HTML

A mi Erzsébetvárosunk

Budapest legkisebb, egyúttal legnagyobb népsűrűségű kerülete, nevét I. Ferenc József feleségéről, Erzsébet királynéről kapta 1882-ben. Területe 2,09 km², lakossága 64 767 fő.

* Utcák, házak, terek

Facebook oldalunk

Dokumentumtár

Dokumentumok - egyben
Itt egyben található meg az összes doksi, akinek van kedve - bogarásszon köztük...

Utolsó kommentek

  • N. Barbie: @John Nethem: Nem hinnem, hogy a hazudozasra, manipulaciora letrehozott fideszes sajtobol linkelt... (2018.09.21. 11:09) 823. Szégyen, hazaárulás
  • John Nethem: @N. Barbie: És ha már annyira belemélyedsz az évszámokba, akkor azért azt sem ártana megnézni, h... (2018.09.20. 23:49) 823. Szégyen, hazaárulás
  • John Nethem: @N. Barbie: Én többféle forrásból dolgozom. Mint ahogy megszoktam már a hetvenes években is, hog... (2018.09.20. 23:21) 823. Szégyen, hazaárulás
  • Utolsó 20

Moderálási elvek

1. Ha a másikat, nem pedig a mondanivalóját minősíted durván, kitiltunk egy időre.

2. Ha népek vagy társadalmi csoportok ellen uszítasz, kitiltunk mindörökre.

* Komentmoderálási elvek (részletesebben)

2018.09.20. 12:00 amier

824. Kutyafuttató – harmadszor

Címkék: felújítás kutyafuttató klauzál tér

És remélhetőleg most egy jó ideig – utoljára. A lényeg, hogy a Klauzál téri kutyafuttatót 2018. szeptember 14-én dél körül megnyitották. Az Erzsébetvárosi Felelős Gazdi Program csapata – és így mindenki más is – a következő tájékoztatást kapta a Városgazdálkodási Irodától a Klauzál téri és az Almássy téri kutyafuttatók felújításáról:

kutyafuttato_klauzal2018.jpg

Fotó:  Erzsébetvárosi Felelős Gazdi Program

 "A felújított Klauzál téri kutyafuttató 2018. szeptember 14. napján a déli órákban a műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását követően a lakosság részére megnyitásra került. A megnyitás időpontjára a kutyafuttató területére bedobált dobozok, üvegek, cipő, egyéb hulladék összegyűjtése és elszállítása megtörtént.

A megnyitást követően Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata és az Erzsébetváros Kft. között létrejött szerződés keretében kerül sor a kutyafuttató heti három alkalommal történő takarítására. A kapukra házirend tábla került kihelyezésre, amelyben leírtak betartása minden használó részére kötelező.

Az Almássy téri kutyafuttató felújításának munkálatait a hatályos szerződés értelmében a munkaterület átadását követő 90 napon belül szükséges a kivitelezőnek befejeznie, amely időpont 2018. december elejére esne. Előteljesítés lehetséges a szerződés értelmében. Kivitelező a munkavégzéssel jól halad. A tényleges pontos befejezési időpont még nem ismert."

A Felelős Gazdi Program fb-oldalán már olvasható is az első kutyás vélemény minderről (összhangban a korábbi észrevételekkel): A gyöngykavics helyett nagyszemű kavicsot tettek le, ami egyáltalán nem akadályozza meg az ásást. Az egész süpped, sem a kutyák nem élvezik, sem a gazdik. Az egyetlen előnye, hogy itt találkozhatnak a kutyák. A rejtett csapdáról, a csirkehálóról már írtam. Ha összefoglaljuk: hozzá nem értő emberek csinál- ták/tervezték az egészet.

De megnyílt. És lássuk be, már az is valami.

Szólj hozzá!

