszalép Márki-Zay Péter javára – kéne valami igazán biztatót írni/mondani. Ugyancsak ránk férne, de nemigen jut más eszünkbe, minthogy: hajrá Balog néni!

marki_karacsony.jpg

(…) Mai bejelentése a visszalépésről, illetve e visszalépés indoklása alapvetően jó beszéd volt észszerű indokokkal, fellépése (különösen az utána következő terjengős Márki-Zay-szónoklat tükrében) kimondottan szimpatikus volt. Az a Karácsony Gergely állt ki a ma délelőtti sajtótájékoztatóra, akit sokan kedvelnek. Ha ezt az elmúlt napok nyilvános kapkodását mellőzve teszi, azzal – támogatói érhető csalódottsága ellenére is – jobban járt volna. De, sajnos, nem így történt. (via Magyar Narancs)

Érdemes elolvasni a teljes írást a Narancson. Aztán már csak pár nap, és kezdődik az előválasztás második fordulója.

*

Balog néni az orvosnál:
- Sajnálom, de azt kell, hogy mondjam, hogy alig van két hónapja hátra...
- Jajj, Szűzmáriám, doktor úr, mondjon már valami biztatót is!
- Hajrá Balog néni!!!

Idegen tollal ékeskedve [167.]

Petőfiről a dobreveseknek és a kágéemzépéseseknek
Kedves kágéemzépés barátaim. Én, a vállaltan karigeris mondom nektek.

petofi_slemi.jpg

 1. Az ellenzéknek meg kell szólítania a bizonytalanokat is, meg a politikától elfordultakat is. De főleg azokat, akiknek bőven elege van már abból, hogy a politika ma már régen nem úri huncutság Magyarországon. Hanem belpesti úri muri, ahol a politikai elit néhol duhajkodik, néhol iszonykodik, néhol meg aztán fölgyújtja a kocsmát.
 2. Nem Cseszegetjük A Dékásokat, bőven elég, ha ők teszik ezt velünk. Vegyétek már észre, hogy minden olyan érv, amiben akár egy csöpp gyurcsányozás is van, az rész- ben a Fidesz érve, részben pedig nyílt szembeköpése dékás szövetségeseinknek. Igen, a szövetségeseinknek. (Akik közül a szélsőségesek most éppen árulózzák, aljasozzák, hátbaszúrózzák KG/MZP-t, pontosan tudom. Mi meg a jó fiúk vagyunk, bocsi.)
 3. Most a kormánypárti szavazók figyelnek minket. Ha KG/MZP oldalán az lesz a fő érv, hogy "Gyurcsány Ferenc felesége az felesége Gyurcsány Ferencnek", akkor önmagun- kat komolytalanítjuk el. Nekünk nem ez a fő érvünk. Nekünk az a fő érvünk, hogy mi, civilek, dékások, jobbikosok, kétfarkúak, lehetmásképpenesek, mimósok, momósok, párbeszédesek, szocik, újvilágosok azt akarjuk, hogy a bőség kosarából mindenki egyaránt vehessen, hogy a jognak asztalánál mindenki egyaránt helyet foglalhasson, hogy a szellem napvilága ragyogjon minden ház ablakán. Jövőre lenne kétszáz éves, aki a mi ellenzéki kormányprogramunkat írta, az, aki Alexander Petrovicsnak született, ő a mi tót anyanyelvű legnagyobb magyar költőnk.
 4. Ja, és igen, a határainkon innenen és túli nemzetiségek is figyelnek minket, köztük az az ötmilliónyi magyar, akik közül a londoniak talán inkább szeretik a magyar ellenzé- ket, a székelyudvarhelyiek meg talán inkább nem annyira. De egyik sem fog minket jobban szeretni, ha dehumanizáljuk a másik magyart. A fideszesek nem "orbánisták". A dékások pedig nem "gyurcsányisták". Mint ahogy a rendszerváltás előtti magyarok sem "kádáristák" voltak, már el tetszettetek felejteni? Nép és nemzet vagyunk, nem egy-egy percmessiás úr megváltásra váró, lehajtott fejű alattvalói, akik a Nagyember Kegyelmes Mosolyáért kuncsorognak. És a Másikokat se nézzétek alattvalóknak, az elképzelt barikád túloldalán. A húgotok, a sógorotok, az unokatestvéretek, a nagynéni- kétek és ezek szerelmei és hozzátartozói ott vannak a fideszesek és a dékások között, mai magyarok, Tiszán innen, Dunán túl.
 5. Szóval, kágéemzépésesek, ti ne gyurcsányozzatok, lécci. Mert azt az OrbánViktor csi- nálja. És dobrevesek, ti se karácsonyozzatok, lécci. Mert azt is az OrbánViktor csinálja.

(Facebook: Slemmer László - Öregslemi csoportja)

El kellene tán’ gondolkodni ezen. Mindenkinek.

Előválasztás 2021 – I. forduló [166.]

Vajon hogyan csinálta?