2018.09.17. 20:01 amier

823. Szégyen, hazaárulás

Címkék: európai unió orbán viktor jogállam sargentini-jelentés

Az Európai Unió nevében annak parlamentje minősített többséggel megállapította, hogy Magyarország sorozatosan megszegi a demokratikus közélet és a jogállamiság normáit, az ún. uniós alapértékeket. Azóta számos szájból és változatban halljuk, hogy ez a szégyenletes helyzet némely magyarok hazaárulásának következménye. Egyetértek.

orban2018_1.jpg

Egy rakat ilyent elolvasva (aki akar, rákereshet) kiderül, hogy a vádaskodók tömegesen tévesztenek célpontot. Ez bizony a magyar közoktatás gyengeségét jelzi, emiatt keverik össze a nálunk sajnálatosan nem oktatott filozófia két alapterületét: az ismeretelméletet (gnoszeológia) és a lételméletet (ontológia).

Amint ezek magyar neveiből kitetszik, a lételmélet azzal foglalkozik, hogy a dolgok hogyan vannak, az ismeretelmélet meg azzal, mit és hogyan tudunk (meg) róluk (van egy hosszú sorozatom A megismerés korlátairól, aki akarja, elmélyedhet benne).

A kategóriák keveréséből adódik a tévesen hazaárulózók alapvetése, hogy kis hazánkat azért ítélte el az Unió, mert az ezért hazaárulónak minősített polgártársaink igazat vála- szoltak a Sargentini-bizottság kérdéseire, és elmondták nekik, milyen messze haladtunk a jogállam felszámolásának útján (erről még hosszabb sorozatom van — Magyarország nem jogállam címmel). Ugyancsak tévesen minősítik hazaárulónak azokat a polgártár- sainkat, akik az Európai Tanácsban megszavazták a határozat tervezetét.

Nos, nem. Magyarországot nem azért ítélték el, mert valakik így informáltak valakiket. Magyarországot azért ítélték el, mert Magyarország vezetője az ő követőinek lelkes he- lyeslése közepette leépítette a demokratikus intézményeket és felszámolta a jogállamiság normáit. Ez valóban hazaárulás — olyannyira, hogy ha ezeket az embereket független bíróság elé állítanák, ott is csak formai-eljárási hibákba tudnának kapaszkodni. Egyáltalán nem véletlen, hogy most is ezt teszik.

Régi kedvencem nekem az erkölcstan; amikor filozófiát tanultam, magam is arra szakosodtam. De előtte négy évig tanultam az alapokat. Azokat el kell sajátítani, különben erkölcsi nézeteink alaptalanok maradnak.

*

Sztálin, Brezsnyev és Hruscsov utazik a vonaton Szibéria felé. A szerelvény lelassul, megáll és úgy marad. Tenni kell valamit. Sztálin feláll, kivégezteti a mozdonyvezetőt, a fűtőt, de még a kocsikísérőket is. Végrehajtják, de a vonat nem megy tovább, pedig terelnek oda új személyzetet.

Hruscsov feláll, és a szűzföldekre küldi dolgozni a mozdonyvezetőt, a fűtőt, de még a kocsikísérőket is. Végrehajtják, de a vonat nem megy tovább, pedig terelnek oda új személyzetet. Brezsnyev föláll, és behúzza a függönyöket. — Dülöngéljetek balra-jobbra, de egyszerre! — vezényel. — Bal! Jobb!

Olyan fegyelmezetten dülöngél mindenki, hogy beleremeg, majd zötykölődni kezd a kocsi. — Jó! — mosolyog elégedetten Brezsnyev. — Érzitek. hogy haladunk?

Fügedi Ubul

102 komment

2018.09.14. 19:30 amier

822. Kutyafuttató - másodszor

Címkék: felújítás kutyafuttató klauzál tér klauzália

Majd egy hónapja írtuk mi is itt a blogon, hogy a Klauzál téri kutyafuttatót felújítják. Akkor ezzel kapcsolatban idéztünk egy nem túl hízelgő, kimondottan dühös vélemény-részletet ezzel kapcsolatban a Klauzáliáról. És most is ezt tesszük, azzal a különbséggel, hogy most a teljes írást beidézzük, mert fontos dolgokat hoz szóba. (Remélhetőleg a T. Szerzőnek nem lesz kifogása ez ellen, eredetiben itt olvasható a Klauzálián).

klauzal_kutyafuttato2.jpg

Fotó: Klauzália

A már 10 napja teljesen kész futtató kapuján egy lakat akadályozza a belépést. Azóta csak a szemét és az üvegcserép gyűlik. Az Önkormányzat hol arra hivatkozik, hogy a műszaki ellenőr szabadságon, majd táppénzen van, hol arra, hogy még nem történt meg a vízminta bevizsgálása (igaz, a futtató már ősrégen vizcsap nélkül működött, tehát ezt a problémát rég meg lehetett volna oldani azzal, hogy ideiglenesen elzárják azt a vízcsapot, amit olyan primitív módon kiviteleztek, hogy egy rátámaszkodó személy is eltörheti).

Nyilvánvalóan mismásolás történik, talán valamilyen helyi potentát határidőnaplójába már be van írva, mikor adják át rezesbandával és szavaló iskolás kislányokkal a futtatót, ami kerületünkben az egyik legnagyobb fejlesztésnek látszik ebben az évben – ha a 3 hónapja készülgető WC-t nem tekintjük.

Ami a szándékos hátráltatáson túl bosszantó, az a kapura kiszegecsezett házirend 11. pontja, melyet talán nem véletlenül az egyik építési hiba folyománya. Ebben, mint a képen is látszik, arra hívják fel a figyelmet, hogy a kutya nem áshat. (A mi kutyánk soha nem szokott, így ez primér módon minket nem is érint.) Vannak azonban olyan kutyák, akiknek vérükben van ez, így az általuk felszaggatott csirkeháló – mely valljuk be, nem a 21. századi technika csúcsa az "alépítmény" védelmére – nem csak az ő tappancsaikat fogja felsérteni, de más 'nem bűnelkövető eb' lábát is, nem beszélve a szandálban, tornacipőben közlekedő kutyásokról.

Az Erzsébetváros Felelős Gazdi Program már a kutyafuttató elkészülte után örvendeztetett meg minket 2-3 hetes képekkel, hallelujázva, hogy a jövő héten átadásra kerül a megújult futtató. Nem tudom, hogy ők mennyire szólhattak bele a tervezésbe és a kivitelezésbe – ahogyan kiderült az EB OVO semennyire –, de ha igen, akkor ebben az esetben nem hozták csúcsformájukat. A tervekbe úgy sem sikerült betekinteni, hogy kértük erre Szűcs Balázs képviselő urat. Talán Vattamány Zsolt polgármestertől kellene időpontot kérni, hogy mikor adják át a legalább méretében egyetlen elfogadható kerületi kutyafuttatót?

Megannyi kérdés, de válaszokat hetek óta nem kapunk.

Tehát: a Klauzál téri kutyafuttató már kész. Csak épp lakat meg lánc zárja el a kutyások elől. Meddig?

Szólj hozzá!

2018.09.11. 20:00 amier

821. Kutatás, engedély

Címkék: történet bürokrácia nemzeti park csinovnyikok

Fotózgatunk, videózgatunk, művészkém? Hát a vasútbiztonsággal hogy állunk? margójára. (Az írás a "Csinovnyikok rémuralma" sorozat része.) 

A '80-as évek közepén kezdtem gödröket ásni az Aggteleki Nemzeti Park különböző részein — mert gödröt ásni jó. Ráadásul aki megfelelő helyen ás, barlangot találhat az alján, és én eléggé tudom, hogy melyek a megfelelő helyek. Ez persze nem olyasmi, aminek csak úgy nekifoghat az ember, aztán a tizedik méter táján vagy beomlik a gödör, vagy nem. Kell hozzá némi szakértelem. Ahhoz pedig, hogy az a nemzeti park ne kezdjen vegzálni — horribile dictu még segítsen is — ezt igazolni is illik valahogy. Úgyhogy nevezett '80-as évek óta van a parkkal együttműködési megállapodásom, amit időnként megújítunk — többnyire szóban, de voltak olyan évek, amikor papírokat is írogattunk róla.