Az előválasztás önmagán túlmutató jelentősége. (Political Capital

Az előző poszt végére kora hajnali ápdétként feltettük ugyan az ellenzéki előválasztás első fordulójának kerületi képviselőjelölti eredményét, most azonban részletesebben is megemlékeznénk az eseményről. Tehát az Erzsébetvárost és Terézváros egy részét magába foglaló Budapest 5. sz választókerületben az alábbi eredmény született:

olah2021.jpg

 • a jelenleg is képviselő Oláh Lajos nyert (DK, MSZP, Párbeszéd, Liberálisok) 4221 szavazattal (45,51%), így 2022-ben ismét ő lesz a Fidesz kihívója.
 • Tompos Márton (Momentum) meglepően sok, 3519 (37,94%) szavazatot kapott,
 • míg Beleznay Zsuzsanna (Jobbik, LMP, ÚVNP, MMM) 1534 (16,54%) szavazattal a harmadik lett.

A miniszterelnök-jelöltek kerületi, első fordulós eredménye pedig így alakult:

 • Karácsony Gergely: 4022 szavazat
 • Dobrev Klára: 2345 szavazat
 • Márki-Zay Péter: 2037 szavazat
 • Jakab Péter: 531 szavazat
 • Fekete-Győr András: 498 szavazat

P.s.: Szembetűnő, hogy Oláh Lajos – mint fentebb is látható – szinte példátlan módon majd’ kétszer annyi szavazatot kapott, mint az országosan taroló Dobrev Klára. Elképzelni sem tudjuk, hogy csinálta…

*

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalció jelöltje nyerte meg a miniszterelnök-jelölti elő- választás első fordulóját 214 319 szavazattal (34,76 százalék). A második helyen az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Karácsony Gergely főpolgármester végzett 168 396 szavazattal (27,31 százalék). A harmadik Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) hódmezővásárhelyi polgármester lett 123 453 szavazattal (20,02 százalék). Ők kerültek be a második fordulóba, de annak kezdete csúszik. A Civil Választási Bizottság azt javasolta, hogy október 9-től 16-ig tartson a második forduló, de erről péntek estig még nem született megegyezés a pártok között.

Még nem tudjuk, ki nyert [165.]

De amint van eredmény, frissítünk.

Tegnap este lezárult az ellenzéki előválasztás első szakasza, ma elkezdődött a számlálás. Tűkön ülve vártuk egész éjfélig a kerületi eredményt, de az csak nem akart jönni. (Megj.: Kocsis-Cake visszalépése után hárman maradtak versenyben.)

elovalasztas1.jpg

Eredményeket még csak itt-ott tudni, annyi azonban biztos, hogy a résztvevők száma bőven meghaladta a 600 ezret, és hogy jelenleg Dobrev Klára vezet Karácsony Gergely előtt. A szavazatszámlálás éjszaka is folytatódik, várhatóan a reggeli-délelőtti órákra lesz csak végeredmény. (Az eddig beérkezett eredmények itt nézhetők meg.)

Így aztán most csak ennyit mára, de amint van eredmény, frissítünk.

UPDATE 2021.09.29.: Hajnali két órára megjött az eredmény. Eszerint a Budapest 5. sz. választókerületében (VI.-VII. kerület) Oláh Lajos nyert (DK, MSZP, Párbeszéd, Liberálisok) 4221 szavazattal. Tompos Márton (Momentum) 3519 szavazatot, míg Beleznay Zsuzsanna (Jobbik, LMP, ÚVNP, MMM) 1534 szavazatot kapott. Jóéjt.

*

Az ellenzéki összefogás történetét, annak lépéseit, az Index ebben a cikkében foglalta össze. Ugyancsak itt olvashatják el, hogy kik indultak a 106 egyéni körzetben. Az ajánlásgyűjtési időszak augusztus 23-án kezdődött és szeptember 6-án zárult, egyéni országgyűlési képviselők esetén négyszáz, miniszterelnök-jelölteknél húszezer aláírás volt az induláshoz szükséges minimum, utóbbit Pálinkás Józsefnek nem sikerült teljesítenie, így öt kormányfőaspiráns – Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András – maradt versenyben. (via Index)

Kovács „Drótszőrű” Zoltán... [164.]

... kedvenc kiállításának megnyitóján.

Sajnos, kénytelen vagyok szerkesztett szöveget közreadni a zagyva élőbeszéd helyett, de hát az eredetiben egyéb sületlenségek mellett a megtérülés megtérüléséről van szó. Mégiscsak fontosabb az, hogy mit akart/próbált mondatba foglalni a kiállítás szervezé- sért felelős operatív törzs vezetője, mint hogy mi jött ki a száján:

A kiállítás megtérülését pénzben is lehet mérni, de én ezt nem javaslom.

kovacs_vadaszati.jpg

Tudom én, hogy jeles menőség CEU-s diplomával villogni, de azért legalább amúgy posztgraduálisan elmehetett volna valami magyar nyelvű/nyelvi képzésre is...

Fügedi Ubul

*

Semjén bambizásával és VR-os medveöléssel kezdődött el a vadászati kiállítás. És hogy megnyitón miért voltak ott vizslák? – kérdezhetné az olvasó. Például azért, hogy Kovács Zoltán pórázzal a kezében mondhasson beszédet, és hogy legyen, ami Semjén Zsoltot kitörő örömmel üdvözli – érkezne a válasz. (via Telex)

süti beállítások módosítása