Az egyik ilyen okmányos évben Salamon Gábornak, a park akkori igazgatójának az az ötlete támadt, hogy kérjek kutatási engedélyt a természetvédelmi felügyelőségtől is. — Egy papírral több vagy kevesebb mit se számít — mondtam, és megírtam a kérelmet.

Teltek az ügyintézés hetei, majd kaptam egy a borítékot a felügyelőségtől. De nem az engedély volt benne, hanem felszólítás, hogy adjam meg a Magyar Karszt- és Barlang- kutató Társulattól kapott kutatásvezető igazolványom számát — anélkül nincs engedély. Gondoltam, itt valami félreértés lehet, és megírtam nekik szépen, hogy ettől a társadalmi szervezettől nincs semmilyen papírom, viszont van bányamérnök diplomám, és a számát készséggel meg is adtam.

Azt válaszolták, hogy a miniszter rendelete teljesen egyértelmű: engedélyt csak az kaphat, aki a társadalmi szervezet nem akkreditált tanfolyamát elvégzi. A kérelmemet tehát elutasították. Ezen aztán Salamon is kiakadt, és leszögezte, hogy a felügyelőség annak ad engedélyt, akinek akar. A nemzeti parkban viszont az kutathat, aki őszerinte elég jó szakmailag. Például én. Megnyugodtam, és ástam tovább a gödreimet, vittem a túráimat, meg minden.

Viszont az MKBT-ben támadt némi feszültség, tehát a következő nyári táborunkba eljött a szövetség főtitkára, és megpendítette, hogy igazán elmehetnék a tanfolyamukra. Véget érhetne ez az ex lex állapot... — Jó — mondtam neki. — Nagyon szívesen elmegyek. Oktatónak.

Azóta is együttműködöm a nemzeti parkkal, azóta sincs kutatásvezető papírom. Nem hinném, hogy valaha is kapok.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.09.08. 19:03 amier

820. Teljes tévedés

Címkék: forgalom villamos felújítás 444.hu

Napokig nem jártak a villamosok Hűvösvölgyben, mert az eső kimosta a földet a sínek alól. Most újították fel a vonalat, de volt, amire nem számítottak: a nagy mennyiségű esőre – írja 444.hu. Emeljük ki: „az éjszakai esőzés következményeként keletkezett hiba oka, hogy az érintett területen gyűlik össze a hegyoldalból két irányból is ide folyó csapadékvíz..."

villamossin1.jpg

Az Időkép fotója a Hűvösvölgyi útról

No nem. A hiba nem az, hogy a víz kimosta a kőzúzalékot: ez a következmény. A hiba az, hogy nem terveztek és nem építettek elég nagy átereszeket. A hiba oka pedig a bűnös hanyagság és felelőtlenség. A felelőtlenség abból válik nyilvánvalóvá, hogy a hibáért nem vonnak senkit felelősségre.

Kérjük, hogy ezentúl a közbeszerzéseknél a "felelős tervező" és "felelős kivitelező" titulusokat változtassák "felelőtlen tervezőre" és "felelőtlen kivitelezőre" — már csak az annyit hangoztatott tisztaság és átláthatóság kedvéért is.

Fügedi Ubul

Szólj hozzá!

2018.09.05. 18:38 amier

819. Közbiztonság? Ugyan!

Címkék: fidesz önkormányzat közbiztonság lakossági fórum új7 2019

Tegnap délután lezajlott az a közbiztonságról szóló lakossági fórum, melyet az Új7 2019 csoport szervezett a Klauzál téri csarnok előterébe. Lakók, szórakozóhelyek képviselői, és több önkormányzati képviselő vitatta meg az egyre csak romló helyzetet, számos példával bizonyítva a fokozódó gondokat, bajokat. A fórum iránt se a Fidesz, se a rendőrség és a közterület felügyelet, se a polgármester nem mutatott érdeklődést.

forum2018a.jpg

forum2018b.jpg

Fotók: Új7 2019 / Facebook

Olyannyira nem, hogy még csak nem is válaszoltak a meghívóra.

Ez már önmagában elegendő indok arra, hogy a kerületben élő lakók és itt működő szórakozóhelyek komoly változásokat követeljenek az önkormány- zattól a közbiztonság terén.

Részletes beszámoló minderről itt, az Új7 2019 csoport oldalán olvasható.

Németh Gábor és dr. Kispál Tibor önkormányzati képviselők

***

Már Gulyáséknak is kínos lett a túlárazott szerződés? Nem hosszabbít a Miniszterelnökség az Orbán család ügyvédjének irodájával. A Bajkai Istvánhoz köthető ügyvédi iroda több milliárd forintos tanácsadói megbízásait is "kikoptatta" Gulyás Gergely Miniszterelnöksé- get vezető miniszter. A miniszter kevéssé költséghatékonynak nevezte a külsős tanácsadók megbízását, a brüsszeliek kevésbé szemérmesen durva túlárazást jeleztek a magyar ható- ságoknak. (Bajkai 2014-ben Erzsébetvárosban lett alpolgármester, idén tavasszal pedig listáról bejutott a parlamentbe.)

Szólj hozzá!

2018.09.02. 18:00 amier

818. Épp ideje volt

Címkék: önkormányzat holokauszt magyar narancs zsidónegyed wesselényi utca

Bő egy év után fedezte fel az önkormányzat – kis civil segítséggel – hogy jogtalanul és a Holokauszt áldozatainak emlékét sértő módon működik a történelemhamisító Shoah Cellar álmúzeum* a Wesselényi utcában, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában. És most bezáratta azt. (Az álmúzeum létezése eddig nem különösebb zavarta hatóságokat.)

soah_wesselenyi9.jpg

Mint megírtuk, több mint egyévnyi zavartalan működés után csütörtök este érdekes fordulatot vett a Wesselényi utcai Shoah Cellar álmúzeum története, amikor a hely ellen fellépő civil aktivisták egyikét megtámadta a hely vezetője. A rendőri intézkedés során kiderült, hogy az azt üzemeltető izraeli férfinak még tartózkodási engedélye sem volt. Avner Friedmant a hatóság idegenrendészeti eljárás alá vonta, és gyorsított eljárásban kiutasította az országból.

Péntek dél körül mindezek után a VII. kerületi önkormányzat emberei kivonultak a Shoah Cellar működésének körülményeit megvizsgálni, majd visszavették Erzsébet- város saját tulajdonú bérleményét, visszavonták a bérleti jogot, pecsétet és lakatot tettek a helyiségre, és egy feliratot helyeztek el rajta, miszerint a pince „jogtalan fel- nyitása hatósági eljárást von maga után”. (via Magyar Narancs)

Részletesebben minderről még itt, szintén a Narancson.

Ezzel remélhetőleg véget is ért a turistacsalogató álmúzeum története. Épp ideje volt.

Payns

*Az álmúzeumról, és az abban található történelemhamisításról először a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főigazgatója, Toronyi Zsuzsanna írt cikket, később tiltakozó nyilat- kozatot adott ki a MAZSIHISZ is.

***

Több mint egy éve, 2017. május 14-én nyitott meg a Wesselényi utca 9. szám alatt a Shoah Cellar, azaz a Soá Pince. A felújított szenespincét (amely még így is dohos volt, penészes és mállott a vakolata) náci bunkerként adta el a holokauszt-álmúzeumot üzemeltető Avner Friedman izraeli ügyvéd. A helyiséget a zsidó történelem ikonikus alakjaival, a holokauszt borzalmaival illusztrálta. A szenzációnak titulált, de kiállításnak aligha nevezhető turista- csalogató egységben a tényekkel köszönő viszonyban sem volt egyetlen állítás sem, viszont volt minden: gyerekágy, meggyilkolt zsidó sportolók, Szenes Hannáról szóló faliújság, kínzókamra, aminek nyilván köze sem volt egy egykori kínzókamrához, de még Eichmann „dolgozószobája” is fellelhető volt.

Szólj hozzá!

2018.08.30. 16:00 amier

817. Kérdésem van

Címkék: közbiztonság városliget bizottsági ülés valton ligetvédők

Olvasom, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. – miután hétfő reggel megkapta az építési engedélyt – azonmód elkezdte volna a Városligetben a Magyar Zene Házának építkezését, amit a Ligetvédők megpróbálták megakadályozni. Az építkezés ellen tiltakozókat a Valton nevű biztonsági cég emberei kiszórták, elvitték a helyszínről.

Erzsébetvárosban a Valton céggel szerződött az önkormányzat. Itt nem intézkednek, mert ők "csak jelezhetnek a közterületeseknek". Akkor most a Városligetben léptek fel törvény- telenül a rendőrök orra előtt vagy Erzsébetvárosban fizetünk nekik a semmiért?

Gergely József

Emlékeztető: A május 14-i Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság ülésén a bizottság fideszes többsége a Valton-SEC Kft-t tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy "az elmúlt évhez hasonlóan, magas színvonalon biztosítva” jó 20 millió forintért Belső-Erzsébetvá- rosban 14 fővel járőrözzön, és a továbbiakban is segítse – a rendőrséggel, a közteresekkel együtt – a csend, rend, nyugalom biztosítását.

***

Közbiztonság??? Lakossági fórum lesz szeptember 4-én, 18 órakor a Klauzál téri csar- nok bejáratánál az Új7 2019 csoport szervezésében.

Szólj hozzá!

2018.08.27. 19:00 amier

816. Klauzál tér - Kutyafuttató

Címkék: felújítás kutyafuttató nyilvános wc klauzál tér klauzália

Mint már tudható a Klauzál téri kutyafuttatót felújítják. Erről részletesen lehet olvasni az EB OVO Közhasznú Egyesület (meg az összes kerületi fb-csoport) oldalán. Az EB OVO az információkat az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Irodájától kap- ta, részletek a fentebb belinkelt oldalukon olvashatók.

klauzal_ter4.jpg

“A Klauzál téri kutyafuttató felújítására vonatkozóan a szakiroda beszerzési eljárást bonyolított le, a munka várható befejezési határideje 2018. november 11. napja.”

Mindezzel kapcsolatban pedig álljon itt a Klauzália fb-oldaláról egy dühös, valószínűleg kutyatulajdonos észrevételének egy rövid részlete…

Még egyszer a kutyafuttatóról. Aki ezt tervezte, az:

  1. vagy gyűlöli a kutyásokat;
  2. vagy nem látott még kutyát;
  3. vagy szadista.

Nem hiszem, hogy a kutyások hálás szívvel fognak gondolni a döntéshozókra. Az egyetlen pozitívum, hogy legalább fákat nem vágtak ki.

Megjegyzem, az jó, hogy elkezdték felújítani a kutyafuttatót. De talán előbb a Klauzál teret kéne/kellene felújítani és csak utána – vagy azzal együtt – a futtatót. Vagy először megcsi- nálják ezt, aztán rájönnek, hogy máshova kell a kutyafuttató és akkor megcsinálják ott is?

Aztán az is jó, hogy az erősen leharcolt közillemhely épülete és belseje is felújításra kerül. Ezzel a két projekttel jól jár a kutya és adott esetben a gazdája is, meg persze az eb nélkül arra járók is. Apropó, költői kérdés: amúgy látta valaki a Klauzál tér felújításának tervét? Senki nem látta. Pedig, mintha erről is szó lett volna.

Van WC-épület felújítás és kutyafuttató. Ez zajlik.

További szép estét mindenkinek.

dr. Kispál Tibor önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

2018.08.24. 18:00 amier

815. Jártamban, keltemben (8)

Címkék: emlékmű szobor szökőkút gondolatok köve szenes hanna park

Gondolatok a Szenes Hanna parkról – Sokat járok arrafele. Már-már lassan el is felejtem, mennyivel barátságosabb, nyitottabb, kellemesebb hely volt ez valamikor. Mesélték, hogy volt idő, amikor a karácsonyi ünnepek alkalmával a környék lakói összefogva, közösen díszítettek fenyőfát a téren. Barátságosabbá, hangulatosabbá téve ezzel a parkot. Szeret- tem én is leülni itt, de mostanában sajnos már nagyon ritkán teszem.

A közvetlen tér mellett lakókat valószínűleg zavarták az esti hangoskodók, ezért néhány évvel ezelőtt magas kovácsoltvas kerítéssel lett körbevéve a park, eltakarva ezzel az itt található Gondolatok kövét, az Emlék-kutat, egy zárt szűkös teret hozva így létre. (Talál- tam néhány régi képet, ahol még látható milyen is volt régebben a park és a környék.)

Gondolatok köve – Egy 2008 novemberében elfogadott képviselői javaslat szerint a köztérre kikerülő mészkőtömb csiszolt felületére írják a térnek/utcának nevet adó személytől származó vagy egy róla megfogalmazott idézetet, és a személy nevét, születési és halálozási dátuma. A kezdeményezés célja, hogy az alkotás a téresztétikai élményen túl az idézett gondolattal hozza közelebb a névadó személyt, nyújtson több ismeretet az arra járóknak. Az első Gondolatok kövét 2009 decemberében épp itt, a Szenes Hanna parkban adták át.

Sok minden megtörténik itt:

  • előfordul, hogy kutyák szaladgálnak a parkban, mert a gazdáik szívesen viszik be (titokban) egy kicsit a zöldbe kedvencüket,
  • vagy éppen fürdésre használják a szökőkutat, amit onnan lehet tudni, hogy hatalmas hab keletkezik a vízfelszínen, óriási fürdőkáddá változtatva az emlékművet.

Van egy nagy eperfa is a téren – erről többször láttam embereket csemegézni. Öreg néni- kék szoktak üldögélni a parkban és igyekeznek fenntartani a rendet: „Kedves Hölgyem! Legyen kedves becsukni a kaput!” – szólnak, és én szót fogadok. Vagy „Nem szabad ide kutyust behozni!” – mondják.

szenes5.jpg

De a galambok is szívesen fürdőznek az itt található emlékkútban. Előfordul az is, hogy a szökőkút eldugul és túlcsordul, akkor a környéken lakók vagy épp a téren pihenők tiszto- gatják a szűrőjét, szedik ki a beszorult faleveleket, szemetet. Gyakran hallani: „Figyeljünk a környezetünkre és igyekezzünk tenni is érte!” – és hát jó tudni, hogy vannak, akik ezt meg is teszik.

A tér közvetlen környezete – Jósika utca, Rózsa utca és Rottenbiller utca területe – időnként filmforgatás helyszínévé is válik. Tavaly és most augusztusban is forgattak itt. Kíváncsi lennék melyik és milyen filmek helyszínének adhattak otthont ezek az utcák.

(Több kép, nagyobb méretben itt nézhető meg.)

Szóval ez egy csendes, nyugodt, kellemes környék, de úgy gondolom ahhoz, hogy még barátságosabb és még élhetőbb legyen azért tenni kell. Jó lenne egy kicsit átgondolni, újragondolni a teendőket – és a mostaninál is szebb, szellősebb, lakosságbarátabb pihe- nőhellyé varázsolni Erzsébetváros ezen kicsi szegletét.

E.

***

A Jósika utca és a Rózsa utca által határolt kis tér, mely a Jósika utca háromszög alakú kiteresedése a Rózsa utcánál. A kör alakú burkolt részt Mikus Sándor 1966-ban készült emlékkútja (a bronz szobor 2 méteres) díszíti, körülötte padok és akácfák állnak. Egy idézettel ellátott kő állít emléket Szenes Hannának. A park névadója a magyar születésű Szenes Hanna költőnő, aki a II. világháború idején az angol hadsereg tisztjeként ejtőer- nyővel ugrott le, hogy szervezze a zsidó ellenállást. Elfogták és kivégezték.

1 komment